De Brouwerij in Emelgem is het beste brouwerscafé van het land

Jef Pierens van brouwerij d'Oude Maalderij ziet een bevestiging in de twee awards die hij onlangs mocht ontvangen. © (Foto Frank)
Redactie KW

Estaminet De Brouwerij uit de Ardooisestraat 130 valt twee keer in de prijzen. “Ik kreeg een award als beste brouwerscafé van ons land en nog een als een van de tien beste cafés van ons land”, zegt Jef Pirens van estaminet en brouwerij d’Oude Maalderij.

Jef Pirens (36) was al als twintiger gefascineerd door bier. “Op café proefde ik vaak de bieren die ik nog niet kende”, zegt hij. “Via allerlei bier- en proefcursussen en experimenteren met brouwsels is dat uitgegroeid tot een passie. In 2011 begon ik mijn eigen bieren te brouwen in kleine ambachtelijke brouwerijen. In 2015 ben ik gestart met Estaminet De Brouwerij in de Ardooisestraat en een jaar later ernaast met mijn brouwerij d’Oude Maalderij. Ondertussen heb ik een aantal vaste speciale bieren in mijn aanbod. Daarnaast brouw ik soms bieren slechts één keer of om de 6 maanden.”

“Bieren creëren is net als een kunstenaar die een kunstwerk creëert”

Jef noemt zichzelf een eigenzinnige ambachtelijke brouwer. “Ik brouw bieren zonder toevoeging van chemische en synthetische producten omdat ik de Belgische biertraditie in ere wil houden. Ambachtelijk, met hoofdzakelijk hop uit Poperinge. Ik noem het eerder bieren creëren. Een beetje zoals een artiest een kunstwerk creëert.”

Medaille

“De internationale bierwebsite ‘Ratebeer.com’, waarop gebruikers van over de hele wereld bieren en cafés becommentariëren, riep Estaminet De Brouwerij uit tot beste brouwerijbiercafé van België. Een ‘verkiezing’ die niemand kan manipuleren omdat ze alleen rekening houden met de scores die bij de commentaren staan. Op de Belgische site ‘Beer Awards’ werd ons estaminet door de bierliefhebbers verkozen tot een van de tien beste biercafés van hett land. Twee mooie erkenningen en een bewijs dat er toch al heel wat bierliefhebbers zijn die mijn estaminet en brouwerij kennen.”

Aan beide awards is geen geld- of andere prijs verbonden. “Van Ratebeer kon ik een diploma en een medaille ‘kopen’. Voor de pdf van het diploma van Ratebeer betaalde ik 30 Amerikaanse dollar. De medaille kost nog eens 90 dollar maar die mogen ze houden. Van ‘Beer Awards’ kreeg ik een diploma.”

Jef Pirens richtte nu naast zijn estaminet nog een ‘brouwerij bier-, brol- & brocantecetrum’ in. “Waarin ik bier-, vintage-, en retro-, exclusiviteiten en hebbedingetjes verkoop”, verklaart hij. (IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier