David Van Reybrouck leest voor uit werk opgesloten Saudische blogger Raif Badawi

08/01/18 om 16:23 - Bijgewerkt om 16:22

Op 9 januari is het exact drie jaar geleden dat de veroordeelde Saudische blogger Raif Badawi een eerste reeks stokslagen moest ondergaan.

David Van Reybrouck leest voor uit werk opgesloten Saudische blogger Raif Badawi

© BELGA

Om deze verjaardag te herdenken leest David Van Reybrouck samen met andere auteurs op initiatief van Amnesty International dinsdagavond om 17.30 uur voor uit het werk van Badawi aan de Saudische ambassade.

Raif Badawi is de oprichter van een onlineforum dat het debat rond politieke en sociale kwesties in Saudi-Arabië aanmoedigde. De overheid zag dit echter als een belediging aan het adres van de islam. Op 17 juni 2012 werd Badawi aangehouden om bijna twee jaar later, op 7 mei 2014, veroordeeld te worden tot 10 jaar cel, 1.000 stokslagen en een boete van 1 miljoen Saoedische Rial (ongeveer 230.000 euro).

Op vrijdag 9 januari 2015 kreeg Badawi de eerste vijftig stokslagen. Een marteling die hij normaal nog 19 weken lang elke vrijdag moest ondergaan. De stokslagen zijn weliswaar niet voortgezet. Eerst omdat zijn verwondingen onvoldoende genezen waren, nadien om onbekende redenen. Maar het risico op verdere lijfstraffen is er dus nog altijd.

Als symbolisch protest zal David Van Reybrouck samen met andere schrijvers voorlezen uit het werk van Badawi. Er wordt ook een petitie van meer dan 22.000 Belgische handtekeningen voor de onmiddellijke vrijlating van Badawi in de bus van de Saudische ambassade gedropt.

(BELGA)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!