De Slimste Ploeg van Rekkem viert jubileumeditie

Wie wordt de slimste ploeg van Rekkem? De juryleden waren enkele dagen geleden druk in de weer om de quiz voor te bereiden. We zien v.l.n.r.: Stefaan Vermeulen, Geert Claeys, Jacques Dufourmont, Eddie Couvreur en Marc De Wulf. © WO
Redactie KW

Op zaterdag 26 januarigaat het Davidsfonds Rekkem voor de tiende keer op zoek naar de Slimste Ploeg van Rekkem. Vanaf 19 uur test quizmaster Geert Claeys in zaal Myra het IQ van de Rekkemse verenigingen, families en vriendenteams.

Door Carlos Berghman

De quiz ‘De Slimste Ploeg van Rekkem’ is aan haar jubileumeditie toe. Voor het tiende jaar op rij is Geert Claeys de vragensteller van dienst. Zoals altijd bedacht hij in zijn eentje alle vragen voor de quiz. Filmpjes, anekdotes, muziek en een verzorgde powerpointpresentatie zorgen daarbij voor de nodige schwung.

“Ik liep al een tijdje rond met het idee voor een quiz, toen wijlen Bernard Planckaert, de toenmalige voorzitter van het Davidsfonds, me in 2009 carte blanche gaf voor het organiseren van een quiz”, vertelt Geert. “De eerste editie vond in 2010 plaats in het Dorpshuis en was met acht deelnemende ploegen meteen een schot in de roos. Wegens plaatsgebrek verhuisden we in daaropvolgende jaren naar de wijkschool Paradijs en uiteindelijk naar zaal Myra, waar we vorig jaar liefst 17 ploegen mochten verwelkomen.”

Venijn in de staart

De ploegen kunnen tijdens de quiz 150 punten verdienen, verspreid over 10 vragenrondes van 12 punten en een superronde op 30 punten. De gemakkelijkste vragen zitten in het begin van de quiz, de moeilijkste helemaal op het einde. Alert zijn voor verborgen hints en het ontdekken van de rode draad binnen een vragenronde kunnen helpen om vragen op te lossen.

Traditiegetrouw is er een vragenronde over de belangrijke en minder belangrijke nieuwsfeiten van het voorbije jaar en een vragenronde over een bepaald land“, legt Geert uit. “Ook waken we erover dat het DNA van het Davidsfonds terug te vinden is in de quiz met vragen over taal en over cultuur.”

Ieder jaar vallen er quizploegen af en komen er weer nieuwe ploegen bij. Ploegen die er al elke editie bij waren, zijn Tuinhier, Femma, KWB en VBS Rekkem. Opmerkelijke nieuwkomer dit jaar is de quizploeg van slagerij Nicolas met de macabere naam ‘Pandy lost het op’. De Smarties, vier leden van een Rekkems gezin, wonnen de laatste twee edities. Zo haalden ze het vorig jaar nipt met amper één punt voorsprong.

Ik hoop dat deze editie opnieuw heel spannend wordt. De winnende ploeg gaat naar huis met een beker, gemaakt door Eddie Couvreur. Maar sowieso ontvangt iedereen een prijs“, besluit quizmaster Geert. Ploegen kunnen zich nog tot het laatste moment inschrijven, 20 euro per ploeg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier