De 9e Internationale Beurs voor de duivensport is topper in Kortrijk

© TV
Redactie KW

Zaterdagmorgen startte Fugare in Xpo Kortrijk. Ruim voor het openingsuur stonden al honderden liefhebbers aan te schuiven. De beurs verwacht ruim 10.000 bezoekers.

De Belgische duivensport is wereldklasse. Dat wordt bevestigd door het succes van de internationale beurs Fugare. Elk jaar zijn er meer dan 10.000 bezoekers. Met exposanten en bezoekers uit meer dan 15 landen wordt Fugare opnieuw het internationale duiventreffen van het jaar. Ruim 100 aanbieders presenteren er hun nieuwigheden: fabrikanten van voeder en duivensupplementen promoten hun laatste ontwikkelingen, hokken- en volièrebouwers delen er hun knowhow met de bezoekers. Informatie over DNA en genetisch advies kan ingewonnen worden bij diverse veeartsen. Maar ook transportbanden, bagagedragers, jonge duivenrennen, weduwnaarshokken, verwarmingssystemen, drinksystemen, alles is te zien op Fugare 2019.

Dieter, Martial en Jean-Pierre.
Dieter, Martial en Jean-Pierre.© TV

De drie vrienden en top duivenliefhebbers Dieter (32), Martial (68) en Jean-Pierre (60) waren bij de eerste bezoekers. “We spelen met de duiven en kweken er ook. We willen graag resultaten halen.We zijn er in de winter elke dag mee bezig. Het is een passie en het wordt een verslaving“, aldus Martial, die 150 duiven heeft. “Soms is er een probleempje maar we moeten verder doen”, pikt Dieter in, die ruim 100 duiven heeft. “Het is een familiaal gegeven want op reis gaan zit er niet in. De familie moet daar in meegaan. Als je iets gepland hebt en de duiven vallen, moet je erbij zijn. Je kan niet weg. Gelukkig zit de duivensport al lang in de familie”, aldus Jean-Pierre, eigenaar van 60 duiven.

“Het is een passie en wordt een verslaving” – Martial

Germain, Eliano en Henderique.
Germain, Eliano en Henderique.© TV

Opa Germain (58), kleinzoon Iliano (5) en schoonzoon Henderique (30) hebben de duivensport in het bloed zitten. “Wij komen voor nieuwe voeder- , eet- en drinksystemen. We kijken ook hoe het evolueert in de duivensport“, vertelt Germain, die meer dan 45 jaar duivenmelker is. “Ik heb ruim 200 duiven en 23 meter hokken. Ik had mijn eerste ‘duivenkot’ boven het ‘kiekenkot’ bij mijn vader.” Zijn opvolger is zijn schoonzoon Henderique, die de microbe te pakken kreeg via zijn vrouw Angelique, dochter van Germain. “Ik kom kijken voor de voeding. Mijn vrouw nam de duiventil over van haar papa en had onlangs nog enkele kampioenen bij haar duiven. Nu run ik zelf een gedeelte. Ik ben er meerdere uren per dag zoet mee“, vertelt Henderique. “Er komt ook veel bij kijken: hygiëne, verluchting, behuizing, gezondheidsproducten en een goede dierenarts hebben. Duivensport is echt een passie geworden. Zelfs mijn zoon Iliano (5) is al goed vertrouwd met duiven. Onze dochter Ilana (3) leert het nog. Ze gaan allebei graag mee in de duiventil.”

Tom Aerts en Marie-Josée Vandenbroucke.
Tom Aerts en Marie-Josée Vandenbroucke.© TV

Fugare is ook meer dan enkele duiven en toebehoren. Zo is er ook de exclusieve tentoonstelling ‘Tom’s Pigeon Museum’, gerund door Tom Aerts (38) met hulp van zijn moeder Marie-Josée Vandenbroucke. Tom verzamelt sinds zijn zestiende oude toebehoren en documentatie uit de duivensport: van constateurs en moederklokken tot duivenringen, eigendomsbewijzen, hoklijsten en lidkaarten. “Ik ben er erg jong ingerold toen ik met mijn vader meetrok naar inkorvingen. In plaats van toekijken bij het ‘uitmanden’ mocht ik al snel meehelpen. Daar is mijn passie ontstaan”, duidt Tom. “Fugare vraagt me elk jaar.”

De 9e Internationale Beurs voor de duivensport is topper in Kortrijk

https://www.youtube.com/watch?v=_0UKL6FX658

Fugare is zondag open van 9 tot 16 uur. De beurs heeft plaats in Hal 5 en 6 van Xpo Kortrijk.

(Peter Van Herzeele/foto’s en video Tom Vanderghinste)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier