De Heksentuin houdt op te bestaan en schenkt hun 35 heksen aan Heksenstoet in Beselare

© TP
Redactie KW

De tweejaarlijkse Heksenstoet bestaat deze zomer zestig jaar, maar de Heksentuin is niet meer. Het gratis initiatief van de familie Vandenabeele trok duizenden bezoekers. Ze schenken hun grote heksencollectie aan de organisatie van de stoet.

De vijfde editie van de Heksentuin, die ongeveer 5.000 bezoekers trok, is de laatste geworden. De familie Vandenabeele verkoopt hun huis, en dus ook hun grote mooie tuin. “Ik verhuis met mijn vrouw en dochter naar een appartement achter de kerk, amper 300 m verderop”, vertelt Willy (69).

De organisatie was niet te onderschatten: we moesten wekenlang voorbereiden. Tijdens het weekend van de Heksenstoet was er twee jaar geleden opnieuw enorm veel volk. We waren erdoor geraakt, maar we weten niet goed hoe. Ook het onderhoud van de tuin begon door te wegen. Ondanks het vele werk keken we er wel naar uit. Elke twee jaar zagen we veel mensen terugkeren. Zelfs rust- en ziekenhuizen kwamen langs met hun bewoners.”

De tuin was soms te vergelijken met een gemoedelijke festivalweide, waar jong en oud bediend werd door de Vandenabeeles. De toegang was altijd gratis en de familie maakte doorheen de jaren een 35-tal heksen voor de tuin, die bewaard werden in de woningen van familieleden.

We schenken de volledige heksencollectie aan de organisatie van de Heksenstoet, behalve onze Mette van de Smesse. Deze stalen heks van meer dan 200 kg was de enige, die permanent in de tuin stond. We zouden haar graag verhuizen naar het tuintje vooraan het appartement, aan de straatkant. We bekijken nu of dit praktisch haalbaar is. Ook haar tweeling, de massief houten heksen Maine Mutse en Trinne Wup, verhuizen mee.”

Ondanks het stopzetten van de Heksentuin, blijven de verschillende generaties van de familie zich wel inzetten voor de Heksenstoet, die dit jaar een jubileum viert. “We bestaan zestig jaar”, aldus de trotse voorzitter Charles Bayart. “We danken de familie Vandenabeele voor de jarenlange heksenfeer en hopen dat een andere privé-instantie hun initiatief overneemt.”

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier