Dichters brengen in Poperinge hulde aan de gesneuvelden

Redactie KW

Gedurende vier dagen fietsten tien gerenommeerde dichters langs het IJzerfront. De apotheose van het project had zaterdagavond plaats in Talbot House, met optredens van de deelnemers en heel wat muzikanten.

Honderd jaar na de Groote Oorlog fietsten tien dichters langs de frontlijn. Ze trokken van Diksmuide over Zonnebeke, Ieper en Langemark naar Poperinge. “Onderweg stonden ze stil bij monumenten, begraafplaatsen, loopgraven en minder bekende herdenkingsplekken”, zegt Raf Craenhals van Talbot House. “Ze brachten er hulde op hun manier: met poëzie.”

Als dagafsluiter hielden de dichters, samen met een aantal muzikanten, halt in vier centrale herdenkingsplaatsen, voor een literaire avondvoorstelling. Dat waren het In Flanders Fields Museum in Ieper, de IJzertoren in Diksmuide, het Memorial Museum Passchendaele 1917 in Zonnebeke en het Talbot House in Poperinge.

Op het podium van Talbot House stonden dichters Benno Barnard, Lotte Dodion, Bart FM Droog, Andy Fierens, Tristan Marquardt, Els Moors, Max Temmerman, Michaël Vandebril, Maud Vanhauwaert en Laurence Vielle en muzikanten Noëmie Schellens, Roland, Jonas Winterland, Mauro Pawlowski, Bert Hornickx en Myrthe Luyten. Benno Barnard, die van wal stak met een gedicht van Francis Ledwidge, de Ierse nationalist die sneuvelde in Boezinge in 1917: “Ons project IJZER 2018 combineerde ijzersterk nieuw werk van hedendaagse dichters met de meest pakkende gedichten van al dan niet bekende War Poets. Een literair eerbetoon aan de honderdduizenden soldaten en burgers die in de Westhoek tijdens de Groote Oorlog het leven lieten.”

(AHP – foto MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier