De Stampaert in Gistel helpt mensen in moeilijkheden

Leerlingen van het derde jaar van Sigo maakten kennis met de werking van De Stampaert. Zij waren erg onder de indruk van het verhaal van een 'ervaringsdeskundige' die vertelde hoe zij in armoede terecht gekomen is. (Foto AN)
Redactie KW

Sinds 1998 zet de Sint-Vincentiusvereniging van Gistel zich in voor mensen die – om welke reden dan ook – een moeilijke periode doormaken. Een goed jaar geleden mochten zij hun intrek nemen in een woning aan de Stampaerthoek-weg. Voor de naam van de nieuwe vzw mochten alle vrijwilligers een voorstel doen. Het werd De Stampaert. Een naam die verwijst naar de straat, maar vooral naar het achterliggende motto Samen Tegen Armoede.

De woning aan de Stampaerthoekweg was een generatie lang bewoond door drie religieuzen. Zij dienden noodgedwongen te verhuizen naar hun oorspronkelijke klooster. Na veel overleg en grondig wikken en wegen werd tussen de Sint-Vincentiusvereniging en de kloosterorde een overeenkomst gesloten waarbij de Gistelse vereniging een erfpacht bekwam.

Voor de naam van de nieuwe vzw mochten alle vrijwilligers een voorstel doen. Het werd De Stampaert. Een naam die verwijst naar de ligging in de gelijknamige straat, maar vooral naar de inzet van de medewerkers: Samen Tegen Armoede of de eerste drie letters van het woord Stampaert.

Voedselpakket

Op de nieuwe locatie wordt – beetje bij beetje – de gewone werking uitgebreid met nieuwe initiatieven. De basiswerking bestond erin om maandelijks met een voedselpakket langs te gaan bij gezinnen in moeilijkheden. Dat vormde veelal de aanleiding om tot een diepgaander gesprek te komen en de weg naar doelgerichte hulpverlening te openen.

In De Stampaert kan het aanbod van hulpgoederen verdeeld worden via De Kleine Kruidenier, een leuke naam bedacht door de vrijwilligers. Het is duidelijk een succesformule. Zowel voor die vrijwilligers als voor de doelgroep.

In de woning is ook ruimte voor bezinning; dat kan in de voormalige kapel. Voor vorming zijn er computers ter beschikking om de digitale kloof enigszins te dichten. En voor anderstaligen is er de mogelijkheid om studiehulp te krijgen bij de cursus Nederlands die ze volgen. In enkele lokalen wordt kledij, vooral voor vrouwen en kinderen, aangeboden. Er is zelfs een tuinproject, waarbij gegadigden de kans krijgen zelf groenten te kweken.

Feestmaal

De Stampaert zet elk jaar een Winterhappening op het getouw, waarbij de doelgroep uitgenodigd wordt op een feestelijke maaltijd in Ons Huis. Ruim 150 volwassenen en kinderen schuiven dan aan tafel. Wat nog maar eens aantoont dat armoede een omvangrijk probleem is. Ook in Gistel… Bij het begin van de grote vakantie wordt ook telkens een uitstap georganiseerd naar een of ander pretpark of provinciedomein. Ook voor De Stampaert geldt het adagium: koken kost geld. Voor giften van 40 euro of meer wordt een attest afgeleverd. Storten kan op rekeningnummer BE64 4729 1329 1152 van de Sint-Vincentiusvereniging in 1160 Brussel met vermelding van ‘conferentie 613 Sint-Godelieve Gistel’. (AN)

Info bij Mieke Spincemaille, 0491 36 45 09.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier