Dak Blankenbergs visserskerkje na nieuwjaar hersteld

05/12/18 om 14:14 - Bijgewerkt om 14:13

De dakwerken aan de Sint-Antonius-Abtkerk aan het station - ook wel het 'visserskerkje' - kunnen binnenkort eindelijk van start gaan.

Dak Blankenbergs visserskerkje na nieuwjaar hersteld

Het kerkbestuur is blij met de restauratie. "Eindelijk eerherstel voor een van de mooiste kerkjes van Vlaanderen." Vlnr: Jozef Leterme, Brigitte Monbaliu, Jean-Christophe Schamp en Toon Lamote. © Foto WK

Er waren al een hele tijd problemen met waterinsijpeling. In september 2016 werd dat tijdelijk opgelost door een zeil over het dak te spannen. "Het is ook dankzij dat insijpelingsprobleem, dat er op hoger niveau een zekere urgentie aan het dossier kon worden toegekend en de werken nu dus kunnen worden bespoedigd", zegt de Blankenbergse schepen voor Openbare Gebouwen Björn Prasse.

Al in 2014 diende het stadsbestuur een ontwerpdossier in voor de restauratie van het visserskerkje - een van de oudste kerkgebouwen van Blankenberge, en tevens het enige dat de stad nog zelf in eigendom heeft. Behalve de dakconstructie, zal volgens Prasse ook de buitenschil van de kerktoren onder handen worden genomen. "Wat de toren betreft, gaat het evenwel slechts over beperkte verfraaiingswerken", zegt hij. "Maar we hopen in de tweede helft van januari al met de werken te kunnen starten."

De restauratieopdracht werd dinsdag in het schepencollege gegund voor 1.345.130 euro, de Vlaamse overheid gaat van dat bedrag zo'n 875.000 euro subsidiëren.

(WK)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!