Ieperse regisseur Annabel Verbeke over haar topfilm

De best bekeken documentaire op Canvas in 2018. Die pluim mag de Ieperse regisseur Annabel Verbeke (32) op haar hoed steken. Met We Will Remember Them gooide ze bovendien hoge ogen op binnen- en buitenlandse filmfestivals.

John Crombez vs. Vincent Van Quickenborne: Het zijn altijd dezelfden die moeten betalen"

Rood of blauw? "Neem maar bruisend water", zegt Vincent Van Quickenborne. Het is niet dat hij 'rood' niet over de lippen krijgt, zegt hij. We zitten in een Torhoutse brasserie, in de schaduw van het historische kasteel van Wijnendale. Naast de Kortrijkse burgemeester zit SP.A-voorzitter John Crombez. Dat we het ineens over kleuren hebben, blijkt geen toeval. Het gesprek rakelt geregeld 'paars' naar boven. "Soms heb ik heimwee naar Paars," zegt John Crombez. Maar heel veel nadruk op die 'soms' valt er niet...

De vier ex-musketiers van Cofidis over VDB: "We zaten met een filmster in onze ploeg"

Op 18 april 1999 won Frank Vandenbroucke Luik-Bastenaken-Luik. Hij deed dat op een manier waarop alleen hij dat kon: als een alleenheerser. Meesterknecht Peter Farazijn en boezemvriend Nico Mattan maakten het van dichtbij mee, Chris Peers en Jo Planckaert vervoegden een jaar later de rode Cofidis-armada. Het was het begin van een korte, heftige maar vooral onvergetelijke periode in hun profcarrière. Twintig jaar na datum nodigden we de vier musketiers uit naar de gebouwen van Roularta en rakelden we talrijke anekdotes op over een van de meest memorabele figuren uit de wielergeschiedenis. "Frank was een magische figuur. Een filmster."

Generatiegenoten over Patrick Sercu: "Patrick zei: vroeger waren we zo sterk, en nu..."

Patrick Sercu is niet meer. Keizer van de zesdaagsen. Olympisch en wereldkampioen op de piste. Winnaar van de groene trui. Zes ritzeges in de Tour en dertien in de Giro. Maar de Izegemnaar was zoveel meer dan dat. Het idool van vele beginnende rennertjes. De bezieler van het Belgische baanwielrennen. En de man die van de Gentse Zesdaagse een blijvend succes maakte. Vorige vrijdag overleed Sercu echter op 74-jarige leeftijd na een slepende ziekte. "Patrick was een voorbeeld voor ons", zeggen generatiegenoten Dirk Baert en Rony Vanmarcke in koor.

Ethan Horvath en Maja Tingvoll: "Ja, onze kinderen mogen gerust in Brugge opgroeien"

Ze houdt niet van de term WAG, want ze is geen typische voetbalvrouw. Maja Tingvoll (22) volgde Ethan Horvath (23) richting België en is hier intussen volledig ingeburgerd. In die mate zelfs dat de ex-speelster van het Noorse Molde al enkele maanden meetraint met Club Brugge Vrouwen. "De taalbarrière zorgt vaak voor hilarische momenten, maar ik voel me hier thuis en sta te popelen om volgend seizoen effectief matchen te spelen", glimlacht de Noorse.

Met Delphine Steelandt op bezoek bij opa André: "Ik wil 105 worden. En een beetje vermageren!"

Is er in West-Vlaanderen iemand die meer boeken verkoopt dan Delphine Steelandt? We durven er aan twijfelen. Zelf wil ze zich niet vergelijken met Pascale Naessens, maar onze Koekelaarse Krak haalt met #Fitplus toch meteen weer de hitlijsten. Voor haar nieuwste boek liet de gezondheids- en fitnesscoach zich inspireren door haar opa André Devolder. Wij brachten hen samen voor een babbel en - uiteraard - de nodige lichaamsbeweging. "Best dat jij geen gsm hebt, opa. Er zouden teveel vrouwen naar jou bellen!"

Wim Berteloot: "De beiaard is de stem van de stad"

Van de tv-tunes van 'Kapitein Zeppos' en 'Samson & Gert' tot het schlagerrepertoire van Paul Severs zaliger. De voorbije weken galmden ze allemaal uit de Halletoren om het publiek op de Brugse Markt en omstreken te verwennen. De artiest achter al dat muzikaal geweld? Stadsbeiaardier Wim Berteloot (51). "De beiaard van Brugge is mythisch. Het is een eer om hier te mogen spelen."

Carole Maes: "Ik ben geen verwend nest"

Ze drukt de sporen van haar vader in het Tieltse familiebedrijf Latexco, houdt ook wel van een zijsprongetje in de vorm van een nieuw cafeetje of fitnessconcept, noemt zichzelf een 'jonge oude mama' en Patrick Lefevere een goeie vriend. Zeker, Carole Maes kreeg en krijgt veel kansen, maar ze grijpt ze dan ook met beide handen vast.

Jimmy Frey wordt 80: Succes is een verslaving, maar ik ben afgekickt

Drie wensen heeft hij voor zijn 80ste verjaardag. "Een betere gezondheid, terug op het podium staan en... de aftrap geven van de kampioenenmatch van Club Brugge." Jimmy Frey wordt zondag 80 jaar, maar blijft een showman. De West-Vlaamse Johnny Hallyday blikt met ons terug op zijn carrière en zijn leven. "Toen ik kanker kreeg, wist ik niet dat ik nog zo populair was."

Waregemnaar Jan Vanhoutte behandelt paarden met... naalden: "Wekelijks op hippodroom"

Nu woensdag start het drafseizoen weer op de Waregemse hippodroom. Jan Vanhoutte (35) vertoeft daar vaak. Niet enkel om zijn eigen dravers te trainen, maar ook wel eens om paarden te behandelen met... naalden. Jarenlang heeft de Waregemnaar geïnvesteerd om zijn horizon te verruimen. "Paarden zijn meesters in het compenseren van problemen."

Mieke Van Haute bleef bewust alleen: "Iemand vinden is makkelijker dan ervan af raken"

Kurt Vandemaele trekt door de straten van Kortrijk en stelt aan de voorbijgangers één vraag: "wie ziej gie?". Een vraag die velen onder ons zo vaak zouden willen stellen. De antwoorden krijg je hier te zien in de videoreeks 'De Kortrijkzaan'. Leer de mensen uit je buurt kennen. Maak kennis met Mieke Van Haute, die haar leven aan de muziek wijdde, en daarom bewust vrijgezel en kinderloos bleef. "De zin van het leven, is voor mij zin hebben in het leven."

VIDEO - Marino en Gwenny verwelkomen Xale, het negende kind met naam die bestaat uit A, L, E en X

Alex, Axel, Xela, Lexa, Xael, Xeal, Exla, Leax en nu ook Xale. Met slechts vier letters van het alfabet hebben Marino Vaneenoo en Gwenny Blanckaert hun negen kinderen een naam gegeven. De meeste mensen vinden een gezin met twee of drie kinderen perfect, maar het Stadense koppel ziet het net iets groter. "We dromen van twaalf kinderen. En gelukkig zijn er nog voldoende combinaties met dezelfde letters", knipogen ze.

Grondwater in onze provincie alarmerend laag: West-Vlaanderen snakt naar regen

Mogen we binnenkort onze auto niet meer wassen? Of ons gazon besproeien? Het zou zomaar kunnen, want het waterpeil in onze provincie is alarmerend laag. "De reserves in West-Vlaanderen dreigen uitgeput te raken", klinkt het bij experts. "We moeten echt gaan nadenken over structurele maatregelen", weet gouverneur Carl Decaluwé. En ondertussen moeten we hopen op een natte zomer...

Wie helpt blind meisje Feline aan een vakantiejob?

Feline Dewaele is bijna 18 jaar, woont in Loppem, studeert in Brugge en zoekt een vakantiejob. Eén uitdaging: ze is al zes jaar volledig blind. "Jammer genoeg denken mensen vaak dat ik daardoor niets kan. Ze onderschatten me meestal."

Topsporters komen thuis op de Lange Munte

Met de Fed Cup haalt sportcampus Lange Munte opnieuw een groot internationaal sportevenement naar Kortrijk. Er worden dit weekend zo'n 6.000 toeschouwers verwacht. Vorig jaar zat de tent ook al bomvol toen de Yellow Tigers, de nationale vrouwenvolleybalploeg, er hun kwalificatiematch voor het EK speelden tegen IJsland. Ook de Belgian Cats, de nationale damesbasketbalploeg, en de Red Dragons, Belgische herenvolleyploeg, vonden hun weg naar de Lange Munte. En daar stopt het niet voor de Kortrijkse trots. Een cricketveld en nieuwe kleedkamers moeten de campus nog meer allure geven.

Ief Van de Moortele organiseert harige bijeenkomst in Wervik: "Baard is manier van leven"

Ief Van de Moortele (45) is lid van de Bearded Villains, een wereldwijd broederschap van bebaarde mannen. Bedoeling is baarden van diverse culturen, nationaliteiten, religies, seksuele geaardheid en alle lagen van de bevolking te verenigen. Onder impuls van Ief verbroederen komende zaterdag het Belgium en Flemish Chapter in Wervik. "We verwachten een 75-tal baarden met hun gezin, uit alle hoeken van het land", weet Ief.

Piet De Praitere: "In mijn hoofd ben ik nog altijd 30 jaar"

Piet De Praitere valt niet in één vakje te stoppen. Hij praat, schrijft, speelt en grapt dat het een lieve lust is, maar maakt ook tijd om even stil te staan. Of even stil te zitten, op ons picknickdeken in zijn onofficiële achtertuin. Maar hij doet wel niet mee aan melancholie. "Het was vroeger écht niet beter, hoor."

As van Beau gaat de wereld rond

Beau Leyseele, de fervente Cerclesupporter die vorig jaar uit het leven stapte, leeft nog sterk voort in de harten van zijn familie en vele vrienden. En meer dan dat: Beau gaat zelfs met hen mee de wereld rond. "Een stukje van de as van Beau gaat mee naar mooie plaatsen in de wereld waar hij een band mee had. De finale bedoeling is om over vijf jaar naar New York te gaan en zijn as te verstrooien bij het Vrijheidsbeeld", zegt zijn 'moeke' Sofie Neels.

DiMaro uit Oostende: "Ik een wereldster? Ik ben te bescheiden om dat te zeggen"

Mario Willems (40) alias DiMaro is op het eerste gezicht een heel gewone ex-Oostendenaar. Zo ziet hij eruit en zo gedraagt hij zich ook. Maar eigenlijk is DiMaro wereldberoemd. Als hij in China aankomt, verwelkomen ze hem met vlaggen en zijn remixes op Spotify worden elke maand enkele miljoenen keren afgespeeld. "Toch niet slecht als kleine Belg", klinkt het bescheiden.