Damse menners veroveren harten in Sevilla

Met de koets binnenrijden in de historische arena, gevuld met 10.000 toeschouwers: "Een echt kippenvelmoment. De tranen stonden in mijn ogen", klinkt het bij Ann Dewulf. © PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De Damse koppels Stefaan Martens en Ann Dewulf en Ludo Vanden Bussche en Marianne Vandekerckhove beleefden een bijzonder avontuur in het Spaanse Sevilla. Ze behaalden er respectievelijk de eerste en de tweede prijs in de CIAT, een prestigieuze wedstrijd voor ‘traditiemennen’, met hun koetsen met tweespan paarden. “Het binnenrijden in de historische arena, met wel tienduizend toeschouwers, was een echt kippenvel moment”, klinkt het enthousiast.

We portretteerden in deze krant al eerder Stefaan Martens als een gedreven en enthousiast menner die de jongste tijd met zijn prachtige Arabo-Friezen en historische koetsen heel wat prijzen in de wacht sleept. Samen met zijn levensgezellin Ann trekt hij er regelmatig op uit voor een tochtje doorheen de Damse polders, steevast piekfijn uitgedost. Maar nu gaat het toch iets verder dan de Damse polders want Stefaan en Ann trokken samen met hun vrienden Ludo Vanden Bussche en Marianne Vandekerckhove naar het Spaanse Sevilla, de hoofdstad van Andalusië.

Maestranza

Ze namen er deel aan de maestranza, een groot evenement voor het traditioneel paarden mennen, met historische koetsen dus. “Een eerder bezoek aan de maestranza van Sevilla in 2016 was eigenlijk de inspiratiebron voor deze trip”, zegt Ludo Vanden Bussche. “Na een grondige voorbereiding vertrokken we op 29 april om 7 uur ‘s morgens voor een trip van 2.050 kilometer in drie etappes, met zes paarden en drie koetsen. Stefaan met zijn grote vrachtwagen en daarachter nog een aanhangwagen en ik met een jeep met paardenwagen erachter. We logeerden onderweg in mooie afspanningen, onder meer nabij Bordeaux, waar ook de paarden konden uitrusten. Aangekomen in Sevilla, waar het 29 graden was, vonden we na enig zoekwerk onze stallen.”

Het grote evenement die maestranza wordt genoemd maakt deel uit van de Feria, een grote kermis waar heel wat bezoekers met paard en koets én in traditionele klederdracht naartoe komen. Het gezelschap had ook 19 supporters achter laten komen met het vliegtuig. “Voor hen hadden we een programma samengesteld met onder meer ‘Andalucia de los Caballos’, het beleven van Andalusië met de nadruk op paarden, en dit onder begeleiding van Alain Grootaers (broer van de bekende zanger van De Kreuners, red.) en dienst echtgenote Jacobien Huysman”, weet Marianne Vanden Bussche.

Zus van Spaanse koning

De Dammenaars mochten ook aanzitten aan het galadiner dat werd aangeboden door de Real Club de Enganches de Andalucia. “Infante Elena De Bourbon, de zus van koning Felipe, was trouwens lid van de jury en haar dochter Dona Victoria de Marichalar y Bourbon reed mee in de wedstrijd”, vertelt Marianne. “Wij waren de eerste Belgen die ooit deelnamen aan deze prestigieuze wedstrijd”, vult Stefaan Martens aan. “De proeven waren niet eenvoudig: onder meer groeten en tegelijkertijd achteruitrijden; met één hand dus; en ook vaardigheidsproeven waarbij we tussen bomen, zitbanken en verlichtingspalen moesten laveren. Met ons resultaat waren we super tevreden want ik behaalde de eerste plaats bij de tweespan paarden met mijn Arabo-Friezen en Ludo de tweede plaats in diezelfde categorie, maar van hem met Haflinger pony’s.”

Het gezelschap mocht met hun koets ook een rondrit maken door het historische stadscentrum en vervolgens in de arena. “Het binnenrijden in die historische arena, met wel 10.000 toeschouwers was echt wel een kippenvelmoment. De tranen stonden in mijn ogen”, besluit Ann Dewulf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier