Dagzorgcentrum Sint-Henricus in Rumbeke wordt Pluk-de-dagcentrum

Voor het nieuw gepimpte busje herkennen we volgende dagcentrumbezoekers en medewerkers; zittend vlnr. Nicole, Georgette, Jeanne en Lena, rechtstaand v.l.n.r. Bart Wenes, Katrien Decoene, Gwen, Melissa, Cecile, Isabel, Jessica, Raoul, Sandra en Paul Callebert. (Foto Stefaan Beel) © (Foto Stefaan Beel)
Peter Soete

In dagverzorgingscentrum Sint-Henricus zijn thuiswonende senioren van Roeselare en Staden elke weekdag welkom om samen te babbelen, een activiteit te doen, te ontspannen en te genieten van een lekkere maaltijd. Omdat het er om veel meer draait dan alleen het verzorgen, besloten personeel en directie om het Dagverzorgingscentrum om te dopen tot Pluk-de-dagcentrum.

“Alles draait bij ons om het beleven van een goeie dag. Onze bezoekers brengen hier hun dag op de best mogelijke manier door, net als het personeel. De benaming Pluk-de-dagcentrum maakt dat perfect duidelijk”, vertelt directeur Katrien Decoene.

“Soms zit genieten van de dag in kleine dingen: busjes die minder mobiele bezoekers thuis afhalen en terugbrengen, de mogelijkheid om een maaltijd mee naar huis te nemen, ruimte voor eigen interesses en hobby’s van de bezoekers, het feit dat senioren zelf kiezen wanneer ze in het Pluk-de-dagcentrum langskomen, een eigen krantje, een driegangenmaaltijd met restaurant-allures en zo verder.”

Persoonlijke aanpak

Naast de goede verzorging die bezoekers hier krijgen, valt bij het Pluk-de-dagcentrum vooral een heel persoonlijke aanpak op. “Hier is een warm team aan het werk van verpleegkundigen, ergotherapeuten en activiteitenbegeleiders. Ze hebben een groot hart voor hun werk en maken echt tijd voor de bezoekers”, legt Katrien Decoene uit.

“Onze bezoekers inspireren ons constant om onze werking nog persoonlijker te maken. Zo starten we binnenkort met een fotoalbum per bezoeker. Tijdens de dag maken we foto’s die we in een schrift kleven en ‘s avonds kunnen ze thuis laten zien wat ze hebben beleefd en wie ze hier hebben ontmoet. In onze busjes speelt binnenkort de favoriete muziek van de passagiers. Ze bezorgden ons een lijstje met hun lievelingsnummers en nu maken we een Pluk-de-dag-CD”

Ondersteuning mantelzorgers

Dat ook mantelzorgers af en toe behoefte hebben aan ‘een dagje plukken’, beseft het team van het Pluk-de-dagcentrum als geen ander. “De taak van mantelzorgers is niet te onderschatten. Wij willen hen daarin ondersteunen door bijvoorbeeld enkele dagen per week de zorg voor hun thuiswonende partner over te nemen. Voor bezoekers met dementie voorzien we trouwens een aangepaste dagbesteding,” vertelt Katrien Decoene.

“Mantelzorgers zijn daarnaast welkom op een tweemaandelijks koffiemoment, waar ze hun zorgen, verhalen en tips met elkaar kunnen delen.”

“In het dagcentrum verwelkomen we gemiddeld 55 bezoekers per dag of 120 bezoekers per week. We hebben inderdaad maar een erkenning voor 31 bezoekers en er komen bijna dubbel zo veel bezoekers uit Roeselare en Staden. Gelukkig heeft het beleid daarop geanticipeerd op vlak van personeel, busjes en infrastructuur. Maar een nieuwbouw zal meer dan welkom zijn want zowel voor het wooncentrum als voor het dagverzorgingscentrum zijn er nog steeds wachtlijsten.”

Schepen en OCMW-voorzitter Bart Wenes is alvast opgezet met het Pluk-de-dagcentrum. “Het dagcentrum hier in Rumbeke bestaat 27 jaar. Op middellange termijn komt een nieuwe vleugel bij voor 38 nieuwe bewoners van het woonzorgcentrum en daar wordt een nieuw dagverzorgingscentrum aan gebouwd. En die bijkomende ruimte zal, zoals Katrien al heeft aangehaald, zeker welkom zijn.”

Glimlach primeert

“Er komt in Rumbeke geen afzonderlijk dienstencentrum zoals Ten Elsberge of Schiervelde maar het dienstencentrum wordt ingebed in het dagverzorgings- en woonzorgcentrum. Het wordt inderdaad een dienstencentrum-antenne zoals op De Zilverberg.”

“Ik ben vooral heel tevreden dat het Pluk-de-dagcentrum niet alleen een nieuwe naam krijgt maar nu nog meer inzet op kwaliteit voor de bezoeker. En zoals de medewerkers en bezoekers aangeven, dat zit vaak in kleine zaken zoals hun lievelingsmuziek. En het unieke hier in Rumbeke is dat ook zeer sterk wordt ingezet op familieleden en mantelzorgers van de bezoekers. Ook zij verdienen het om meer in de bloemen te worden gezet. En dat gebeurt eveneens in het Pluk-de-dagcentrum. Het motto dat iedereen hier met de glimlach komt en ook met de glimlach vertrekt, is wel degelijk een feit.”

Alle info op www.zbroeselare.be/plukdedag.be, mail naar plukdedag@zbroeselare.be of bel naar 051 26 90 34. (PS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier