Daniël Joseph stopt als voorzitter van Trosso in Torhout

Daniël Joseph (61): straks afscheid als Trosso-voorzitter. © foto JS
Johan Sabbe

Na 35 jaar zet pionier Daniël Joseph zijn voorzitterschap van de derdewereldraad Trosso stop. Het stedelijke adviesorgaan moet dus op zoek naar een opvolger. “Sowieso zal ik de vergaderingen nog een jaar blijven bijwonen”, belooft hij. “Niet als voorzitter, maar als ruggensteun.”

Daniël (61), die in de Ruddervoordestraat woont, heeft vele jaren in het plaatselijke ‘t Groot Hersberge in de Groenestraat gewerkt, het begeleidingstehuis binnen de bijzondere jeugdbijstand. Hij is er precies twintig jaar directeur geweest: tot aan zijn pensioen in april van vorig jaar. In zijn vrije tijd maakt hij als creatieve duizendpoot al een eeuwigheid kunst.

Ontstaan uit 11.11.11

“Omstreeks 1980 bestond er in Torhout geen specifieke werking rond 11.11.11, de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging”, duikt hij in de tijd terug. “Met een aantal mensen die werkten rond vrede en tegen kernwapens hebben we in 1981 de Torhoutse 11.11.11-beweging opgestart. Daar ben ik ettelijke jaren voorzitter van geweest, totdat Marc Van Daele het van me overnam. Om af te stemmen met de andere organisaties die met de derdewereldmaterie bezig waren, hebben we vanuit 11.11.11 toen de stedelijke derdewereldraad opgericht. Dat is in 1984 geweest. Wijlen Maurice Dedeyne werd de eerste schepen voor Ontwikkelingssamenwerking.”

“De voorbije 35 jaar zijn er heel wat schepenen in zijn voetsporen getreden. Nu is Elsie Desmet de schepen met die bevoegdheid. We noemen ons intussen al geruime tijd Trosso: de Torhoutse Raad voor Ontwikkelingssamenwerking en Samenwerkingsontwikkeling. Doorgaans zijn er zo’n zeven organisaties in de derdewereld-raad actief. Onze acties variëren van informatie geven aan de bevolking en mensen bewust maken, tot geld en goederen inzamelen. Ook zorgen we met financiële middelen die het stadsbestuur vrijmaakt, elk jaar voor het steunen van projecten in de derde wereld, bijvoorbeeld voor de aankoop van landbouwgerei of schoolmateriaal. Dat gebeurt tevens na ernstige natuurrampen.”

Nog geen opvolger

Daniël is de volle 35 jaar voorzitter van de derdewereldraad gebleven. Aanvankelijk hadden de vergaderingen bij hem thuis in de woonkamer plaats. Naast de toenmalige schepen Maurice Dedeyne waren ook Mieke Deklerck en Jef Vangheluwe mensen van het eerste uur. Een van de evenementen die Trosso nog altijd organiseert, is de sociale kerstmarkt in december.

“Na al die jaren vind ik het gepast om de fakkel aan iemand anders door te geven”, aldus Daniël. “We zijn momenteel ijverig op zoek naar een nieuwe voorzitter. Ik wil meer tijd vrijmaken voor mezelf, al is dat niet de belangrijkste drijfveer om te stoppen. Ik ben ervan overtuigd dat een jongere voorzitter een andere aanpak kan hanteren die beter aansluit bij de noden van deze tijd.”

Schepen van Ontwikkelingssamenwerking Elsie Desmet zit met de handen in het haar. “Ik respecteer uiteraard de beslissing van Daniël, al verliezen we met hem een uitstekende voorzitter. We zijn al een tijdje op zoek naar een opvolger, maar die speurtocht verloopt moeizaam. Wie het straks wordt, blijft een vraagteken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier