De politie nodig, maar niet echt meteen? Bel dan 1701

Burgemeester van Kortrijk Vincent Van Quickenborne toont het nieuwe logo van de politiezone Vlas. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Sinds 8 uur maandagochtend kunnen inwoners van Kortrijk, Kuurne en Lendelede die niet-dringende hulp nodig hebben van de politie het nummer 1701 bellen. Vanaf nu is de Kortrijkse politie ook opnieuw 24 op 24 en 7 op 7 rechtstreeks bereikbaar. De afgelopen 3 jaar werden alle oproepen gericht aan lokale diensten na de kantooruren beantwoord in een algemene centrale in Brugge, maar daar komt nu dus een eind aan.

Politiezone Vlas is de eerste zone die een dergelijk verkort nummer in gebruik neemt. De maatregel maakt deel uit van een nieuwe wind die al enkele maanden door de politiezone waait. De agenten verhuisden eerder dit jaar naar een gloednieuw gebouw in de Minister de Taeyelaan en de zone begon met de inzet van specifiek opgeleide burgers om camerabeelden te bekijken.

Securitas

Die mensen worden opgeleid door beveiligingsbedrijf Securitas en beantwoorden vanaf vandaag ook de telefoontjes die binnen lopen via 1701. “Dat zullen wel enkel de oproepen zijn die over administratie gaan”, verduidelijkt de korpschef. “Bijvoorbeeld mensen die bellen om te weten wie hun wijkagent(e) is. Mensen die in het keuzemenu kiezen voor optie 1: dringende politiehulp – als je pakweg getuige bent van een misdrijf – of optie 2: niet-dringende politiehulp – als je merkt dat je portefeuille werd gestolen bij thuiskomst – komen wel bij een agent(e) terecht.”

In eerste instantie zullen een werknemer van Securitas en twee agenten de centrale bemannen. “Maar als we merken dat de werkdruk verhoogt, kunnen daar zeker mensen bijkomen”, benadrukt de korpschef. “Al is dat aantal natuurlijk moeilijk in te schatten. We doen een 2.000 tal interventies per jaar, maar die worden niet altijd in gang gezet door een telefoontje.”

‘t Straatje

De oproepen opnieuw in Kortrijk beantwoorden in plaats van in Brugge heeft volgens Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne (Team Burgemeester) verschillende voordelen. “We merkten dat inwoners zich daar vragen bij stelden. Als je tegen een van onze agenten zegt dat er boel is in ‘t Straatje dan weten onze mensen meteen waar naartoe. Iemand in Brugge moet nog op zoek naar een adres, dat kost hem of haar kostbare seconden. Bovendien kunnen we onze ploegen ter plaatse helpen met de camerabeelden die wij hier binnen krijgen, die hebben ze in Brugge natuurlijk niet. En sowieso kunnen we die ploegen sneller aansturen.”

De politie nodig, maar niet echt meteen? Bel dan 1701

Bij een nieuwe aanpak hoort natuurlijk ook een nieuw logo, al verandert er niet veel. Het klassieke blauw blijft behouden. Een vlam/helpende hand in de letter A moet de bereidwilligheid om te helpen van de politie benadrukken.

Om mensen aan te moedigen het nummer te gebruiken verdelen Kortrijk, Kuurne en Lendelede binnenkort 50.000 flyers. Het nummer is elk moment van de dag of nacht te bereiken, ook in het weekend. Dat is volledig gratis. Ook op het nummer 056 23 96 11 kan je de Kortrijkse politie nog steeds contacteren. Al is dat vanaf vandaag eigenlijk vooral bedoeld voor mensen die bellen vanuit het buitenland. Daar werkt 1701 niet. Voor erg dringende situaties blijft 101 wel aangeraden. “We hopen op die manier vooral de drempel te verlagen om de politie te contacteren want je belt nooit een keer te veel“, besluit de burgemeester.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier