De Pionniers organiseert 17de Krekelschaaktornooi

We zien v.l.n.r. Ignace Krekels, Dirk De Vlieger, Franky De Pril en Peter Libbrecht. Koen Van De Moortel, Freddy Callens, Tony Destrooper en Olivier Vandeputte ontbreken. © Nele
Redactie KW

Op vrijdag 20 april vindt het 17de Krekelschaaktornooi van schaakclub De Pionniers plaats in Schuiferskapelle. Iedereen kan deelnemen aan het vriendschappelijke tornooi. Er is een bijzondere formule, waardoor zowel beginners als ervaren schakers kunnen winnen.

Schaakclub De Pionniers bestaat al meer dan 70 jaar. Door de jaren heen kende de schaakclub mooie momenten. De jeugdwerking is in volle bloei en het aantal jeugdspelers stijgt jaar na jaar. “Onze schaakclub doet het prima”, vertelt secretaris Dirk De Vlieger. “Ons doel is om kwalitatieve schaaklessen aan te bieden en de schaaksport te beleven op een ontspannende en vriendschappelijke manier. Met onze club nemen wij deel aan competitie en organiseren we nu en dan zelf een tornooi. Vorig jaar kenden wij zo tien tornooien.”

De schaaklessen worden gegeven door de ploeg van zeven sterke lesgevers. “De eerste drie lessen kunnen geïnteresseerden gratis kennismaken met het schaken. Als de schaaksport hen bevalt kunnen ze lid worden. Als er een tornooi plaatsvindt kan je vrijwillig deelnemen. Bij de jeugdspelers is er telkens begeleiding voorzien met een van onze jeugdverantwoordelijken. Geselecteerden kunnen ook deelnemen aan de Vlaamse of Belgische kampioenschappen. Gevorderde jeugdspelers spelen in clubkampioenschap en doen mee aan de interclubwedstrijden waarbij telkens een schaakclub tegen een andere schaakclub speelt. Zo leren we de andere leden van de schaakclubs kennen en groeit er een bijzondere band. Bij onze club kan iedereen lid worden, een specifieke schaakopleiding is niet nodig.”

Bedenktijd

“Dat onze jeugdopleiding zijn vruchten heeft afgeworpen, is overduidelijk. We behaalden al drie Belgische titels, vijf Vlaamse titels en tal van West-Vlaamse titels. Momenteel tellen wij 40 jeugdspelers en 18 volwassen spelers. Schaken is een echte mannensport maar wij zijn trots om te melden dat de vrouwen stilletjes aan de sport beter leren kennen.”

“Bij een klassiek tornooi is het muisstil, maar bij ons hoor je geroezemoes” – Peter Libbrecht (voorzitter De Pioniers)

Schaken is een echte denksport, een competitiesport. De speler moet over een bepaalde tactiek beschikken. “De speler moet tegelijk plannen en beslissingen durven nemen, vol geduld en aanvallen op het juiste moment. Het niveau waarin men speelt verschilt dan ook enorm“, weet Dirk. “Ons eerst komende tornooi is het Krekelschaaktornooi. Het is een tornooi dat goed bekend is in de streek. Er komen een 100-tal schakers af om mee te spelen. We mogen toppers, maar ook hobbyspelers verwelkomen.”

Voorzitter Peter Libbrecht vertelt verder: “Bij het Krekelschaaktornooi werken wij met een bijzondere formule of een uniek Krekelsysteem. Dat werd bedacht door onze hoofdsponsor Ignace Krekels. Er worden vijf ronden van maximaal dertig minuten geschaakt. De bedenktijd van elke speler is afhankelijk van zijn of haar speelsterkte. Een zwakkere speler krijgt meer bedenktijd dan een sterkere speler. Minder goede spelers hebben tot vijf keer meer bedenktijd dan ervaren clubspelers. Een hobbyschaker kan zo winnen tegen een schaakmeester. Deze formule is al jaren een groot succes omdat de drempel laag ligt.”

Iedereen prijs

Het tornooi kent ook een groot contrast met een klassiek tornooi. “Bij een klassiek tornooi is het muisstil. Bij ons tornooi begint men heel stil te spelen, maar wat later is er geroezemoes in de zaal te horen. Dat brengt ons tot een gezellige sfeer waarbij vriendschap voorop komt te staan“, aldus Peter. “Het leuke is dat iedere deelnemer prijs heeft. De top vier krijgt een waardevolle geldprijs. In de prijzenpot steekt onder meer een kwaliteitsvol schaakbord met mooie schaakstukken.”

Het Krekelschaaktornooi vindt plaats op vrijdagavond 20 april in de polyvalente zaak Club 77, Henri D’Hontstraat 42 in Schuiferskapelle. Aanmelden kan vanaf 19.30 uur. De kostprijs bedraagt 8 euro.

(NS)

Inschrijven op voorhand is noodzakelijk en kan op rekeningnummer BE45 8508 3335 5589, via Peter Libbrecht op 0474 85 69 65 (na 19 uur) of p.libbrecht@belgacom.net

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier