Die Original Dorfmusikanten uit Pittem brengen hulde aan stichter Marc Debruyne

Tijdens het feestweekend willen Die Original Dorfmusikanten hulde brengen aan Marc Debruyne. We zien v.l.n.r. Marc Meyfroidt, Lieven Casteleyn, Katharina Eloot, Jacky De Muynck en Geert Verhelle. © Jan
Redactie KW

Tijdens het weekend van 30 en 31 maart organiseren Die Original Dorfmusikanten een ‘Weekend der Blasmusik’ met als ondertitel ‘A tribute to Marc’. Tijdens dat weekend willen ze hun dertigjarig bestaan vieren, maar eren ze ook hun stichter, bezieler en gewezen dirigent Marc Debruyne.

Stimmungskapelle Die Original Dorfmusikanten werd in 1989 opgericht door Marc Debruyne en telt nu 24 leden. Door de jaren heen is de blaaskapel uitgegroeid tot een begrip in België en het buitenland op het gebied van volksmuziek uit de Alpenlanden. Hun repertoire bestaat voornamelijk uit muziek uit Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië. Vorig jaar verloor de blaaskapel helaas na een slepende ziekte haar stichter, bezieler en dirigent Marc Debruyne. Het was de uitdrukkelijke wens van Marc dat zijn levenswerk werd voortgezet. Het Weekend der Blasmuzik op 30 en 31 maart is daar het resultaat van.

A tribute to Marc

“Tijdens dat weekend willen we uiteraard ons dertigjarig bestaan vieren, maar willen we ook nadrukkelijk hulde brengen aan onze bezieler en grote vriend Marc”, vertelt Lieven Casteleyn. “Vandaar ook de ondertitel A tribute to Marc. Op zaterdagavond is er ons Heimatkonzert, waarbij we onder andere in première een arrangement zullen spelen dat speciaal voor Marc geschreven is door de Duitse componist Peter Schad. In de stijl van Marc zullen we de rest van de avond de aanwezigen muzikaal vergasten op een waaier aan muziek uit het Egerländer, Böhmische, Altbömische, Oberbayern en Mährische genre.”

Marc wilde bewijzen dat volksmuziek meer is dan enkel ‘hoempapa’

“Marc wilde altijd de waardering voor die vorm van muziek naar een hoger niveau tillen. Hij wou aantonen dat dit veel meer is dan de zogenaamde ‘hoempapa-muziek’. Het gaat om volksmuziek die per regio in stijl verschilt. Het brengen van die muziek vergt vakmanschap en veel muzikaal gevoel. De voorbije 30 jaar is hij daar zeker in geslaagd en dat willen we tijdens het weekend tonen. Op zondag is er dan van 11 tot 17 uur ons Frühlingsfest met optredens van drie gastkapellen en een lekkere lunch.”

Nieuwe dirigent

Na het overlijden van Marc moest de blaaskapel een nieuwe dirigent krijgen en Jacky De Muynck nam die taak op zich. “Het was Marc zelf die mij gevraagd heeft om de taak van dirigent van hem over te nemen“, zegt hij. “Ik wil die beslissing wel wat kaderen. Ik woon in Moerbeke en was zo’n 15 jaar geleden actief in mijn thuisregio in de blaaskapelmuziek, toen mij gevraagd werd of ik eens wou inspringen bij de Dorfmusikanten. Het beviel mij hier wel en dus maak ik, met een kleine onderbreking van twee jaar, sindsdien deel uit van de blaaskapel.”

Omdat ik de opleiding orkestdirectie doorlopen heb, stelde Marc mij de vraag of ik hem wilde opvolgen. Aangezien het niet evident is om telkens de tocht van 150 kilometer heen en terug te maken, heb ik dat eerst eens overlegd en met mijn vrouw besproken. Al snel besliste ik om op het aanbod in te gaan en er voor de volle honderd procent voor te gaan.”

30 jaar blaaskapel

Het was uiteraard afwachten of het zou lukken. “Deel uitmaken van een groep is immers iets totaal anders dan de leiding ervan op je nemen. Iedereen heeft immers een eigen visie en manier van werken, maar gelukkig klikte het meteen en werd ik volledig aanvaard. Ik kan overigens nu al zeggen dat we rond de verjaardag van Marc op 5 juli een tentoonstelling over 30 jaar blaaskapel willen organiseren, waar we uiteraard nogmaals hulde aan hem zullen brengen. Op zaterdag 5 oktober vindt ten slotte onze jaarlijkse Nacht van de Blaasmuziek plaats”, besluit Jacky.

Praktisch

Het Weekend der Blasmuzik vindt plaats in zaal De Fontein, die voor de gelegenheid gepast zal omgetoverd worden in een ware ‘Musikhalle’ met de traditionele lange tafels en stoelen, waarbij de bezoekers opgeroepen worden om in gepaste kledij (lederhosen en dirndl) langs te komen. Het Heimatkonzert op zaterdagavond 30 maart start om 20 uur. Kaarten kosten 10 euro voor volwassenen en kinderen tot 12 jaar mogen gratis binnen.

Het Frühlingsfest op zondag 31 maart begint om 11 uur en duurt tot 17 uur. Om 12 uur is er de mogelijkheid om aan te schuiven voor een uitgebreide lunch met warme beenhesp, een assortiment aan koude groenten en krielaardappeltjes. Kaarten voor het feest zelf kosten 5 euro en ook daar zijn kinderen tot 12 jaar gratis welkom. Wie wil meelunchen, betaalt 16 euro voor volwassen en 10 euro voor kinderen tot 12 jaar. Wie een combiticket voor het hele weekend wil, betaalt 25 euro. Tijdens het Frühlingfest zijn er ook optredens van de gastkapellen De Boerenbloaskapel uit Genhout (NL), De Pompzwengels uit Geffen (NL) en De Limburgse Maasgalmkapel uit Kessenich.

Kaarten zijn te bestellen via 0498 04 45 04 of www.musikanten.be, volg de link ‘Tickets A Tribute tot Marc’.

(Jan Goossens)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier