Dentergemse harmonie met concert én expo over oorlog

Geert en Patrick in een jeep die ook op de expo te zien is. © VADU
Redactie KW

Op zaterdag 10 november besteedt koninklijke harmonie De Lustige Vrienden extra aandacht aan de ‘Herdenkingsdag 100 jaar Wapenstilstand WO1’. Ze brengen in het JOC in de Wontergemstraat een sereen concert om bij die herdenking stil te staan en ze organiseren ook een historische tentoonstelling met tal van oorlogsspullen.

“Het herdenkingsconcert was een idee van collega-muzikant Patrick Heyde. Ik kwam daarna op het idee om er een tentoonstelling bij te houden”, vertelt Geert Carton van De Lustige Vrienden. “Samen hebben wij een zeer goede samenwerking. We vinden het belangrijk dat we de honderdste verjaardag van de Wapenstilstand van de Eerste Wereldoorlog extra in de kijker brengen. Het is door de geleverde strijd van onze voorvaderen dat wij hier nu vrij kunnen rondlopen. Het was een zeer wrede oorlog die nooit mag vergeten worden. Het is dus echt een eerbetoon aan allen die voor ons zijn gesneuveld en hebben gestreden.”

Kunstwerk

Voor het evenement werkt het duo zoveel mogelijk samen met verschillende verenigingen en personen. “Bij onze eerste oproep maanden geleden waren er al enkele verenigingen die spontaan hun medewerking wilden verlenen. Zo werken wij samen met een mannenkoor, vrouwenkoor, een vereniging die helpt aan de toog en die taarten zal bakken, een andere vereniging heeft meer dan 300 ‘poppies’ gehaakt, anderen bezorgden ons unieke foto’s en videomateriaal…”, somt Geert op.

“Bovendien willen we meer naambekendheid geven aan enkele vzw’s. Zo werken een zevental gebruikers uit De Branding uit Heule en Mivalti uit Tielt speciaal voor ons aan enkele kunstwerken die ze in de namiddag zullen exposeren. En de mensen van Het Ventiel uit Hulste, een vzw voor jongdementie, werken samen aan één groot kunstwerk.”

Ingetogen hulde

De historische tentoonstelling is gratis en loopt van 14 tot 18 uur. Je ziet er alles wat maar met de Eerste of Tweede Wereldoorlog te maken heeft. Dit gaat van militaire voertuigen, oorlogsmateriaal, kunstwerken, schilderijen, miniatuurfiguren, historische kranten, memorabele foto’s van toen tot boeken, gedichten en archiefdocumenten.

“Om 19 uur start dan het muzikaal eerbetoon”, gaat Geert verder. “Dit omvat een concert van de harmonie in samenwerking met dameskoor Cantiamo en mannenkoor Sint-Stefanus. Het wordt een muzikale avond met een mix van harmoniemuziek, koorgezang, gedichten, poëzie en plaatselijke verhalen. Er wordt uiteraard een ingetogen hulde gebracht alle Groot-Dentergemse slachtoffers uit beide Wereldoorlogen.”

De inkom voor het concert ‘s avonds bedraagt 8 euro in voorverkoop en 10 euro aan de deur. Jongeren onder 12 jaar mogen gratis binnen. (vadu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier