De Treffer leert kinderen zwemmen tussen touwen

© KVO
Redactie KW

In zwembad De Treffer leren kinderen sinds deze paasvakantie zwemmen tussen twee touwen. “Hiermee leren ze alle technieken meteen op de juiste manier, wat vroeger niet altijd het geval was.”

Wie leert zwemmen in De Treffer, doet dat vanaf nu tussen twee touwen. De stad kocht twee ‘leertuinen’ waardoor kinderen kunnen leren zwemmen in diep water. Geen oefensessies meer in het ondiepe bad, geen zware reddingsvestjes, gewoon twee touwen over de volledige lengte of breedte van het bad. “Deze nieuwe aanpak past in het nieuwe zwemleerplan dat een goed jaar geleden werd ingevoerd. Dat legt kinderen op dat ze eerst moeten leren overleven in het water en pas daarna een klassieke zwemstijl moeten aanleren”, zegt Maxim Himpe zwemleerkracht en verantwoordelijke bij Waregem Sport. Tussen de touwen worden attributen gehangen, zoals hoepels en planken waar de kindjes over, door of onder moeten zwemmen.

Door de hoepel

“Als ze in het bad springen, moeten ze bijvoorbeeld meteen door een hoepel zwemmen. Zo leren ze hoe ze op de juiste manier moeten ademhalen en bewegen als ze in het water belanden. Daarna moeten ze onder of over een mat, waardoor ze leren hoe ze op de juiste manier naar beneden of naar boven moeten zwemmen”, zegt zwemleerkracht Maxim. “In het grote bad voelen kinderen meteen wat ze moeten doen om op de juiste manier naar boven te komen, zonder dat ze daarvoor de grond kunnen raken. Hiermee leren ze alle technieken meteen op de juiste manier, wat vroeger niet altijd het geval was. De touwen zorgen ervoor dat ze altijd een, terecht, gevoel van veiligheid hebben want daaraan kunnen de kinderen zich altijd vasthouden als ze dat nodig vinden.”

Een stapje voor

De Treffer was destijds een voorloper bij de invoer van die nieuwe leerlijnen. Ze zaten mee in de voorbereidingsfases en waren een van de eerste zwembaden die de nieuwe technieken hanteerden. Ook nu zijn ze andere zwembaden een stapje voor. “We zijn pas het derde bad in Vlaanderen dat met deze leertuinen werkt én het eerste in de regio”, zegt Maxim trots.

Naast De Treffer krijgt ook het zwembad in Sint-Eloois-Vijve een leertuin. De stad maakte 4.500 euro vrij voor de aankoop van de leertuinen. “Ze worden gebruikt tijdens de eigen zwemlessen maar ook tijdens de zwemlessen van de scholen. Wie ze wil gebruiken, laat dat weten aan de redders die ze op vraag van de scholen bevestigen”, zegt schepen van Sport Chantal Coussement (CD&V).

Uitgetest

De allereerste kinderen die de touwen mogen uittesten, zijn de deelnemers van het paaskamp Kletsnatte Pret dat plaatsvindt in zwembad De Treffer. “Het is niet alleen leuk, de touwen helpen me ook om dingen te doen die ik anders niet durf”, zegt Lena Wolfaert (7) “Zo durf ik nu wel duiken, omdat ik weet dat ik me daarna kan vasthouden aan die touwen. Normaal kan, en durf ik dat niet goed.”

Ook Kjeno Vanderbeeke (7) is fan. “Ik ben blij dat je je mag vasthouden als je bang bent of als iets niet lukt”, zegt hij. “Maar het lukte allemaal wel: zowel door de hoepel zwemmen als onder of over een mat duiken of kruipen. Het was niet echt moeilijk en vooral heel leuk.” (KVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier