Diksmuidse bierbrouwer Lieven Onraedt wint Innovation Award

Lieven Onraedt van de Nachtraafbrouwers liet een caravan ombouwen tot een rijdende bar in foodtruckstijl. Daarmee wil hij naar evenementen en bierfestivals trekken. (foto ACK)
Redactie KW

Lieven Onraedt (49) van het Diksmuidse bierbedrijf De Nachtraafbrouwers ontving op het internationaal bierfestival in Wieze de Innovation Award 2019 voor zijn inzet rond bierbeleving. Naast bier is de merknaam Nachtraaf ook gekoppeld aan een paté, binnenkort een kaas en zelfs een muziekevent in Gistel.

Lieven Onraedt was grafisch vormgever en liefhebber van de betere, vollere, trappistachtige, donkere bieren. Omdat in dat genre nog niet veel soorten bestonden in het gamma lokale streekbieren startte hij twee jaar geleden zijn bedrijf De Nachtraafbrouwers. Nu is hij voltijds met zijn bedrijf bezig.

“In Diksmuide zijn er al flink wat bieren met een vogel in de naam dus ik pas in dat rijtje met mijn Nachtraaf”, lacht Lieven. “Daarenboven past de naam ook figuurlijk bijzonder goed want het staat voor een levensgenieter die geen doordrinker is maar een goed en kwalitatief glas kan appreciëren. Het bier laat ik in Ertvelde brouwen maar toch is het een Diksmuids bier. Sinds oktober huur ik in de Wagenmakerijstraat in Diksmuide een pand waar ik mijn product verpak, stockeer en distribueer.”

Vier bieren

“Mijn eerste biertje was de Quadrupel-Donker van 10°”, weet Lieven nog goed. “De reacties waren lovend maar hier en daar hoorde ik een ‘maar’. De meeste mensen drinken het liefste een blond bier dus lanceerde ik de Tripel Blond.”

“Een donker bier van 10° was voor sommigen te zwaar. Als antwoord bracht ik de Dubbel-Bruin op de markt. Afgelopen zomer pakte ik uit met de Speciale-Amber, een terrasbiertje. Een goed biertje is voor mij een biertje met een toegankelijke smaak die lekker lang blijft hangen. Extra bieren komen er voorlopig niet bij. Ik heb nu een biersoort van 6, 7, 9 en 10 graden dus daar zit wel nog een gaatje van 8 graden. Wie weet komt die er ooit maar concrete plannen heb ik niet.”

Waarmee Lieven vooral scoorde op het bierfestival in Wieze was de beleving die hij rond zijn product creëert. “Met de Diksmuidse slagerij Nautilus stelde ik een paté samen op basis van de Nachtraaf. Binnenkort komt daar nog een kaas bij. De naam van ons merk is ook gekoppeld aan de Roots & Bluesrally in Gistel waarvan de finale een paar weken terug plaatsvond. Op Westhoek Lekkers in Poperinge was een van onze bieren een ingrediënt in een dessert met praliné-ijs en bresiliennenootjes. Om maar te zeggen dat de mogelijkheden rond ons product heel ver reiken. Foodparing vind ik heel belangrijk. Daarom liet ik ook een caravan ombouwen tot een rijdende bar in foodtruckstijl. Dit voorjaar zul je me ongetwijfeld spotten op een evenement of bierfestival.”

Toekomst

“Ambities om een grote speler te worden, heb ik niet”, vertelt Lieven nog. “De fans van de betere bieren met een volle smaak bereiken is mijn voornaamste doel. Mijn ultieme droom is om met Nachtraaf in Diksmuide een bierbelevingscentrum te openen. Daarin zou ik een bar en brouwerij met elkaar combineren. Er zouden ook streekproducten verkrijgbaar zijn. Dit is nog maar een idee, ik heb nog geen echte plannen”, eindigt Lieven.

(GUS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier