De Vuurmolen in Brugge krijgt nieuwe toekomst als… retrocafé (op zijn Amsterdams)

Liesbeth De Reyghere en dochters Kim en Tine, die het café gaan runnen. © Davy Coghe
Redactie KW

Tegen volgende zomer bruist het opnieuw van leven in het pand waar tot voor twee jaar het legendarische café De Vuurmolen huisde. Liesbeth De Reyghere, uitbaatster van Cambrinus, zal er samen met haar kinderen een bruine kroeg openen met veel aandacht voor het Vlaamse en Nederlandse levenslied. “Ik wil de sfeer van de Amsterdamse Jordaan naar Brugge brengen”, zegt Liesbeth.

De Vuurmolen op het Kraanplein, jarenlang het adres voor uitbundig vertier tot in de late of zelfs vroege uurtjes, staat er al meer dan twee jaar erg triestig bij. Zo lang al staat het pand leeg en het heeft dringend nood aan een opknapbeurt. De Vuurmolen gold zeker in de jaren 80 en 90, en in iets mindere mate ook nog in de jaren 2000, als een instituut in het Brugse uitgaansleven.

Deze zaak was aanvankelijk een klein volkscafeetje, maar Jan Lantsoght maakte er een echte place to be van. Het was de vaste stek van veel Bruggelingen, maar ook in andere West-Vlaamse steden wist men maar al te goed de weg naar De Vuurmolen te vinden. De zaak stond er lange tijd om bekend het café met de grootste bieromzet van West-Vlaanderen te zijn.

Lantsoght liet de zaak begin jaren 2000 over aan Filip Tijssens en in 2007 nam Janny Geldhof de uitbating in handen. Jan Lantsoght bleef al die jaren eigenaar van het gebouw maar in 2015 verkocht hij het pand aan brouwerij Alken Maes. Uitbater Janny Geldof hield het in 2016 voor bekeken en sindsdien staat de zaak dus leeg en enigszins te verkommeren.

Geen nieuwe Vuurmolen

Brouwerij Alken Maes, de eigenaar van het pand, vond maar geen geschikte overnemer. Maar daar komt verandering in, want Liesbeth De Reyghere, bekend van Cambrinus restaurant en Cambrinus Café in de Philippestockstraat, tekende een overeenkomst met de brouwerij om een nieuwe horecazaak uit te baten in het pand. “Het wordt géén nieuwe Vuurmolen en we behouden dus ook die naam niet”, stelt Liesbeth duidelijk.

“Waar kan je nog een mooie avond beleven zonder tieners en house beats?”

“Het concept is namelijk niet hetzelfde. Maar dat wil niet zeggen dat ik zelf geen goeie herinneringen heb aan De Vuurmolen, integendeel. Ik ging er heel erg graag en ik heb halverwege de jaren 80 ook nog een tijdje voor Jan Lantsoght gewerkt, in café ‘t Kraantje tegenover De Vuurmolen. Jan steunt me trouwens volledig in onze nieuwe plannen. Hij reageerde erg tevreden toen hij hoorde dat ik het pand in handen zou nemen.”

Amsterdamse sfeer

“Het idee is eigenlijk gegroeid toen ik, zoals we wel vaker doen, met een groepje Brugse horecavrienden op ‘prospectie’ naar Rotterdam en Amsterdam trok. We waren heel erg gecharmeerd door de mooie Amsterdamse buurt De Jordaan. Daar heb je al die prachtige bruine kroegen waar er ook veel Nederlandstalige muziek, zoals bijvoorbeeld van André Hazes, gedraaid wordt. Ik wil die sfeer van de Jordaan naar Brugge brengen. Het wordt dus een mooi retro-café, een warme bruine kroeg zeg maar.”

“Ik wil die sfeer van de Jordaan naar Brugge brengen. Het wordt een warme bruine kroeg zeg maar”

De dagelijkse leiding van de zaak, waarvoor nog een naam gezocht wordt, zal in handen zijn van Kim Feys, de oudste dochter van Liesbeth. Ook haar dochter Tine en zoon Nathan zullen meedraaien in de zaak. “Ik zal zelf ook zeker sterk aanwezig zijn bij de opstart en zal me ontfermen over het papierwerk”, stelt Liesbeth.

“Nood aan deze zaak”

Het was voor haar zeker geen eenvoudige keuze om toch aan een nieuw avontuur te beginnen. “Ik heb drie keer tegen mezelf gezegd dat ik het niet zou doen, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Ik wil blijven ondernemen. Het is ook mooi dat ik dit samen met mijn kinderen kan realiseren. Ik doe het ook omdat ik denk dat er echt nood is aan zo’n zaak in Brugge. Waar kan je nu nog iets gaan drinken ‘s avonds en een mooie avond beleven als je niet tussen de tieners en twintigers en stampende house beats wil zitten?”

“We zullen elke dag open zijn vanaf 11 uur. En we zullen het gezellig maken met veel Nederlandstalige muziek, maar op een volume waarbij je elkaar nog kunt verstaan. Het is dus niet de bedoeling om er een echte nachtzaak van te maken. We zullen werken met veel hout en warme kleuren om het zo gezellig mogelijk te maken. Er is nog heel wat werk te doen dus de opening is nog niet voor morgen, maar we hopen toch in juni of juli volgend jaar te kunnen starten.” (PDV)