Diensthoofd lokale politie Ichtegem gaat met pensioen

Bob Jonckheere is nog tot eind april aan de slag als politiecommissaris in Ichtegem. © Foto Coghe
Redactie KW

1 mei, nota bene de Dag van de Arbeid, wordt voor politiecommissaris Bob Jonckheere (60) de eerste dag als gepensioneerde. Bob is al jarenlang diensthoofd van de Ichtegemse politie en heeft dan ook enkele leuke anekdotes te vertellen.

Bob Jonckheere is een geboren en getogen Bekegemnaar en is gehuwd met Carine Damme. Samen hebben ze een zoon en een dochter. Inmiddels zijn er al twee kleinkinderen. “Op 1 mei zal ik 40 jaar dienst hebben”, zegt Bob Jonckheere. “Na mijn legerdienst ging ik gedurende een jaar aan de slag bij mijn vader die aannemer was, maar ik wilde absoluut bij de politie. In die tijd was het vinden van werk niet zo eenvoudig. Ik was dan wel geslaagd voor mijn ingangsexamens, maar moest nog een tijdje geduld uitoefenen voor ik effectief ingelijfd werd bij de politie. Ik kon ook aan de slag als belastingcontroleur, maar koos voor iets helemaal anders. Een job bij de politie.”

Typmachine zonder ‘e’

“Het eerste jaar werkte ik in Brugge. Vrij snel kwam ik in Ichtegem terecht. Men sprak toen eigenlijk niet van de politie, want ik was eerst twaalf jaar veldwachter. Op mijn 35ste werd ik korpschef. Na de grote politiehervorming kreeg ik de titel diensthoofd van de Ichtegemse afdeling van politiezone Kouter. Ik herinner me nog dat toen ik in Ichtegem arriveerde, we enkel beschikten over een typemachine. De letter ‘e’ ontbrak. Dus moesten we op elke pv zelf die letter schrijven. Toen we uiteindelijk de eerste computer kregen, werd de pers uitgenodigd om aan te tonen hoe vooruitstrevend de Ichtegemse politie wel was. Dat was toen groot nieuws! Als diensthoofd of korpschef – what’s in a name – stond ik altijd heel dicht bij het gemeentebestuur.”

“Ik heb vier burgemeesters gekend”, vervolgt Bob Jonckheere. “Prosper Dupon, Gilbert Debreuck, Karl Bonny en nu Jan Bekaert. Stuk voor stuk klasbakken. Elk op hun eigen manier. Ik heb altijd goed kunnen samenwerken met de gemeentelijke overheden.”

Ontstaan Politiezone Kouter

Bob heeft in zijn politieloopbaan heel wat veranderingen meegemaakt. “Zo lig ik mee aan de basis van de invoering van politiezone Kouter. Ik stelde voor om met het korps van Gistel gezamenlijke nachtpatrouilles uit te voeren. Toen naburige gemeentes de voordelen en het succes inzagen, sprongen Koekelare, Oudenburg en Jabbeke ook op de kar.”

Uiteindelijk haakte Jabbeke af omdat ze deel uitmaakten van een ander arrondissement en kwam Torhout in de plaats. “Het samenwerkingsprotocol van de huidige politiezone werd in zaal De Kouter in Bekegem ondertekend. Vandaar ook de naam van de politiezone. Bepaalde beslissingen hadden ook een politieke impact. De beslissing om de politie in Eernegem te centraliseren, zorgde voor ontevredenheid en heeft mee geleid tot het ontstaan van de politieke partij W.I.T.”

Reizen met de motor

“Ten slotte herinner ik me dat we hier ooit met 13 politieagenten waren. Toen ik hier aankwam, waren we slechts met zeven. Ik merk ook dat er onder mijn toch vijf politieagenten commissaris werden en vier hoofdinspecteur. Dat is toch ergens mijn verdienste door ze te stimuleren in hun ambities. Of zoals één van hen het zo mooi zei: een zaadje komt pas goed tot ontwikkeling in goede potgrond.”

Met zijn pensioen in zicht, stelde Bob een to-dolijstje op. “Een motor aanschaffen en Europa rondreizen, staat daar op. Daar heb ik altijd al van gedroomd.” Daarvoor moet Bob nog wachten tot 1 mei. Misschien zit een ritje met de politiemotor er wel nog in?

(Rudi Ilegems)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier