Delphine Boël te gast in Oostende

Delphine is duidelijk gecharmeerd door de mensen met een beperking. © Foto JRO
Redactie KW

Vrijdagavond was kunstenares Delphine Boël te gast in Oostende, waar ze mensen met een beperking onderdompelde in haar ‘kunstig leven en werk’ tijdens een nieuwe ‘Labo De Lux’ van mu-zee-um vzw.

Tijdens Labo de Lux testen jongeren en volwassenen met een beperking allerlei technieken uit en leren ze verschillende kunstenaars kennen. Dat kan zowel aanstormend talent zijn, maar ook gevestigde waarden zoals Delphine Boël. Zij begeleiden deze trajecten waarbij het experiment voorop staat. De Labo’s zijn al jaren een succesverhaal in mu-zee-um. Zo kwamen al kunstenaars als Luc Tuymans, Roger Raveel, Kaat Tilley en Tom Van Dyck langs.

Vrijdagmiddag gaf de veelbesproken Delphine Boël al een labo voor volwassen. Dat deed ze zonder de aanwezigheid van de pers. ‘s Avonds waren de mensen met een beperking aan de beurt. Delphine werd vergezeld van haar man Jim uit Texas (VS). Veel pers voor het bezoek van Delphine, zeker gezien de ontwikkelingen rond de zaak met haar vermeende vader koning Albert II.

Werken met mensen met een beperking is, gek genoeg, eigenlijk helemaal niet anders

We konden Delphine even strikken voor een kort gesprek. Vragen over de zaak rond het vaderschap van Albert II mochten niet gesteld worden. “Werken met mensen met een beperking is, gek genoeg, eigenlijk helemaal niet anders”, vertelt Delphine. “Natuurlijk hebben ze wat meer hulp en uitleg nodig, maar het is een plezier om met hen samen te werken. Die mensen willen deze workshop graag doen, niemand dwingt ze er toe. Iedereen is blij om hier te zijn. Ze doen het erg goed. Het idee is eigenlijk om plezier te maken. Ik duw ze in een richting van wat we samen gaan doen. De workshops die ik geef zijn meestal een verrassing voor de mensen. Dat is hier niet anders. Het is niet mijn eerste keer in Oostende, vorig jaar was ik hier ook al, maar ik kom hier geregeld. We kennen Oostende dus al een beetje. Als ik er een lievelingsplaats moet uitkiezen, dan kies ik ongetwijfeld voor de zee.”

De moeder van Delphine Boël, Sybille de Longchamps had volgens Delphine een verhouding met Koning Albert II van 1966 tot ongeveer 1982. Uit die relatie zou zij als enige geboren zijn. Haar moeder bevestigde ook het verhaal van haar dochter. De bal ging aan het rollen in oktober 1999 toen journalist Mario Danneels een biografie over koningin Paola de wereld instuurde. Gedurende vijf jaar weigerde Delphine alle commentaar, maar in de zomer van 2004 vertelde ze dat de koning het contact met haar had verbroken.

Ook de moeder van Delphine sprak in 2005 over het onrecht dat haar dochter was aangedaan. In juni 2013 daagde Delphine koning Albert II, prins Filip, prinses Astrid en haar wettige vader Jacques Boël uiteindelijk voor de rechter. Via hun DNA wil ze bewijzen dat ze Albert’s biologische dochter is. In 2017 werd de vordering van een DNA staal afgewezen door de rechtbank. In een arrest van 25 oktober 2018 oordeelde het Hof van Beroep in Brussel echter anders. Er werd beslist door de rechtbank dat Jacques Boël niet haar vader is. Koning Albert II kreeg een DNA test opgelegd.

https://www.youtube.com/watch?v=OcNIUgk61ZI

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier