De Sceure in Oostvleteren krijgt een nieuwe parking

Waar de paddock nu is, komt de nieuwe parking. (foto RVL)
Redactie KW

Binnenkort starten de werken om de parking naast ontmoetingscentrum De Sceure te vernieuwen. Tijdens die periode wordt die parking volledig afgesloten. Je kan nog steeds je auto kwijt langs de N8 Ieper-Veurne.

Bij de werken die in 2014 al werden uitgevoerd, kreeg de toegankelijkheid in het gebouw zelf alle aandacht. De toegang naar het gebouw, dat kon en moest beter. De parking, en ook nog een deel van de toegangspaden, zijn nu aangelegd in kasseien. “Voor kinderwagens, ouderen en andersvaliden zorgt dit vaak voor problemen. Een goeie toegankelijkheid wordt nog belangrijker met de geplande verhuis van de gemeentediensten, het OCMW en de politie naar De Sceure in 2020“, zegt schepen Marnick Lauwers (LVP).

Doorn in het oog

“Naast de toegankelijkheid was ook de capaciteit van de parking vaak een probleem“, reageert burgemeester Stephan Mourisse (LVP). “Het OC De Sceure heeft een 750-tal zitplaatsen, bij volle bezetting was de parking dus veel te klein. Vandaar dat we ook een uitbreiding hebben voorzien: de aanwezige paddock was een doorn in het oog en wordt omgevormd tot parking. Het OC zal hierdoor nog beter tot zijn recht komen, en het geheel krijgt extra groen en bomen.”

Het speelplein achter de molen blijft steeds toegankelijk via de toegangsdeur, gelegen op de kasseiweg naast de molen.

Het studiebureau De Witte Kamer uit buurgemeente Lo-Reninge ontfermde zich over het ontwerp van de nieuwe parking en het omliggende groen. De parking wordt heraangelegd en uitgebreid van 47 naar 82 parkeerplaatsen, waarvan zeven voorbehouden plaatsen voor andersvaliden. “Dit was meteen de ideale gelegenheid om een groot deel van het perceel te ontharden, wat het uitgangspunt werd voor ons concept”, klinkt het bij De Witte Kamer.

Het einde van de werken is voorzien voor eind juni

Met de parking werd ook de waterhuishouding van het bestaande gebouw onder de loep genomen. Een deel van de riolering wordt herplaatst om de afvoer efficiënter te laten verlopen en er wordt een open infiltratievoorziening geplaatst om ook het regenwater van het gebouw ter plaatse te laten infiltreren.

Tien lichtpunten

Bij het ontwerp van de parking werd rekening gehouden met een naadloze aansluiting op de bestaande omgeving. De oorspronkelijke toegangswegen (van N8 en van N321) in kasseien blijven behouden en krijgen een opfrisbeurt. De bestaande verharding rond De Sceure in betonplaten wordt doorgetrokken naar de parking. Er worden tien lichtpunten voorzien op de nieuwe parking, wat ook belangrijk is in het kader van de toegankelijkheid.

“Het project beslaat 3.300 m². Het einde van de werken is voorzien voor eind juni, gezien er op 6 en 7 juli bierfestival is. De werken worden uitgevoerd door Timo Tuin bvba uit Poperinge. Zij starten binnenkort met het rooien van de bomen. Aan het geheel is een prijskaartje verbonden van 246.903 euro, exclusief BTW”, aldus nog burgemeester Stephan Mourisse.

Operatie perforatie

Lien Vlamynck,milieu- en duurzaamheidsambtenaar van de gemeente, diende de heraanleg van de parking als dossier in voor de campagne ‘Operatie Perforatie’. “Door op lokaal niveau overtollige verharding te verwijderen en te vervangen door groen of waterdoorlatende verhardingen, kan er meer hemelwater in de bodem dringen. Bodemverdroging en overstromingen krijgen daardoor minder kans, waardoor onze leefomgeving meer ‘klimaatrobuust’ wordt. Vleteren was één van de 87 ingezonden dossiers. We kregen in februari het bericht dat we tot één van de elf winnaars behoorden. We ontvangen van Febestral 100 m² prefab betonproducten voor het plaatsen van de waterdoorlatende verharding. De uitreiking van de prijzen gebeurt tijdens het Congres Publieke Ruimte op dinsdag 12 maart in het ICC in Gent”, besluit Lien Vlamynck.

(AH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier