‘Deelfrigo’ tegen voedselverspilling in Brugge is groot succes

© MM
Redactie KW

Bewoners van Sint-Jozef hebben er sinds kort een ‘deelfrigo’ bij. Het VTM-programma ‘Make Belgium Great Again’ lanceerde het idee om de voedselverspilling in de buurt tegen te gaan. Op korte tijd is het initiatief uitgegroeid tot een groot succes. De frigo steekt dagelijks vol producten die gratis af te halen zijn. “Het is de bedoeling dat de frigo hier definitief blijft staan”, zegt Hilde Ballegeer van Buurtwerk Sint-Jozef.

Afgelopen week probeerde presentatrice Frances Lefebure de kijkers van ‘Make Belgium Great Again’ met de neus op de feiten te drukken met enkele cijfers over voedselverspilling. Zo gooit elke Belg jaarlijks 345 kilogram voedsel weg. Een hallucinant cijfer waar ze meteen iets wilden aan doen. Met topchefs Filip Claeys en Dominique Persoone bereidde ze een maaltijd voor tientallen Zeebruggelingen gemaakt … van hun eigen afval.

Een geslaagd initiatief die meteen ook een vervolg kreeg in Brugge. In deelgemeente Sint-Jozef werd bij het buurtcentrum ‘De Korf’ de allereerste ‘deelfrigo’ geplaatst. Bij vzw Oranje, die mee haar schouders zet onder het project, reageren ze enthousiast. “Vanaf nu verdwijnen restjes en voedseloverschotten uit de buurt niet langer in de vuilnisbak”, klinkt het daar.

Gratis af te halen

Wij namen deze week de proef op de som en gingen langs bij de ‘deelfrigo’ in de Ronsaardbekestraat. Meteen werd duidelijk dat de oproep om niet langer voedsel te verspillen massaal wordt gevolgd. Spaghettisaus, cordon blue, aardappelen, soep, wraps … Werkelijk alles is terug te vinden in de frigo, die ondertussen een toepasselijke ‘Great’-sticker kreeg opgekleefd. De enige voorwaarde is dat de mensen een datum kleven waarop de restjes of producten werden achtergelaten. Al worden er evengoed producten gelegd die nog meer dan een jaar te gebruiken zijn.

Bij Buurtwerk Sint-Jozef zijn ze in de wolken. “Dit is een zeer mooi initiatief”, zegt verantwoordelijke Hilde Ballegeer. “De voorbije dagen kregen we al heel wat reactie. We kunnen zeker stellen dat de deelfrigo een zeer groot succes is.” De aangeboden producten zijn gratis af te halen en voorlopig loopt alles vlot. Toch vragen ze bij Buurtwerk Sint-Jozef om steeds in eer en geweten voedsel mee te nemen. “We mikken in de eerste plaats op mensen die het iets moeilijker hebben. Pas op: het staat iedereen vrij om iets te komen halen”, aldus Ballegeer. Simpel gezegd willen ze vermijden dat iemand dagelijks de volledige inhoud van de frigo zomaar komt plunderen.

Toekomst

De komende tijd zal het concept in de buurt nog wat extra kenbaar gemaakt worden. “Het is zeker de bedoeling dat de deelfrigo hier definitief blijft staan. Het staat ook iedereen vrij om er iets te komen insteken”, aldus Hilde Ballegeer. De voorbije dagen was er aan aanbod alvast géén gebrek. Voor de geïnteresseerden: de ‘Great’ frigo is terug te vinden in het portaal van De Korf in de Ronsaardbekestraat 59 op Sint-Jozef.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier