“Deelnemers aan Jumbo Run gelukkig maken met knuffels”

Met enkele van de meer dan honderd authentieke Dumbo-olifanten voor de Jumbo Run : v.l.n.r. Rosette Debeuckelaere, Magda Bullinck, haar schoonzus Fabienne Lagaisse en Magda's dochter Sandra Schepens. © Foto JS
Johan Sabbe

In juni 1989, het weekend van de Nacht van Vlaanderen, werd de toen 18-jarige Sandra Schepens als inzittende van een auto het slachtoffer van een zwaar verkeersongeval. Ze overleefde de klap, maar kampt sindsdien met ernstige beperkingen. Met het oog op de Jumbo Run van het Dominiek Savio Instituut op zaterdag 18 augustus zijn haar mama, haar tante en een buurvrouw van laatstgenoemde met een inzamelactie bezig. Ze hebben al ruim honderd knuffels in de vorm van de authentieke Dumbo-olifant vergaard.

Om en bij de 140 motards met zijspan bezorgen de cliënten van het Dominiek Savio Instituut uit Gits tijdens de Jumbo Run een onvergetelijke dag. Ze maken een rondrit met start en aankomst in Gits en dit keer met Eernegem als gastgemeente. De Jumbo Run kende zijn prille start in 1971 en is dus aan zijn 48ste editie toe. Torhout was al viermaal gaststad: in 1991, 2006, 2011 en 2017.

De mascotte van de Jumbo Run is de olifant Dumbo, de hoofdfiguur uit de aloude tekenfilm van Walt Disney. Tijdens de motorrit is het dier alom aanwezig, hoofdzakelijk als knuffel. Dumbo wordt in de volksmond overigens ook wel eens Jumbo genoemd.

Lang in coma gelegen

In juni 1989 veranderde het leven van Sandra Schepens, toen 18, in één klap. Bij een verkeersongeval in Lichtervelde raakte ze onomkeerbaar zwaar gewond. Ze zat op de achterbank van een auto die bij de botsing betrokken was en werd op het wegdek geslingerd. Ze lag twee en een halve maand in coma. Toen ze ontwaakte, bleek ze haar spraakvermogen kwijt te zijn. Ze communiceert met een spraakcomputertje. Ze heeft het ook erg moeilijk om haar bewegingen vlot te coördineren en om te stappen.

Sandra (intussen 47) woont met haar moeder Magda Bullinck in de Bietenweg in Kortemark. Magda omringt haar dochter thuis met de beste zorgen, maar drie keer in de week verblijft Sandra in het Dominiek Savio Instituut.

Een olifant per cliënt

Martin Bullinck, die met zijn vrouw Gina Vangheluwe in de Rommelstraat in Eernegem woont, is de broer van Magda en dus de oom van Sandra. Hij zal laatstgenoemde tijdens de Jumbo Run straks voor het derde opeenvolgende jaar in zijn sidecar meevoeren. Een andere broer, Etienne Bullinck, woont met zijn vrouw Fabienne Lagaisse in de Nijlstraat in Torhout-Oost, vlakbij Fabiennes vriendin Rosette Debeuckelaere uit de Gangesstraat. Rosette en Fabienne doen geregeld rommelmarkten aan en zo rees het idee om een authentieke Dumbo-knuffel te schenken aan elke cliënt van Dominiek Savio die aan de Jumbo Run deelneemt.

Ook af en toe onbegrip

“Al weken zijn we overal rommelmarkten aan het afschuimen om die Dumbo’s te vinden”, aldus Rosette. “We hebben er ruim 140 nodig en bezitten er intussen een honderdtal – allemaal dezelfde. We hebben voorts zestig Dumbo-knuffels in reserve die er anders uitzien dan de originele.”

“Ik zoek ze ook via 2dehands.be”, pikt Fabienne in. “De hoge verzendingskosten zijn daar echter vaak het probleem. We kunnen ons niet permitteren om 140 keer 5 euro te betalen, hé. Op de rommelmarkten staan nogal wat verkopers de Dumbo-knuffels gratis af als ze horen dat het voor een goed doel is. Of ze vragen maar een symbolische bijdrage van een euro. Af en toe stoten we helaas ook op onbegrip: mensen met een hart van steen. Ze denken dat we niet te vertrouwen zijn. Nochtans hebben we maar één doel: de deelnemers aan de Jumbo Run gelukkig maken met knuffels.”

De Dumbo-knuffels zullen daags vóór de Jumbo Run aan de Savio-cliënten overhandigd worden. Een Dumbo-knuffel ter beschikking? Graag contact opnemen met Rosette Debeuckelaere, Gangesstraat 6, Torhout of met Fabienne Lagaisse, Nijlstraat 17, Torhout, 0472 23 16 35.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier