De Vleugels uit Klerken viert diamanten jubileum

Op de foto poseren voor een van de nieuwe gebouwen v.l.n.r. algemeen directeur Bruno Vanbeselare, Frank De Smet (coördinator afdeling Pimpernel en jobcoach), Hendrik Calu (directeur strategie en ontwikkeling) en Jürgen Declercq (coördinator afdeling Schakel en 't Alternatief). (foto ACK)
Redactie KW

De Vleugels bestaat 60 jaar en nodigt iedereen uit op De Dag van de Zorg. De voorziening voor mensen met een beperking, die destijds gesticht werd als Maria ter Engelen, viert het hele weekend van 15, 16 en 17 maart feest.

Zestig jaar geleden opende in Klerken onder de naam Maria ter Engelen een voorziening voor mensen met een beperking. Voor die tijd was er een weeshuis en een bejaardentehuis dat ook door de Zusters van de Heilige Vincentius werd opgericht.

De voorziening voor mensen met een beperking kenmerkte zich al snel door steeds in beweging te zijn: de nieuwste technieken, de nieuwste opvoedingsmethodes, de beste ontspanningsmogelijkheden en de gezellige huisvesting zorgden dat Maria ter Engelen al snel een voorbeeldfunctie kreeg toebedeeld, mensen uit de sector kwamen van over het hele land maar ook van het buitenland (Nederland) kennismaken met de instelling.

Deel van het dorp

Zestig jaar later en na een bouwproject van 25 jaar werd de naam veranderd naar De Vleugels, is de nieuwbouw klaar, is er gestart met de bouw in de Predikboomstraat en in Lichtervelde. Intussen zijn De Vleugels niet langer een gesloten gemeenschap maar zijn ze een gemeenschap die zich in het leven van het dorp mengt en ook de mensen van buiten de voorziening verwelkomt.

Om de zestigste verjaardag te vieren wordt op zondag 17 maart, Dag van de Zorg, iedereen van 10 tot 17 uur verwelkomd voor een geanimeerde rondleiding“, vertelt directeur strategie en ontwikkeling Hendrik Calu. “De rondleiding start in de Grote Zaal en volgt een traject dat door middel van een rode loper wordt uitgestippeld doorheen de nieuwbouw en het Camiono project over Kolibri naar een lege leefgroep van De Linde die in 2017 in gebruik werd genomen, om dan te eindigen in het laatste project De Link.”

Maria ter Engelen kreeg al heel snel een voorbeeldfunctie toebedeeld

Vooraan aan de Dorpstraat zijn in de nieuwbouw negen studio’s gemaakt waarvan zeven voor de zusters en twee voor mensen met een beperking zijn. “Naast Zuster Jeannine en Zuster Rosaline komen nog vijf andere zusters uit de gemeenschap naar Klerken. Wanneer de zusters wegvallen zullen die studio’s ter beschikking gesteld worden van mensen met een beperking. De zusters verhuizen op maandag 1 april” vertelt Hendrik Calu. “Waar de zusters nu wonen, boven de vroegere locatie van ‘t Alternatief komen ook twee studio’s voor mensen met een beperking die een lichtere vorm van zorg nodig hebben.”

Kinderopvang Kolibrie

Nog vooraan komt Kolibrie, een kinderopvang in samenwerking met Prutske van Diksmuide, die 18 niet-schoolgaande kinderen, met voorkeur kinderen van het personeel, zal opvangen. Kinderopvang Kolibrie start op 1 april. De Linde bestaat uit drie leefgroepen voor mensen met gedrags- en emotionele stoornissen. Hier zal op zondag 17 maart een lege leefgroep kunnen bezocht worden. Het laatste project, De Link, huisvest het restaurant, de bar, de keuken en daarboven de administratie. De keuken zal open zijn en in de bar zullen alle projecten worden getoond die nog niet gerealiseerd zijn zoals het project in de Predikboomstraat waar er zes studio’s komen, waarvan vijf voor mensen met een beperking en de zesde als gemeenschappelijke ruimte zal worden gebruikt.”

In de Predikboomstraat is gestart met de bouw van zes studio’s voor De Vleugels en zeven sociale koopwoningen door de Woonmaatschappij IJzer en Zee. “Dan is er ook nog ons project in Lichtervelde”, geeft Hendrik nog mee. “Toen we startten met de bouw van nieuwe leefgroepen moest er voor een leefgroep noodgedwongen worden uitgekeken naar een andere huisvesting en die vonden we in Lichtervelde. Intussen zijn onze mensen zeer goed ingeburgerd in Lichtervelde bij zoverre dat ze vroegen of ze daar niet konden blijven. Door een nauwe, vlotte en goede samenwerking tussen de kerkfabriek, het gemeentebestuur en de Vleugels werd een stuk grond gevonden. Daar komt er een nieuwbouw voor de leefgroep die er al is en erboven een dagondersteuning voor volwassenen met een beperking. De kerkfabriek heeft hiervoor financiële steun geboden. De werken zijn daar begonnen en zouden in principe binnen een jaar klaar moeten zijn.”

Feestweekend

Het feestjaar ’60 jaar De Vleugels’ wordt een heel weekend gevierd. Op vrijdag 15 maart is er de officiële opening. Zaterdag is er een ‘friends and family day’ waarbij er 1.400 mensen op uitnodiging een rondleiding krijgen en op zondag is er de Dag van de Zorg waarbij iedereen op bezoek kan komen. De rondleiding is iedere dag dezelfde en er wordt overal info verstrekt op een ludieke manier. Voor mensen die zelf een persoon met een beperking hebben en meer uitleg willen, zal er op zondag iemand aanwezig zijn die een afspraak kan maken.” Ook later op het jaar zijn er nog speciale activiteiten in De Vleugels: in juni is er De Week van de Cliënt en op woensdag 9 en donderdag 10 oktober wordt in Diksmuide in CC Kruispunt een congres georganiseerd voor iedereen die met zorg te maken heeft.

(AC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier