De Griffioen uit Heule doet gooi naar wereldrecord ‘santé zeggen’

Confrérie de Griffioen verandert Heule Conzee in Heule Santee. © KDS
Redactie KW

Naar jaarlijkse traditie wordt de vakantie feestelijk ingezet met Heule Conzee, op vrijdag 20 juli. Maar dit jaar heeft Confrérie De Griffioen daar uitzonderlijk Heule Santee van gemaakt. Samen met de vier cafés op de Platse proberen ze het wereldrecord ‘santé zeggen’ te verbreken.

Confrérie De Griffioen is een vereniging opgericht om de biercultuur in al haar aspecten in stand te houden en te bevorderen: brouwerijtraditie, sociaal gebeuren, levensstijl en gastronomie. Daartoe organiseert De Griffioen diverse evenementen en manifestaties. Met Heule Santee willen ze alvast veel volk naar het centrum krijgen.

Gesponsorde pinten

“Ik legde dit voor aan Bockor en daar waren ze het idee genegen”, zegt Marc Dewaele van De Griffioen. “Bockor sponsort de pinten, de aanwezigen zorgen voor de santés.”

Alles gebeurt in aanwezigheid van gerechtsdeurwaarders en iedereen mag maar eenmaal deelnemen aan deze recordpoging. “Je krijgt een pint en moet op een podium santé zeggen tegen een ander. De laatste wacht tot de volgende komt tikken en zo gaat het verder richting nieuw record. De meeste mensen zouden er al om 20.30 uur moeten zijn.”

De santélijn

“Eens de santélijn start, moet er een vlotte opeenvolging zijn. Anders bestaat het risico dat de recordpoging mislukt.”

Niet-bierdrinkers kunnen ook deelnemen, je moet enkel toosten, niet drinken. Niet-Heulenaars kunnen ook deelnemen, je moet wel 16 jaar zijn. Alle bekers zijn genummerd en via tombola kan je drankkaarten winnen.

Het Belgisch record staat nu op naam van Deerlijk met 1.005 santézeggers, het wereldrecord is in handen van het Portugese dorpje Anadia met 1.233 personen. “We hopen dus op minstens 1.006 man en liefst 1.234. Deze recordpoging staat onder toezicht van een gerechtsdeurwaarder en zal dus officieel zijn.”

Er is gratis animatie voorzien vanaf 18 uur met springkastelen voor de kleinsten. De muzikale omlijsting begint om 19 uur met Das Rock, The New Image en DJ Fragil. Om 20.30 uur begint de recordpoging. (CHH)

Info: Nancy Geeroms via 0475 22 85 16 of nancy@maxconsulting.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier