De 'laffe linkse rat' van de advocatuur: "Carl Decaluwé en Leopold Lippens zijn mini-Trumps"

16/03/18 om 06:00 - Bijgewerkt om 08:30

Met een mensenketting voorkwam hij dat de politie enkele honderden transmigranten kon oppakken in Brussel. Met hand en tand vocht hij tegen de opsluiting van kinderen in gesloten asielcentra. Met gratis juridische informatie hielp hij daklozen in de Brussels treinstations. Maak kennis met Alexis Deswaef (48), advocaat, voorzitter van de Franstalige Liga voor de Mensenrechten én West-Vlaming. "Als kind van de Noordzee leerde ik vechten tegen de wind."

Alle mensen worden vrij geboren en moeten op dezelfde manier worden behandeld. Het eerste artikel van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens prijkt op een muur in het kantoor van Alexis Deswaef in hartje Brussel. Aan de overzijde van de ruimte hangen portretten van Martin Luther King, Mahatma Ghandi en Nelson Mandela. "Niet voor niets", zegt hij. "Zij zorgden voor inspirerende voorbeelden van geweldloze acties en burgerlijke ongehoorzaamheid. Als de rechtsregels onterecht zijn, hebben we het recht om ons daartegen te verzetten. Je mag daarbij zelfs de rechtsregels overtreden als het onrecht nóg groter is. Ik denk dat advocaten, net als journalisten, een tegengewicht moeten bieden aan de macht. Ik gooi geen bakstenen tegen de ruiten van regeringsleden, ik gebruik de regels. Die ene grote overwinning die alles zal veranderen, bestaat niet. We moeten ons tevreden stellen met heel kleine."
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!