De Jachthoorn in Houthulst maakt na liefst 51 jaar plaats voor appartementen

Benedict Jaecques en Martine Catteeuw van De Jachthoorn. © Foto TOGH
Redactie KW

Precies nadat hotel-restaurant De Jachthoorn z’n openingsfeest hield, gaat het tegen de vlakte. De naam van de horecazaak aan de ingang van de Lourdesgrot en het bos van Houthulst blijft wel voortleven als naam van het appartementsgebouw dat er gebouwd zal worden.

Op 23 september 1967 gaven Frans Jaecques en Alice Van Brabant het openingsfeest van hun nieuwe zaak De Jachthoorn in de Eug. De Grootestraat in Houthulst. Op het achtgangenmenu stonden onder andere consommé au fumet de Cailles, marcassin ‘De Jachthoorn’ en omelette Sibérienne. De prijs bedroeg 375 Belgische frank.

Benedict Jaecques (62) en Martine Catteeuw (58) namen in 1982 de zaak over van de ouders van Benedict, maar de uitnodiging voor het openingsfeest hebben ze altijd bewaard. “Voor mijn ouders er een horecazaak van maakten, was dit hier een maalderij“, vertelt Benedict. “De naam verwijst naar de vele jagers die toen actief waren in het vlakbij gelegen bos van Houthulst. Blijkbaar kwamen ze na de jacht naar hier om iets te drinken en te eten.”

Beroemdheden

Jagers zien Benedict en Martine niet meer veel, maar de meeste bezoekers komen wel nog steeds uit het bos. “Veel wandelaars dus, maar ook veel bezoekers van de Lourdesgrot”, pikt Martine in. “Maar ook gewone Houthulstenaars. In onze zaal werden ontelbaar veel feesten gegeven: begrafenissen, huwelijksfeesten, communies… Ook beroemdheden kwamen over de vloer: Will Tura, Marva, Jean-Luc Dehaene…”

“De kosten zijn te groot. Bovendien is er geen opvolging”

Anno 2018 gooien Benedict en Martine de handdoek in de ring. “Met de invoering van het rookverbod en de witte kassa is het er veel moeilijker op geworden voor horeca-uitbaters“, vervolgt Benedict. “De kosten zijn te groot. Bovendien is er geen opvolging. We hebben wel drie kinderen – Pieter, Dries en Eline – maar die hebben allemaal voor een andere baan gekozen.”

Residentie

Benedict en Martine verkochten het pand dan maar aan bouwpromotor Constructis uit Ingelmunster. Die zal er binnenkort een appartementsgebouw in de plaats zetten, goed voor 11 appartementen van 68 tot 123m². Het gebouw zal heel toepasselijk de naam Residentie De Jachthoorn krijgen. “Vermoedelijk eind september vertrekken we en dan kan de sloop beginnen. Wij gaan voorlopig in Diksmuide wonen. Wanneer de appartementen klaar zijn, keren we definitief naar hier terug. Zo blijven we toch in De Jachthoorn”, zegt Martine.

Het is toch met pijn in het hart dat het koppel het café-restaurant achterlaat. “We hebben hier veel mooie momenten beleefd”, zegt Benedict. “Je bent als café-uitbater altijd onder de mensen. We boden ook onderdak aan verschillende verenigingen zoals vinkenmaatschappij De Terrestzangers en De Woudspaarders. Uiteraard willen we dan ook iedereen bedanken die de afgelopen jaren bij ons is langsgekomen.

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier