Dansen op stille fuif op Natuurfestival in De Panne

Ook kinderen genoten individueel mee van een favoriete muziekkeuze, waarvan ze zelf het volume konden bepalen. © (Foto JT)
Redactie KW

Een fuif met dansende jongeren, maar zonder hoorbare muziek, dat kon men zaterdag mee beleven op het natuurfestival in het Provinciaal bezoekerscentrum Duinpanne in De Panne. Wie zich op of rond de dansvloer waagde zag een dansende menigte maar hoorde geen muziek.

Alle dansers hadden een draadloze hoofdtelefoon op, waarop ze met keuzetoetsen individueel hun genre muziek en geluidsvolume konden kiezen en er op dansen.

De ‘Silent-Disco-fuif’ kaderde in de actie ‘Help ze Niet naar de Tuut’ en was erop gericht gehoorschade te voorkomen. Er werd ook een DVD met een kortfilm uitgedeeld over gehoorschade. De kortfilm ‘Ruis’ is geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van een jongeman met ernstige gehoorschade. Te luide muziek maar ook te lange blootstelling aan lawaai van machines kunnen tot gehoorschade leiden.

Veel jongeren durven er niet voor uitkomen dat ze gehoorschade hebben opgelopen. Ze weten niet waar naartoe, hun omgeving begrijpt hen niet of hun probleem wordt gewoon weggelachen. De film is geïnspireerd op het verhaal van Dietrich Hectors die na jarenlang worstelen met tinnitus en hyperacusis uit het leven stapte in 2009.

(JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier