Topsporters komen thuis op de Lange Munte

Met de Fed Cup haalt sportcampus Lange Munte opnieuw een groot internationaal sportevenement naar Kortrijk. Er worden dit weekend zo'n 6.000 toeschouwers verwacht. Vorig jaar zat de tent ook al bomvol toen de Yellow Tigers, de nationale vrouwenvolleybalploeg, er hun kwalificatiematch voor het EK speelden tegen IJsland. Ook de Belgian Cats, de nationale damesbasketbalploeg, en de Red Dragons, Belgische herenvolleyploeg, vonden hun weg naar de Lange Munte. En daar stopt het niet voor de Kortrijkse trots. Een cricketveld en nieuwe kleedkamers moeten de campus nog meer allure geven.

As van Beau gaat de wereld rond

Beau Leyseele, de fervente Cerclesupporter die vorig jaar uit het leven stapte, leeft nog sterk voort in de harten van zijn familie en vele vrienden. En meer dan dat: Beau gaat zelfs met hen mee de wereld rond. "Een stukje van de as van Beau gaat mee naar mooie plaatsen in de wereld waar hij een band mee had. De finale bedoeling is om over vijf jaar naar New York te gaan en zijn as te verstrooien bij het Vrijheidsbeeld", zegt zijn 'moeke' Sofie Neels.

Wie helpt blind meisje Feline aan een vakantiejob?

Feline Dewaele is bijna 18 jaar, woont in Loppem, studeert in Brugge en zoekt een vakantiejob. Eén uitdaging: ze is al zes jaar volledig blind. "Jammer genoeg denken mensen vaak dat ik daardoor niets kan. Ze onderschatten me meestal."

Analucia Moreno: "Als je de taal niet spreekt, kan je hier toch geen leven opbouwen?"

Kurt Vandemaele trekt door de straten van Kortrijk en stelt aan de voorbijgangers één vraag: "wie ziej gie?". Een vraag die velen onder ons zo vaak zouden willen stellen. De antwoorden krijg je hier te zien in de videoreeks 'De Kortrijkzaan'. Leer de mensen uit je buurt kennen. Maak kennis met Analucia, een Mexicaanse Kortrijkzane. Ze leerde haar huidige echtgenoot kennen op Erasmus en bouwt met hem een leven op in België. Maar haar Mexicaanse wortels, die zijn onmiskenbaar en onuitroeibaar.

Ief Van de Moortele organiseert harige bijeenkomst in Wervik: "Baard is manier van leven"

Ief Van de Moortele (45) is lid van de Bearded Villains, een wereldwijd broederschap van bebaarde mannen. Bedoeling is baarden van diverse culturen, nationaliteiten, religies, seksuele geaardheid en alle lagen van de bevolking te verenigen. Onder impuls van Ief verbroederen komende zaterdag het Belgium en Flemish Chapter in Wervik. "We verwachten een 75-tal baarden met hun gezin, uit alle hoeken van het land", weet Ief.

Piet De Praitere: "In mijn hoofd ben ik nog altijd 30 jaar"

Piet De Praitere valt niet in één vakje te stoppen. Hij praat, schrijft, speelt en grapt dat het een lieve lust is, maar maakt ook tijd om even stil te staan. Of even stil te zitten, op ons picknickdeken in zijn onofficiële achtertuin. Maar hij doet wel niet mee aan melancholie. "Het was vroeger écht niet beter, hoor."

Gymnaste Jade Vansteenkiste: nieuwe ster aan het turnfirmament

Plots was ze daar als nieuwe ster aan het turnfirmament: Jade Vansteenkiste (15). Ze mocht in laatste instantie mee naar het EK in Polen en de jonge gymnaste ontgoochelde niet. Ze haalde de allroundfinale en werd zesde in de finale op de grond. En dat op haar eerste groot tornooi als senior. Alles staat nu in het teken van de Olympische Spelen in 2020 in Tokio.

DiMaro uit Oostende: "Ik een wereldster? Ik ben te bescheiden om dat te zeggen"

Mario Willems (40) alias DiMaro is op het eerste gezicht een heel gewone ex-Oostendenaar. Zo ziet hij eruit en zo gedraagt hij zich ook. Maar eigenlijk is DiMaro wereldberoemd. Als hij in China aankomt, verwelkomen ze hem met vlaggen en zijn remixes op Spotify worden elke maand enkele miljoenen keren afgespeeld. "Toch niet slecht als kleine Belg", klinkt het bescheiden.

De biecht, het sacrament dat bijna verdampt is: "Ik schrik van niets meer"

In onze taal is ze nog aanwezig. Niet meer dagelijks maar toch wel geregeld. In uitdrukkingen als 'uit de biecht klappen' of 'bij de duivel te biechte gaan'. Maar in de praktijk én in onze kerken dreigt de biecht te verdwijnen. Zelfs nu met Pasen is er nauwelijks interesse voor het sacrament van de verzoening. Terwijl de biecht eigenlijk wel in de paastijd door de Kerk wordt voorgeschreven. Het was ooit anders, herinneren wij ons.

Nog een lange weg te gaan: slechts 1 op de 10 ereburgers in West-Vlaanderen is vrouw

Met het Torhoutse ereburgerschap voor fregatkapitein Peter Ramboer telt West-Vlaanderen nu 299 ereburgers. Wordt de 300ste een vrouw? Het zou mogen, want momenteel is slechts 10 procent van de West-Vlaamse ereburgers vrouwelijk. Een schande, vinden we. Daarom lanceert Krant van West-Vlaanderen een oproep naar alle gemeenten: schuif de volgende keer een vrouw naar voor. En als duwtje in de rug, doen we meteen acht suggesties.

Beste paaldansclub van het land ligt in... Vlamertinge

Paaldansen? Dat is niet om te lachen. En al zeker niets om rode oortjes van te krijgen. Paaldansen is een serieuze sport. Dit weekend is er zelfs het BK paaldansen. En de beste paaldansclub van het land ligt... in West-Vlaanderen natuurlijk. Wij stuurden Onze Man naar het exotische Vlamertinge om er voor paal te staan. Letterlijk dan. "Te seksueel getint dansen kost je punten."

Jo Lernout: "Ik sta nog elke dag op met een rugzak vol schuldgevoelens"

Jo Lernout (70) zette ooit Ieper op de kaart met zijn spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie Speech Products. Het bedrijf was miljarden waard op de beurs, maar kort nadat het bedrijf in opspraak kwam wegens fraude, gingen Lernouts aandelen naar nul, en houdt hij vandaag dus niets meer van zijn succes over. Woensdagavond deed hij zijn verhaal in het VIER-programma Don't Worry Be Happy.

Drie generaties godenkinderen: Guillaume Van Keirsbulck, Kurt Van Keirsbulck en Benoni Beheyt

Guillaume Van Keirsbulck (28) rijdt zondag Paris-Roubaix aan de zijde van kandidaat-winnaar Greg Van Avermaet. Vader Kurt Van Keirsbulck (53) stond 29 jaar geleden bijna op het podium van L'Enfer du Nord. En grootvader Benoni Beheyt (78) had in 1964 in de Hel moeten winnen. Symbolischer kan haast niet. Kurt: "Het mooiste scenario voor dit weekend? Dat Guillaume Greg aan de zege helpt en zelf beter doet dan mijn elfde plaats van 1990."

Luc Van Lierde: "Als ik naar mijn carrosserie kijk, voel ik me wel 50"

Luc Van Lierde viert zondag zijn 50ste verjaardag. Met de glimlach. De Brugse ex-triatleet, die twee keer de mythische Ironman van Hawaï op zijn naam wist te schrijven, onderscheidt zich sinds het einde van zijn sportieve carrière ook in een ander domein: als coach. Uiteraard in de sport die hem groot gemaakt heeft. Van Lierde: "Alles wat ik in mijn leven deed en doe draait rond triatlon."

Klacht tegen De Lijn krijgt knotsgek staartje: "Plots stond er een dubbelganger voor mij"

Eind 2017 kon Marc Van Ooteghem uit Knokke (66) zijn ogen niet geloven. Had De Lijn echt een foto van hem gebruikt op een affiche? Hij telde zijn rimpels, bekeek de stand van zijn oren, herkende zijn kledij en zijn leesbrilletje dat hij altijd onder zijn trui verbergt. En nee, er was geen twijfel mogelijk. Marc diende een klacht in wegens schending van zijn portretrechten. Anderhalf jaar later krijgt het verhaal een opvallend staartje: De Lijn gaat vrijuit, maar gebruikte voor haar campagne wel... een dubbelganger.

Ine Beyen openhartig over wielrennen en het moederschap

Ine Beyen (31) was jaren wielrenster, maar spitst zich al 3,5 jaar toe op de zorg voor haar twee dochtertjes. De vrouw van profrenner Serge Pauwels is sinds kort ook leerkracht en journaliste. "Thuisblijven voor de kinderen, mensen zien dat snel als een luxeleventje. Ik heb er enorm van genoten, maar ben blij dat ik nu af en toe, naast mama, ook weer Ine ben."

Bekendste wafelhuis van België Marie Siska blaast honderd kaarsjes uit

Marie Siska is een kloeke dame. Een monument van honderd jaar, grootgebracht en gekoesterd door één familie. Een verhaal dat in 1919 begint als wafelhuis. En nu, een eeuw later, als bloeiend restaurant/tearoom/hotel, in handen is van de derde generatie. Met een nostalgische terugblik vertelt kleinzoon Stefan Dossche het verhaal van een van de meest markante horecabedrijven in de Knokse Oosthoek.

Renaat Schotte: "De Ronde in Brugge, dat was puur genieten"

Net tussen de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix in maakt de Brugse wielercommentator Renaat Schotte graag tijd voor een interview over zijn leven, werk en passies. "De Ronde van Vlaanderen blijft een prachtige wielerwedstrijd. Maar sinds die niet meer in Brugge start, en West-Vlaanderen zelfs geheel links laat liggen, heb ik er geen emotionele band meer mee."