“De Piramide is nu al te klein”: ruim een op de vier inwoners komt naar Meens zorgcentrum

Directeur Peter Poot bij ELG de Piramide op het Vander Merschplein. "De groei is onmiskenbaar." © SLW
Stefaan Lernout

ELG De Piramide kent sinds de oprichting anderhalf jaar geleden een constante groei. Zowel wat betreft het aantal patiënten als het aantal zorgverstrekkers. Veel aandacht gaat uit naar ziektepreventie, hoe minder zieken, hoe meer tijd er aan de patiënten met een specifieke zorg kan besteed worden.

Op 2 januari 2017 ging eerstelijns-gezondheids-zorgcentrum (ELG) De Piramide van start. Die vzw krijgt per ingeschreven patiënt een forfaitair bedrag van de Vlaamse overheid dat de kosten en het loon van huisartsen en verpleegkundigen moet dekken. De patiënt betaalt niets.

Team van 25

We spreken af met directeur Peter Depoot, benieuwd naar de evolutie die ELG De Piramide in het afgelopen anderhalf jaar heeft doorgemaakt. “Er is buitengewoon veel interesse”, bevestigt Peter Depoot. “Momenteel zijn er 5.260 ingeschreven patiënten, maandelijks komen er nog bij. Dat is best veel op een totaal van ongeveer 20.000 inwoners.”

De Piramide is er enkel voor de inwoners van deelgemeente Menen en voor een aantal niet-Menenaars die al eerder bij een van de huisartsen patiënt waren. In 2017 begon het centrum met vier huisartsen, dat zijn er ondertussen vijf en binnenkort zes. Vanaf oktober komen daar nog twee artsen in opleiding bij. Verder telt het centrum zeven verpleegkundigen en twee zorgkundigen. In totaal zijn er 25 personen aan de slag, sommigen een paar uur per week.

Aanvankelijk werd het ELG niet onverdeeld positief onthaald, ook niet door enkele lokale politici. Maar na 18 maanden is het duidelijk dat Menen niet meer rond dit gezondheidscentrum heen kan. “De groei is onmiskenbaar en de patiënten zijn een weerspiegeling van de Meense bevolking”, aldus Peter Depoot.

Plaatsgebrek

“We beginnen inderdaad met plaatsgebrek te kampen”, bekent de directeur. “Maar wat belangrijker is, onze werking breidt zich uit terwijl ons systeem toelaat aan onze artsen en verplegend personeel om een evenwicht te vinden tussen privé en werk. Dat was toen we begonnen een van de belangrijke uitdagingen: jonge huisartsen aantrekken want de gemiddelde leeftijd van de huisartsen in Menen is een eind in de 50. Hier vinden jonge artsen werk waarvoor ze opgeleid zijn, terwijl de administratie en zaken als bloedafnames door verpleegkundigen gebeuren.

Alles onder één dak

Het team werd ondertussen met andere disciplines versterkt. Een vroedvrouw, een diëtiste, een diabetes- en wondzorgdeskundige en een eerstelijnspyschologe zijn op vaste tijdstippen aanwezig. “We merken dat onze artsen daarvan dankbaar gebruik maken, en hun patiënten op tijd doorverwijzen. Neem nu patiënten die met een burn-out te kampen hebben of die een rouwproces doormaken, zij worden op eenvoudige en snelle wijze naar de psychologe doorverwezen. We zitten allemaal onder één dak, dat vergemakkelijkt de communicatie en opvolging tussen de verschillende teams”, legt Peter uit.

ELG De Piramide besteedt veel aandacht aan ziektepreventie en gezondheidsbevordering. Dat is geen toeval. Hoe meer preventie, hoe minder ernstig zieken en hoe minder tijd de artsen en verpleegkundigen aan curatieve zorg moeten besteden. “Vorig jaar nodigden we onze risicopatiënten uit voor een griepvaccinatie. Dat vergde heel wat voorbereidend werk maar leverde resultaat op.”

Voorlopig geen kine

“Er is veel vraag naar kinesitherapie”, bevestigt directeur Depoot, “maar daarvoor is momenteel geen plaats. Het is ongelooflijk hoe we groeien. Voor kine heb je een grote en goed uitgeruste ruimte nodig, en die hebben we momenteel niet. We denken voortdurend na wat de beste, volgende stap bij de verdere uitbouw van ELG De Piramide is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier