Crowdfunding voor West-Vlaamse cd Kobe Sercu loopt als een trein

Kobe Sercu wil eind dit jaar zijn eigen West-Vlaams album 'Kom Bluf Gerust' lanceren en rekent daarvoor op de (financiële) steun van vrienden, kennissen en sympathisanten. (foto Frank) © (foto Frank)
Philippe Verhaest

Muzikale duizendpoot Kobe Sercu broedt op een ambitieus plan. Via crowdfunding wil hij voldoende fondsen verzamelen om een album met louter eigen West-Vlaamse nummers te realiseren. Het idee slaat aan, want bij het ter perse gaan is het doel van 6.300 euro al bijna bereikt. “Dit is een droom die in vervulling gaat”, zegt hij.

Kobe Sercu (49) stamt uit een onvervalste muzikale familie. De roots liggen stevig in Ardooie verankerd, maar zelf woont Kobe met zijn verloofde Tania Depoorter in de Ardooisestraat in Emelgem. Samen met zijn vijf broers Mathias (48), Sam (51), Sebastiaan (49), Jozef (45) en Benjamin (43) vormt hij de band De Broers en daarmee treedt hij regelmatig op. “Veel benefietconcerten, maar in 2018 vulden we De Spil in Roeselare ten voordele van de palliatieve netwerken in West-Vlaanderen en begin dit jaar lieten we twee keer De Leest vollopen”, zegt hij trots. Tijdens een van die twee concerten op Izegemse bodem vroeg Kobe ook zijn partner vanop het podium ten huwelijk, wat resulteerde in emotioneel filmpje op YouTube.

Muziek vormt de rode draad doorheen het leven van Kobe, die in het dagelijkse leven als hoofdverpleegkundige op de dienst palliatieve zorgen van het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper werkt. “Het zit bij mijn broers en zus Marieke (50) in de genen”, klinkt het. “Zowel mijn papa Jaak (81) als mama Beatrijs Schmidt, die zes jaar geleden jammer genoeg om het leven kwam bij een verkeersongeval, waren erg muzikaal. Moeders gitaar was zowat het middelpunt van ons gezin en op dat instrument maakte ik op mijn vijftiende of zestiende mijn eerste nummers.”

The Slugs

Via zijn broer Mathias raakte Kobe betrokken bij de Roeselaarse band The Slugs. “Die werd nog opgericht door Tom Meeuws, ondertussen SP.A-politicus in Antwerpen. Daar beleefde ik legendarische momenten bij en sindsdien ben ik altijd muziek blijven maken.”

Met De Broers, waar Kobe gitarist bij is, brengt hij Nederlandstalige en Engelstalige covers, maar komt er ook eigen werk aan bod. “En dat maakt het net zo leuk”, zegt hij. “We voelen ons op het podium enorm verbonden en amuseren ons te pletter. Elk optreden is als het ware een klein familiefeestje. Ik zou het niet meer kunnen missen.”

De Broers zijn ondertussen tot een vaste waarde in het wereldje uitgegroeid, maar ook solo staat Kobe meer dan zijn mannetje. “Ik musiceer gewoon graag”, zegt hij. “Ook op het werk. Het gebeurt wel eens dat ik mijn gitaar meeneem naar het ziekenhuis en voor onze patiënten enkele nummers zing. Dat doet hen zichtbaar deugd. Ik heb zelfs al op enkele uitvaarten gezongen. Emotionele momenten, maar je weet dat de familie er veel aan heeft. Toch had ik nooit de intentie om mijn eigen werk op de wereld los te laten…”

Dankzij Luk Alloo

Dat laatste duwtje in de juiste richting kwam er dankzij Luk Alloo. “Voor zijn VTM-programma Alloo in de nachtwas de reportagemaker bij ons in het ziekenhuis op bezoek. Hij hoorde me zingen en zei me dat ik daar iets meer mee moest doen. Ergens had hij wel gelijk, want ik kreeg toen al af en toe de vraag of ik een cd met mijn eigen werk had. Uiteindelijk heeft Luk Alloo een studiosessie voor me georganiseerd en dat smaakte meteen naar meer.”

In die mate zelfs dat Kobe de plannen voor een eigen album nu wel érg concreet heeft gemaakt. Via crowdfunding wil ik voldoende fondsen inzamelen om die cd te realiseren. In totaal ga ik op zoek naar 6.300 euro en daarmee kan ik de opnamedagen bekostigen, net als het persen van de cd en al het artwork. De overige kosten het releaseconcert, promotie… neem ik met plezier voor mijn eigen rekening.”

De opnames doe ik met mijn broers, zo wordt het weer een familieproject

De actie loopt als een trein, want bij het ter perse gaan heeft Kobe al ruim 5.800 euro bij elkaar gekregen. “Een onverhoopt resultaat, maar ik ben er in de wolken mee”, glundert hij. “Wie me steunt, doet dat ook niet zomaar. Iedereen krijgt sowieso een exemplaar van Kom Bluf Gerust, maar er zijn ook duotickets voor het releaseconcert, koffietassen en zelfs huiskamerconcerten. Ik hou het bewust erg persoonlijk, want ik ben iedereen die zijn of haar duit in het zakje doet, erg dankbaar.”

De opnames staan gepland voor september en oktober en eind 2019 moet Kobes eerste eigen album een feit zijn. “Allemaal erg spannend. En niet alleen voor mij, want de opnames doe ik met mijn broers. Zo wordt het opnieuw een familieproject”, knipoogt hij.

Kobe steunen kan via ulule.com/kom-bluf-gerust-cd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier