Definitief: geen confetti op carnavalsstoet Lichtervelde, wel bellenblazers

24/01/18 om 14:16 - Bijgewerkt om 14:15

De kogel is door de kerk: tijdens de carnavalsstoet van basisscholen 't Vlot en Het Beverbos in Lichtervelde zullen de kinderen niét met confetti gooien. "Bellenblazers zijn een mooi alternatief", zegt directeur Stijn Margodt van 't Vlot.

Definitief: geen confetti op carnavalsstoet Lichtervelde, wel bellenblazers

De carnavalsstoet van Het Beverbos en 't Vlot op 9 februari zal er een zonder confetti zijn. © Kurt Desplenter

Het is het zoveelste hoofdstuk in de Lichterveldse 'confettihysterie'. Eerder had basisschool 't Vlot, die de stoet voor het eerst samen met basisschool Het Beverbos zou organiseren, naar de ouders gecommuniceerd dat hun kinderen niet langer met confetti mochten gooien tijdens de stoet, op straffe van gasboetes.

Later bleek het om een misverstand tussen de basisschool en de gemeente te gaan. Het gasreglement verbiedt inderdaad het gebruik van confetti, maar staat wel afwijkingen toe. En burgemeester Ria Pattyn (CD&V) gaf maandagavond op de gemeenteraad aan dat ze het gebruik van confetti zou toestaan mocht 't Vlot daar om vragen.

Toeters en bellen

Daarmee legde de burgemeester opnieuw het bal in het kamp van de school. Die gaf woensdag opnieuw een brief mee met de ouders: op vrijdag 9 februari vindt in de voormiddag een 'confetti-gooi-feest' plaats en de stoet in de namiddag wordt een 'bellen- en toeterfeest'. Zonder confetti dus, al schrijft de school dat niet expliciet in de brief.

"In de brief staat duidelijk dat we in de namiddag kiezen voor een bellen- en toetersfeest", reageert directeur Stijn Margodt van 't Vlot. Of dat dan betekent dat de kinderen ook niet op eigen initiatief confetti mogen meenemen? "Ja. Bellenblazers zijn volgens ons een mooi initiatief. Als je met twee scholen de handen in elkaar slaat, moet je tot een compromis komen. Je kan moeilijk met de ene school wel met confetti gooien en met de andere niet. De bellenblazers zijn in die zin een mooie oplossing."

Geen traditie

Ook Koen Neirynck van Het Beverbos is het idee van een bellenblazersfeest genegen. "Onze school neemt een neutraal standpunt in in deze kwestie", zegt hij. "Al vind ik persoonlijk dat de hele zaak ferm opgeblazen werd."

Voor Het Beverbos heeft de 'nieuwe aanpak' weinig gevolgen. "Want wij hebben geen traditie van confetti", aldus nog de directeur. "Vroeger gooiden we confetti tijdens het feest in de turnzaal, maar toen we met een stoet begonnen is dat nooit in ons opgekomen. Wij zijn van mening dat je je ook perfect kunt amuseren zonder confetti."

(TV-foto Kurt)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!