Deputatie weigert bouwvergunning voor zus van koningin Mathilde

Redactie KW

De deputatie van de provincie West-Vlaanderen heeft de stedenbouwkundige vergunning geweigerd voor het verbouwen en uitbreiden van een woning en annex langs de Canadaweg in Proven.

Daar wilde gravin Elisabeth d’Udekem d’Acoz, de zus van koningin Mathilde, vier toeristische logies inrichten in de bestaande gebouwen. Het huisje bevindt zich in een zijdreef, op een paar honderd meter van de Canadaweg, helemaal verscholen tussen het groen. Omdat het onder de regeling voor zonevreemde constructies valt, diende de aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning onderworpen te worden aan een openbaar onderzoek.

Het huisje maakte deel uit van de erfenis van de moeder van de drie broers (Henri, Patrick en Raoul), maar pas na het overlijden van graaf Patrick zijn de twee andere broers uit de onverdeeldheid getreden, en werd het huisje aan Elisabeth toegewezen. In het huisje wonen sinds 20 jaar Jan Dhondt (63) en Gudrun Franchois.

“Het Poperingse schepencollege had mijn bezwaren ongegrond verklaard, en de bouwvergunning toegekend”, aldus de bewoner. “Vervolgens ben ik in beroep gegaan bij de deputatie. En daar heb ik nu gelijk gekregen, want de deputatie weigerde de stedenbouwkundige vergunning. Dat deden ze na een vernietigend rapport van hun adviseur.”

(AHP- Foto MD)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, Het Wekelijks Nieuws West

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier