Denise van ‘t Oud Stadhuis in Rumbeke: “Bij ons werd er nooit op een kroketje gekeken”

Denise Verstraete haar verdere leven staatin teken van naastenliefde en gebed. © (Foto SB)
Redactie KW

Denise Verstraete, beter bekend als Denise van ‘t Oud Stadhuis, wordt op 22 april 70 jaar. Jarenlang was ze het aanspreekpunt voor vele Rumbeekse verenigingen die er een activiteit wilden organiseren. Tot het café met feestzaal zes jaar geleden sloot. Sindsdien probeert ze zich nog op tal van vlakken in te zetten.

Denise, oudste van zes kinderen en boerendochter uit Zwevezele, was net geen zestien jaar toen ze in 1964 als opdienster bij Georges Vannevel in ‘t Oud Stadhuis in dienst kwam. Ze bleef er uiteindelijk 48 jaar onafgebroken werken. “Vanaf 1967 heb ik aan de zijde van Georges de zaak gerund”, vertelt Denise trots. Georges was de man van de keuken. Denise de vrouw van de zaal en de papieren.

Voor de reservaties moest men bij Denise zijn, evenals voor het samenstellen van het menu bij de talrijke feesten, maar ook voor de factuur en de betaling. Kortom wie in ‘t Oud Stadhuis als individu of als vereniging iets wou organiseren, kon niet om Denise heen. Ze was zowel de rechter- als de linkerhand van Georges.

Ontelbaar zijn de huwelijken, de begrafenissen, de jubilea’s, de jaarfeesten van de Rumbeekse en andere verenigingen, die in de loop der jaren in ‘t Oud Stadhuis plaatsvonden.

Rijke tafels

Zij die er ooit aan de tafels hebben gezeten, weten dat het op geen schelletje vlees of kroketje stak. Er was niet één repasse, maar een derde en zelfs een vierde. “Georges hield van een eerlijke en weelderige keuken”, lacht Denise om deze mooie gedachte. “Om nog maar te zwijgen over Georges’ traiteurdienst. Zeker met kerst- en nieuwjaar was het een komen en gaan van klanten die met grote schotels vlees, potten groenten en dozen kroketten buiten kwamen om thuis te tafelen. Alles smaakte heerlijk en de porties waren steeds rijkelijk. Iedereen content!”

“Het waren mooie, maar harde tijden”, mijmert Denise. Met veel genoegen denkt ze ook terug aan de vele trouw- en andere feesten die ze als traiteur hebben verzorgd, eerst in het Waalse dorpje Liberchies-Luttre en nadien ook in de wijde omgeving van Charleroi. “Het Oud Stadhuis verzorgde op vraag van Maurice Vannevel, broer van Georges, die in Liberchies-Luttre een landbouwbedrijf had, het trouwfeest van zijn zoon. Iedereen was in de wolken van die heerlijke Rumbeekse keuken en zo is de traiteurbal aan het rollen gegaan. Bij elke trouwpartij of feest dat ze daar mochten verzorgen, konden ze er al één voor het volgend jaar noteren”, lacht Denise. “En zo is dat vele jaren doorgegaan.”

Boomgaard

“Op 22 februari 2012 sloot ‘t Oud Stadhuis de deuren”, vertelt Denise met weemoed in haar stem. “Rumbeke en wijde omgeving stomverbaasd. Waar moeten we straks met ons jaar-, communie,- trouwfeest, begrafenis of vergadering naartoe, vroegen velen zich af. Georges was toen al een tweetal jaren ernstig ziek en de verhuurder, die al andere plannen met ‘t Oud Stadhuis en bijhorende boomgaard had, kon maar twee jaar verdere verhuring toestaan. Vandaar de pijnlijke beslissing om er mee te stoppen.”

“23 mei 2012 is een dag om nooit te vergeten”, mijmert Denise. Op die dag werd de inboedel van Oud Stadhuis openbaar verkocht. Alle zalen groot en klein, café, living, bovenverdieping, op en onder het podium, alles stond propvol met allerhande keukenmateriaal, bestek, tassen en borden, likeuren en wijnen, tafels en stoelen, potten en pannen, frigo’s en diepvriezers en niet te vergeten de vele heiligenbeelden en ander prullaria die Georges in de loop van de jaren bijeen had gespaard. Van alle loten werden er foto’s gemaakt en die werden in zaal OCAR geprojecteerd, zo konden de vele kooplustigen bieden. Alles was op één dag de deur uit.”

“Ik was er die dag niet bij”, zegt Denise met een krop in de keel. “Ik kon er echt niet tegen dat zoveel mooie kostbare stukken te koop werden aangeboden.”

“Georges hield van een weelderige keuken, hij keek niet op een schelletje of kroketje”

Maar de wereld draait door, ook voor Denise, die aan een nieuwe boeiende periode in haar leven begon. Dat verdere leven staat voor een belangrijk deel in het teken van naastenliefde en gebed. Elke dag een misviering bijwonen, meestal in het wzc Sint-Henricus. Gaan bidden samen met vele anderen geestesgenoten in de bidkapel in Oostnieuwkerke of in de basiliek van Dadizele. Zelfs de radio staat het vaakst op radio Maria.

Christelijke inspiratie

“Die christelijke inspiratie en -beleving heb ik van mijn lieve moeder geërfd”, zegt Denise met trots. Ze vindt daarin voldoening en kracht om goed te doen voor vele mensen rondom haar. “Eind deze maand ga ik voor de zoveelste keer naar Lourdes”, vertelt ze verder. “Ik ben ook vaste deelnemer aan de activiteiten van Okra Rumbeke en chauffeur voor mensen die moeilijk te been zijn”, vertelt Denise.

Denise is en blijft erg actief en dat houdt haar jong en fit. Telkens ze aan het vroegere Oud Stadhuis -nu een mooi wooncomplex met op het gelijkvloers een apotheek en boekhoudkantoor- en in het West-Vlaams omgedoopt tot Oetstattus passeert, denkt ze nog aan die vele mooie, maar soms ook moeilijke jaren in haar geliefde Oud Stadhuis, waar ze 48 jaar onafgebroken heeft gewerkt en waarvan het merendeel als leading lady.

De boomgaard, eigenlijk een klein bosje, achter de grote feestzaal vond Denise één van de mooiste plekken. Een groene oase van rust in het centrum van Rumbeke. Het deed pijn aan haar hart toen de oude bomen werden gekapt om plaats te maken voor de serviceflats verbonden aan het nabije woonzorgcentrum.

“Ik ben content met mijn nieuwe leven”, gaat Denise verder. “En op zondag 29 april is het feest voor mijn 7 x 10 jaren. De dag start met een eucharistieviering in de kapel van woonzorgcentrum Sint-Henricus opgeluisterd door het huiskoor onder leiding van Jef Rommel. Daarna heffen we het glas met mijn familie en mijn vele vrienden op mijn zeventigste verjaardag en hopelijk wachten me nog vele jaren in goede gezondheid”, besluit de kranige bijna zeventiger met de glimlach.

(AD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier