Diaken zoekt ‘omarmers’: “Tenminste één Syrisch gezin dat we kunnen redden”

Diaken Bart Lefever met de Eritreëers die momenteel in het doorgangshuis verblijven. © TOGH
Redactie KW

Begin november komt een Syrisch gezin naar Ieper via de zogenaamde ‘humanitaire corridor’, een legaal migratiekanaal dat op poten werd gezet door de geloofsgemeenschappen in België. De Ieperse diaken Bart Lefever zal zich over het gezin ontfermen, maar zoekt nog hulp van zes tot twaalf vrijwilligers die de Syriërs verwelkomen en begeleiden in hun integratie in Ieper.

De ‘humanitaire corridor’ komt voort uit een akkoord dat de verschillende geloofsgemeenschappen in ons land eind vorig jaar hebben gesloten met de federale regering. Toen werd overeengekomen dat in totaal 150 kwetsbare Syrische vluchtelingen met een humanitair visum op legale wijze naar België overgevlogen konden worden. Het gaat om een privaat gefinancierd initiatief: de kosten voor de vlucht, opvang en integratie zijn voor rekening van de initiatiefnemers.

“We hebben zes tot twaalf mensen nodig die deze mensen een warm hart willen toedragen”

“Onze kerkgemeenschap heeft een lange traditie van zorgen voor mensen die zorg nodig hebben. Zo werden de eerste scholen en ziekenhuizen lang geleden gebouwd”, zegt initiatiefnemer Bart Lefever. Hij is diaken in de pastorale eenheid O.-L.-V. van Vrede Ieper. Daarnaast werkt hij nog vier vijfden als ingenieur in Picanol. “Ook vandaag willen we als kerk tonen dat het evangelie – de blijde boodschap – geen dode letter is en dat we de handen uit de mouwen steken voor al wie er nood aan heeft. En met de humanitaire corridor doen we dat over de grenzen van ons geloof heen. Ook de protestants-evangelische, orthodoxe en anglicaanse kerken, de joodse en islamitische gemeenschappen dragen bij aan de opvang. Zo is dit project tevens een unieke vorm van interkerkelijke en interreligieuze samenwerking. De Belgische overheid hoeft niets te doen of te betalen voor de gezinnen. Als tegenprestatie heeft staatssecretaris Theo Francken beloofd om hun asielprocedure versneld te behandelen.”

De betrokken Syrische gezinnen werden geselecteerd door Caritas op basis van kwetsbaarheid. “Het gaat voornamelijk om gezinnen met kinderen, maar ook om enkele ouderen of personen met een bijzondere medische problematiek”, vertelt Bart. “Met de katholieke kerkgemeenschap in Ieper en randgemeenten – de pastorale eenheid O.-L.-V. van Vrede – willen we graag vanaf november zo een gezin opvangen.”

Taalbarrière

“Een volledig bemeubeld huis, waar zij zullen kunnen wonen, is er al”, vervolgt de diaken. “Op dit moment vangen we met een groep ‘omarmers’ in het huis dat we huren een jonge vrouw uit Eritrea met haar zoontje van 6 op samen met haar tante. Zij zijn hier al van begin augustus, maar zullen vertrekken eenmaal het Syrisch gezin aangekomen is.” Bart begeleidt de Eritreeërs zo goed als hij kan, al is het niet evident. “Vooral de taalbarrière is een probleem, maar met wat Engels en gebaren lukt de communicatie wel. Onlangs moest ik nog uitleggen hoe de stofzuiger en de vaatwas werken. Die mensen hadden nog nooit zulke toestellen van dicht gezien. Voor alle duidelijkheid: deze mensen kwamen niet via de humanitaire corridor. Het gaat om mensen die al voor vier maanden opgevangen werden in het opvangcentrum voor asielzoekers in Poelkapelle. Daarna kwamen ze in dit huis terecht, dat deel uitmaakt van de 50 plaatsen die Ieper heeft voor Lokale Opvanginitiatieven.”

Opvang

Ook voor het Syrisch gezin zal Bart het voornaamste aanspreekpunt zijn. “Maar dat kan ik niet alleen”, meent Bart. “We hebben zes tot twaalf mensen nodig die deze mensen een warm hart willen toedragen en hen willen ‘omarmen’. Dat omarmen start met het ophalen van het gezin op de luchthaven van Zaventem en hen dan hier in Ieper opvangen: even mee naar de winkel gaan, uitleggen hoe huisvuil gesorteerd wordt, uitleggen hoe je de bus kan nemen, meegaan naar de dokter of ziekenhuis als dat nodig is, eerste woordjes Nederlands aanleren… We begeleiden die mensen zolang hun asielprocedure loopt. Dat zal wellicht ongeveer een jaar duren.”

Is het initiatief van de geloofsgemeenschappen geen druppel op een hete plaat is? “Misschien wel maar voor dat ene gezin dat wij willen opvangen, maakt dit wel alle verschil”, benadrukt Bart. “Tenminste zij zullen niet 4.500 dollar per persoon moeten betalen aan de grens met Libië aan meedogenloze mensensmokkelaars… Tenminste zij zullen niet op de bodem van de Middellandse Zee belanden…” (TOGH)

Wie interesse heeft om hieraan mee te werken kan contact opnemen met diaken Bart Lefever op bart.lefever@kerkinieper.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier