Crowdfunding voor Sprotje brengt al ruim 12.000 euro op, 9.000 euro voor goede doelen

12/06/18 om 10:31 - Bijgewerkt om 15:32

De geldinzamelactie die Dierenartsen Overleie op poten zette om het zwaar toegetakelde katje Sprotje te helpen, is een overdonderend succes. Net geen 800 mensen stortten ondertussen al ruim 12.000 euro: 1.000 euro daarvan dient voor de verzorging van het katje, de rest gaat naar goede doelen. De dierenartsen ondernemen samen met stad Kortrijk en GAIA ook juridische actie tegen de Oekraïense dader.

Crowdfunding voor Sprotje brengt al ruim 12.000 euro op, 9.000 euro voor goede doelen

Sprotje zal nog weken moeten herstellen. Honderden mensen boden zich al aan om het katje te adopteren, maar de dierenartsen wachten nog wat af. Het herstel primeert. © TV

Valerie Huvaere en Joshua Dutré van Dierenartsen Overleie werden de voorbije dagen overstelpt met steunbetuigingen en telefoons: honderden mensen willen de zwaar mishandelde kat Sprotje adopteren en ook de crowdfunding voor de medische zorgen neemt indrukwekkende proporties aan. "Sprotje haalde ondertussen alle lokale, nationale en zelfs een aantal buitenlandse media", klinkt het bij de dierenartsen. "Ondertussen zamelden we met alle dierenliefhebbers al ruim 12.000 euro, de overgrote meerderheid van dat geld schenken wij weg aan goede doelen."

Concreet gaat zo'n 9.000 euro naar tien verschillende initiatieven. Joshua en Valerie reserveren 1.000 euro voor de verzorging van Sprotje, voor het geval er complicaties optreden. Het kleine katje moet nog weken herstellen van de zware brandwonden. "Tot slot houden wij momenteel nog 1.500 euro opzij om juridische stappen te kunnen ondernemen tegen de mishandelaar", aldus Joshua nog. "Samen met stad Kortrijk en GAIA stellen we ons burgerlijke partij in dit verhaal."

Morgen, woensdag maken de dierenartsen bekend aan welke initiatieven en vzw's het geld zal worden overgemaakt. "We willen vooral een duidelijk signaal stellen: met de steun van heel Vlaanderen en Nederland, willen we zoveel mogelijk dieren helpen. Daarnaast moet ook de wet op dierenmishandeling strenger worden. Daden die mensen zoals de Oekraïense jongeman - die alles behalve spijt betuigt - stellen, worden hier niet getolereerd. Wij willen, binnen de grenzen van de wet, dat de man zo hard mogelijk wordt aangepakt en zijn straf niet ontloopt", besluiten Joshua en Valerie.

Vlaams Belang schenkt 500 euro

Vlaams Belang doet een gift van 500 euro voor de verzorging van het katje Sprotje en wil paal en perk stellen aan de heersende straffeloosheid inzake dierenmishandeling. "Als partij met een hart voor dieren vonden we het dan ook onze plicht bij te dragen in de verzorgingskosten", stelt nationaal voorzitter Tom Van Grieken. "Ook dient er ook stil te worden gestaan bij de bestraffing van de daders. In Vlaanderen regeert de straffeloosheid voor dierenbeulen. Vandaag wordt amper 6 procent van de feiten van dierenmishandeling bestraft. Van de meer dan 4.000 gevallen die de afgelopen twee jaar binnen kwamen op de Belgische parketten volgden er amper 235 veroordelingen. Zowat 6 op 10 feiten wordt zelfs klakkeloos geseponeerd. In Brussel is dat zelfs 8 op 10."

"Het Vlaams Belang wil strengere straffen voor dierenbeulen. Bij manifeste overtredingen zoals bij Sprotje dient telkens de maximumstraf te worden uitgesproken."

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!