De Kemmelberg: de bunker die geen sovjet had tegengehouden

06/07/18 om 06:00 - Bijgewerkt op 05/07/18 om 15:00

Veertig jaar lang bleef de Commandobunker op de Kemmelberg een (niet bijster goed bewaard) geheim. Lokale boeren werden angstvallig van de site weggehouden, maar hun fantasie draaide op volle toeren. "Mensen dachten zelfs dat er vliegtuigen opstegen vanop de Kemmelberg", zegt beheerder Marnick Dehouck.

De Kemmelberg is het bekendst als scherprechter in Gent-Wevelgem, maar weinigen weten dat de heuvel tijdens de Koude Oorlog de plaats was vanwaar het Belgische leger bij een aanval van de sovjets z'n bevelen zou krijgen. Op de zuidflank, vijftien meter onder de grond, werd de bunker gebouwd die z'n geheimen pas jaren later zou prijsgeven. "Om de bunker te begrijpen, is het belangrijk om te weten dat hij oorspronkelijk niet gebouwd is als commandobunker, maar als communicatiecentrum voor de West-Europese luchtverdediging van de NAVO", legt Marnick Dehouck uit. Hij is afkomstig uit Ieper maar woont in Gistel. Marnick zorgt ervoor dat er personeel zit en dat de bunker onderhouden wordt. Nu en dan zit hij er zelf als suppoost.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!