Didier Verheye uit Aarsele neemt deel aan de nationale Dag van de Ambachten

Didier bij zijn zelfgebouwde bar met een eigen ontworpen tafel. Hij is tijdens vrije momenten vaak terug te vinden tussen het hout. © Foto LDW
Redactie KW

Wat begon als een hobby uit interesse is voor Didier Verheye stilaan uitgegroeid tot een echte passie. Overdag vind je hem meestal terug achter een bureau, maar thuis vertoeft hij graag in zijn atelier, waar hij zelf meubels ontwerpt en maakt. Nu zijn eigen huis van alle meubels is voorzien, wil hij zijn ontwerpen graag delen met de buitenwereld.

Op zondag 18 november, de nationale Dag van de Ambachten, slaan drie Tieltse erkende ambachtsmannen de handen in elkaar om je kennis te laten maken met hun ambachtelijke producten. Je kan proeven van de bieren van Brouwerij De Poes en de vleesbereidingen van Keurslager Claude en Isabelle, maar dus ook de meubelcreaties van Meubelatelier Verdi&Co bewonderen. Dit alles vindt tussen 10 en 17 uur plaats bij Verdi&Co, Kazernestraat 20 in Aarsele.

Ik wilde al meubelmaker worden toen ik nog een kind was“, begint Didier zijn verhaal. “Maar ik ben naar het college gegaan en volgde een opleiding tot ingenieur. De droom bleef bestaan en meteen na mijn studies trok ik elke zaterdag voor een opleiding meubelmaker naar het VTI in Roeselare. Dat was eind de jaren 90.”

Eigen atelier

Uiteindelijk volgde Didier een negental jaar die studies. Intussen verhuisde hij naar Kanegem. “Ik ben in 2013 ook nog naar de academie in Tielt getrokken en volgde er een paar jaar les om me meer te verdiepen in het ontwerpen van meubels. Maar omdat ik voor mijn werk regelmatig in het buitenland moet zijn, werd het te moeilijk om dat met de academie te combineren.”

“Ik heb een bank ontworpen die kan omgevormd worden tot een picknicktafel” – Didier Verheye

Didier deed intussen wel voldoende kennis op om zijn eigen meubels te ontwerpen én ook te bouwen. Tweeënhalf jaar geleden verhuisde het gezin van Kanegem naar Aarsele, waardoor Didier ook toegang kreeg tot een eigen groot atelier. “In Kanegem had ik al een aantal meubels voor onszelf gemaakt. Maar we moesten daar een atelier huren. We zijn toen in de buurt op zoek gegaan naar een gepaste woning en botsten op dit domein in Aarsele. Ik kon hier mijn eigen atelier inrichten, wat nog meer is dan ik ooit gehoopt had.”

Voor het huis in Aarsele heeft Didier nog een heel aantal meubels bijgemaakt, rekening houdend met zijn eigen smaak en die van zijn echtgenote. “Zo is onze keukentafel met oude balken gemaakt die hier nog op het domein lagen. Mijn vrouw denkt en kijkt mee om het ontwerp op punt te stellen.

Dubbel gebruik

“Ik heb nu gelukkig een job waarin ik mijn werk zelf kan regelen. Ik moet regelmatig naar Antwerpen, maar kan ook vaak van thuis uit werken. Dat schept ruimte om voor en na de werkuren tijd in mijn atelier door te brengen. Ik probeer nu ook te focussen op het ontwerpen van innovatieve meubels.

De drie Tieltse erkende ambachtsmannen met v.l.n.r. Stijn David, Didier Verheye en Claude Vergote.
De drie Tieltse erkende ambachtsmannen met v.l.n.r. Stijn David, Didier Verheye en Claude Vergote.© GF

Wie de ontwerpen van Didier bekijkt, ziet meteen dat er gezocht wordt naar meubels voor dubbel gebruik. “Ik probeer in mijn ontwerpen een kunstzinnige insteek te brengen. Het is leuk om zo creatief bezig te zijn, maar het is ook erg fijn dat ik mijn eigen ontwerpen kan maken en zo met de handen kan werken. Zo maakte ik voor mijn petekind Elena een echt prinsessenbed. Aan onze kasten is een paar honderd uren werk voorafgegaan, maar dan kan je er natuurlijk jaren van genieten. Intussen is er ook een bank ontworpen die kan omgevormd worden tot picknicktafel.”

Beurzen

Nu is Didier zelfstandige in bijberoep geworden. “Voor die bank, die ook een picknicktafel is, blijkt wel wat interesse te zijn. Zo hebben we er al mee op beurzen gestaan en een eerste verkoop gehad. De meubels kunnen nu ook op bestelling gevraagd worden, er is een brochure ontworpen. Voor mij is meubels maken pure ontspanning. Dat ik het nu op eigen domein kan doen, is een groot pluspunt.”

BIO

Privé

Didier Verheye (45) is getrouwd met Nancy Lanssens en heeft twee kinderen: Lise (12) en Leon (10). Het gezin woont in Aarsele.

Opleiding en loopbaan

Didier volgde een opleiding tot ingenieur-elektronica in Oostende en deed een ‘manama’ in de bedrijfskunde aan de VUB. Daarnaast volgde hij een opleiding tot meubelmaker aan het VTI van Roeselare. Hij is beroepshalve salesdirecteur bij Nokia.

Vrije tijd

In zijn vrije tijd houdt hij naast innovatief schrijnwerk ook van fietsen.

Wie interesse heeft in Didiers meubels, kan een kijkje nemen op www.verdico.be of op Instagram via Verdi_co. Mailen kan naar didier@verdico.be.

(Lien Depauw)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier