De oudste dierenvrienden van het land? Brugse tachtigers plaatsen vitrine vol foto’s en beeldjes

Cyrilla en André in de opvallende vitrine in de Ezelstraat. © Davy Coghe
Redactie KW

Cyrilla Hinneman (88) en André Thys (89) zijn ongetwijfeld de oudste dierenvrienden van Brugge, misschien zelfs van het land. Het huis van Cyrilla in de Brugse Ezelstraat is een ware blikvanger dankzij de vele foto’s en beeldjes van dieren in de vitrine.

De leegstaande vitrine met de vele foto’s van katten en honden wekt toch wel enige nieuwsgierigheid. De vitrine is een deel van het huis van Cyrilla Hinneman (88). Cyrilla heeft zo haar eigen reden om er de foto’s op te hangen. “Vroeger had mijn man, Lucien Blondeel, hier een meubelzaak. Hij is jammer genoeg 12 jaar geleden overleden. Toen we stopten met de meubelzaak, stond de vitrine leeg. Sindsdien hang ik hier prentjes van dieren en plaats ik beeldjes van katten en honden. Ik ben namelijk een heel grote dierenvriend, en dat mag iedereen weten”, vertelt Cyrilla.

Mantelzorger André

Haar goede vriend André Thys (89) is zelf ook gek op dieren. Dat maakt hun band zo sterk. André komt geregeld op bezoek om Cyrilla te helpen. “Je kan mij een beetje omschrijven als de mantelzorger van Cyrilla”, lacht hij. “Ik help haar geregeld. Zelf ben ik ook een grote dierenliefhebber. Mijn hele leven lang heb ik katten gehad en ik probeer zo weinig mogelijk vlees te eten.” Ook Cyrilla probeert zo weinig mogelijk dierlijke producten te eten.

André en Cyrilla met Kootje de kat.
André en Cyrilla met Kootje de kat.© Davy Coghe

Niet alleen de vitrine is opvallend: ook in het huis staan er overal beeldjes van honden en katten, in de zetels liggen enkele dierenknuffels en er hangen foto’s van dieren aan de muren. Er staan ook enkele opgezette dieren. Cyrilla heeft zelf ook een kat, Kootje.

De liefde die Cyrilla koestert voor dieren, gaat verder dan het verzamelen van dierenbeeldjes- en afbeeldingen. “Toen mijn man nog leefde, gingen we vaak wandelen met dieren uit het dierenasiel. Ik ben ook lid van Gaia en probeer hun boodschap te verspreiden. Daarnaast steun ik ook de blindenzorg in Varsenare en hun blindegeleidehonden, door maandelijks een klein bedrag te doneren”, vertelt Cyrilla.

Zwanen

De kranige 88-jarige heeft ook een stadstuintje, dat grenst aan de Augustijnenrei. Daar hebben twee zwanen sinds kort een nestje. De stad bezorgt geregeld voedsel voor de zwanen en André voedert ze. “Wij doen dit met plezier, alle dieren verdienen goede zorg!”

(LQ-foto’s Davy Coghe)

In het huis staan ook enkele opgezette dieren, zoals deze kat.
In het huis staan ook enkele opgezette dieren, zoals deze kat.© Davy Coghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier