Didier en zijn koi willen de show dichterbij brengen

Didier Dewaele bij een van zijn vijvers vol koi. © EDB
Redactie KW

Didier Dewaele (55) is koihouder. Hij doet de marketing voor West-Vlaanderen van vzw Belgian Koi Society, kortweg BKS vzw. “Er zijn nog altijd koihouders die nog nooit gehoord hebben over een koishow. We moeten dat eens naar West-Vlaanderen brengen.”

Door Els Deleu

Het weekend van 22 en 23 juni is Didier in Hasselt voor ‘The Belgian ZNA Koi Show’. “Dat zijn dé koi-, vijver- en tuindagen voor de liefhebbers”, zegt Didier. Hij kwam bijna 20 jaar geleden in Bellegem wonen. “Op het einde van de tuin was er een klein visputje. We kochten enkele kleine koi, maar die werden groter en hadden meer ruimte nodig. De visput moest dus groeien.” Ondertussen is er bij Didier en Rie Verhellen al een derde vijver.

Kwekers uit Japan

Didier doet voor BKS de pr voor onze provincie. “Ik trek graag naar de Koishow. Die is toegankelijk voor het publiek. Je ziet er prachtige vissen. Zelf neem ik niet deel met mijn vissen. Ik heb hiervoor niet de kwaliteitsdieren.”

Koi kweken is heel moeilijk, wie dat bij ons doet, doet het voor het amusement

Voor het 10-jarig bestaan van de koishow komt de bekendste koikweker van de wereld speciaal uit Japan. “In Vlaanderen zijn er een paar duizend koihouders. Er zijn er verschillende in Bellegem. In onze streek zijn er ook enkele koidealers, maar geen echte kwekers. Wie hier koi kweekt, doet dat enkel voor het amusement. Japanezen zijn er al zo lang mee bezig. Er wordt al van kleins af geselecteerd tussen de koi. Het is heel moeilijk te kweken.” Onder de koi zijn er verschillende rassen die elk aan specifieke normen voldoen. “De vrouwtjes zijn de mooiste. Die hebben meer body”, lacht Didier. De duurste koi die ooit verkocht werd, had een prijskaartje van 1.600.000 euro.

Koishow in de streek

Op de Koishow is er een wedstrijd voor de mooiste koi, maar krijg je ook uitleg over koivariëteiten en kan je kwekers ontmoeten. Daarnaast is er ook een bonsaitentoonstelling en zijn er verschillende standen over tuinen en vijvers. Je kan er ook een demonstratie van Oosterse gevechtsporten meemaken. “Ik ben er het hele weekend”, zegt Didier. De show vindt plaats in de Koning Boudewijnlaan in Hasselt. “Dat is naast de Japanse tuin. Wie naar de Koishow komt voor 10 euro vanaf 16 jaar kan tegen een voordeeltarief ook de Japanse tuin bezoeken.”

Didier heeft momenteel 15 koi. Hij kweekt ook kanaries en sleutelde vroeger aan oldtimer moto’s waar hij mee reed. Dit laatste lukt niet meer door gezondheidsredenen. “Ooit willen we ook eens een koishow organiseren in onze streek”, besluit Didier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier