Daar zijn de jaarlijkse Ommegangsfeesten in Dentergem weer

Van links naar rechts zie je de leden van het organiserende sport- en feestcomité De Zwaluw: Eric Demarez, Tony Vandemaele, Norbert Vandenheede, Freddy Vandemaele en Joseph Verstraete. Kurt Vandenheede en Dirk Hollevoet ontbreken op de foto. (Foto vadu)
Redactie KW

De gemeente Dentergem verkeert tussen donderdag 12 en donderdag 19 juli in feeststemming want dan palmen de jaarlijkse Ommegangsfeesten opnieuw het centrum van Dentergem in. Op het programma: zomerse feestjes, vinkenzettingen, wielerwedstrijden en uiteraard de jaarmarkt en torenworp op Dolle Dinsdag.

Sport- en feestcomité De Zwaluw heeft weer een nokvol programma klaar om er een gezellige feestweek van te maken. De jaarlijkse etalagezoektocht – dit keer in het teken van ‘Historisch Dentergem’ – was reeds een eerste aanzet. Deelnemers kunnen nog tot en met dinsdag 17 juli deelnemen en formulieren verkrijgen via Huis Arickx. “Op donderdag 12 juli beginnen de feesten om 18.30 uur met een eerste vinkenzetting ‘Prijs wijlen Gilbert Snauwaert’ in de zaal van café Bizarre”, vertelt een van de organisatoren Tony Vandemaele. “De prijs is honderd taarten.

Let’s party

Op vrijdag 13 juli is er vanaf 16 uur de opening van een zomers terras en de Coyote Ugly Party in Café Bizarre. Café De Kortekeer zet de kermis om 19 uur in met hamburgers en braadworsten. En Café Riva Dance brengt karaoke met DJ Marko. “Op zaterdag 14 juli is er om 10 uur de feestelijke opening en inzegening van de nieuwe petanquevelden van Testerip door de pastoor“, gaat Tony verder. “De nieuwe velden bevinden zich aan de zijkant van het Kerkplein. Leden van het gemeentebestuur gaan de velden inspelen. Vanaf 11 uur is er een petanquetornooi triplettes voor alle sportieve Dentergemnaren. Inschrijven per ploeg kan via marcdemaeght@telenet.be en deelname bevestigen kan door 5 euro per ploeg te storten op het rekeningnummer BE22 1030 4575 2847.”

Wielerwedstrijd

Om 13.45 is er de wielerwedstrijd Grote Prijs Ramen Lanssens-Bouwondernemingen Verhaeghe. Eerst zijn de nieuwelingen aan de beurt. Zij starten in de Gottemstraat voor een open omloop van 58,5 kilometer over 9 ronden. Om 16 uur is het de beurt aan de junioren voor 84,5 kilometer over 13 ronden. Inschrijven kan in café ‘t Valkennest. Vanaf 16 uur is er bij jeugdhuis Kernelle een café en terras. In de Kortekeer is er om 19.30 uur een muziekquiz, bij Bizarre een zomers terras en in de Riva Dance vanaf 22 uur een kermisparty.

“Er is een jaarmarkt en er staan ook oude tractoren opgesteld” – organisator Tony Vandemaele

Op zondag 15 juli is er de eigenlijke Ommegang, met om 9 uur eerst een vinkenzetting in café Bizarre en op hetzelfde tijdstip een rommel- en antiekmarkt in de Kerkstraat en Dreve. Inschrijvingen vanaf 6 uur in café Bizarre. Vanaf 10 uur organiseert De Kortekeer het aperitief Short Turn United en vanaf 17 uur is er aan Café Bizarre de WK-finale op groot scherm. Om 20 uur komt er een ambianceband optreden. Op maandag 16 juli is er om 9.30 uur een jaargetijde voor overleden parochianen in de kerk en om 14 uur een wielerwedstrijd voor elites en de U23, met start aan het Nellekenshof en finish in de Statiestraat. Vanaf 17 uur is er kermis Den IJzer achter het JOC, geopend door de Papeters en met muziek van DJ Woestie.

Avondwandeling

“Op 17 juli is er Dolle Dinsdag”, glundert Tony. “Er is een jaarmarkt met tal van marktkramers met een gevarieerd aanbod in de Statiestraat. Er staan ook oude tractoren opgesteld. Koninklijke Harmonie De Lustige Vrienden uit Oeselgem doet om 10 uur een rondgang. Vanaf 11.30 uur is er een gratis receptie aan de kerk voor alle dorpsgenoten, aangeboden door het sport- en feestcomité. Er is kinderanimatie met onder andere mastklimmen en vanaf 12.30 uur is er de torenworp voor kinderen van de lage school. Rond 13 uur is er de bekendmaking van de winnaars van de etalagezoektocht. In Café Bizarre is er die dag Pintje Dek en in de Riva Dance is er vanaf 14 uur een reuze-barbecue met groentjes en frietjes. Om 20.30 uur treden Andy Live en Kurt Crabbe er op. Vanaf 20 uur zijn er aan Bizarre openluchtoptredens van Royalty Busters en The Damnettes.”

Op woensdag 18 juli is er om 20 uur nog een avondwandeling van 8 kilometer met start en aankomst aan het JOC, in een organisatie van De Buitenlopers. Afsluiten gebeurt op donderdag 19 juli met om 9 uur – hoe kan het ook anders – een vinkenzetting in zaal café Bizarre.

(vadu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier