Cultuurcentrum Leieheem in Oeselgem wordt grondig gerenoveerd

Jeugdschepen Bart De Keukeleire aan het Leieheem. © Foto vadu
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Het Leieheem ondergaat binnenkort een metamorfose. Het gebouw wordt aangepast zodat ook kleinere groepen er comfortabel in terecht kunnen. Ook de achterliggende speelzone krijgt een grondige renovatie met nieuwe speeltoestellen. Als blikvanger komt er een uitkijkpost op het terrein.

Het Leieheem aan het Rosalie ‘t Feltplein bestaat uit twee afzonderlijke gebouwen. Een gebouw dient voor de jeugdbewegingen KLJ en Chiro en muziekmaatschappij De Lustige Vrienden. De bouw ging in 2006 van start en een jaar later volgde de officiële inhuldiging. In het andere gebouw is er een polyvalente zaal voor 300 personen, met zowel een feestzaal als vergaderruimtes voor lokale verenigingen. Die werd in 2009 in gebruik genomen.

“De houten barakken, die voordien dienst deden als lokaal voor de jeugdbewegingen, voldeden al lang niet meer aan de noden van de gemeente”, vertelt jeugdschepen Bart De Keukeleire (Eendracht). “Er was dringend nood aan een grote zaal. Verenigingen konden in de jaren daarop weer ergens terecht. We plannen nu toch nog enkele renovatiewerken om het gebouw te optimaliseren. Bovendien voldoet de oude chalet niet meer aan de huidige noden van de jeugdbewegingen.”

Speeltoestellen

In een eerste fase komt het buitenterrein aan bod. “De groenzone met verouderde speeltoestellen krijgt een flinke opknapbeurt”, zegt de schepen. “We hebben aan de betrokken verenigingen, de buitenschoolse kinderopvang en vrije basisschool Mikado gevraagd welke speeltoestellen ze op het vernieuwde terrein wensen. Op die manier hebben we onze keuze gemaakt. De zandbak wordt gerenoveerd en er komt een zandspeeltoestel in, de bestaande veertjes krijgen nieuwe bovenstukken en er komt een afzonderlijke glijbaan. Verder is er plaats voor een gewone schommel met twee zitjes, een schommel in vogelnestvorm, een spinnenweb-klimtouw en een groot avontuurlijk klim- en glijtoestel voor de oudere kinderen. Ook de bestaande buizen waar kinderen door kunnen kruipen, worden bekeken en vernieuwd waar nodig.”

Uitkijkpost

De containers achteraan het terrein worden niet meer in gebruik genomen. Om die te vervangen, wordt een berging in combinatie met een uitkijkpost in gebruik genomen. “De berging is voor de Chiro bedoeld”, zegt de schepen. “De uitkijkpost is een toren met een dak waarop groene planten zullen staan. Bedoeling is dat je van daaruit een mooi zicht krijgt op het nieuwe stukje natuurgebied dat Natuurpunt De Torenvalk recent aankocht. Het gaat om een waardevol stukje oude Leie-kronkel.”

“Vanuit de uitkijkpost zal je mooi zicht krijgen op het nieuwe natuurgebied van De Torenvalk”

Ook de polyvalente zaal in het Leieheem zelf ondergaat enkele wijzigingen. “In de grote zaal gaan we een verplaatsbare wand installeren, zodat die in meerdere kleine ruimtes kan opgesplitst worden”, aldus Bart De Keukeleire. “Dat kan handig zijn voor kleinere verenigingen. Aan de achterkant van het gebouw gaan we ook enkele grote ramen installeren, zodat er meer lichtinval én transparantie is. Aan de achterkant komt een terras te liggen. Verder zullen er schilderwerken plaatsvinden en doen we enkele ingrepen om de akoestiek te verbeteren. Er komen ook zonnepanelen op de grote zaal.”

Camerabewaking

De hele site krijgt ook camerabewaking. In het verleden waren er bij de jeugdbewegingen al enkele inbraak(pogingen) en daar wil de gemeente nu paal en perk aan stellen. “Daarnaast komt er voor het gebouw ook een badgesysteem zoals we dat nu al kennen in het nieuwe archiefgebouw in Dentergem. Op die manier zorgen we ervoor dat er geen onbevoegden op onbewaakte momenten toegang tot het gebouw krijgen.”

De timing voor de binnenwerken staat nog niet vast. “We hebben al met de architect samengezeten om de aanzet voor het bestek van de verbouwing aan de zaal zelf door te nemen”, vertelt de schepen. “Vermoedelijk zullen de werken dan in de loop van volgend jaar kunnen plaatsvinden. De bouwvergunning voor zowel de binnen- als buitenwerken is wel al klaar en in orde.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier