Crowdfunding voor bierboek van Freddy ‘Wacho’ Debels in Izegem

Freddy Debels alias Wacho werkt aan het boek Educatieve Bierjagers. Zijn favoriete bier is een blond Redenaarke dat in brouwerij d'Oude Maalderij in Izegem wordt gebrouwen. (Foto Frank) © (Foto Frank)
Redactie KW

Freddy Debels alias Wacho legt de laatste hand aan het werk Educatieve Bierjagers. “Geen zoveelste bierencyclopedie, wel een werk dat eminenties in de bierwereld een forum geeft”, aldus de Izegemnaar die een crowdfundingsactie lanceert om de financiering van het werk rond te krijgen.

“Het heeft weinig gescheeld, of ik werd geboren in een vat Rodenbach”, lacht Freddy Debels. “Want ook bij mij thuis waren het bierliefhebbers. Er werd veel geproefd bij ons.” De microbe had dan ook snel Freddy te pakken. “Via proefsessies en zo ben ik er later ook in gerold. Vervolgens ben ik dan in boekjes beginnen noteren, pleegde ik her en der een artikel en lanceerde ik de Bierbrief.” Deze laatste valt intussen op geregelde tijdstippen in bijna 4.500 digitale brievenbussen. “De lezers zijn verspreid over 31 landen. Uiteraard gaat het in de meeste gevallen om uitgeweken streekgenoten die geïnteresseerd blijven. De Bierbrief bevat tips, proeverijen en andere nieuwtjes uit de bierwereld.”

Alleen een eigen bier ontbreekt op het lijstje realisaties van Wacho. “Ik heb daar telkens één antwoord op: geen tijd, geen goeste en geen geld”, lacht hij. Wat niet verhindert dat hij andere uitdagingen aangaat. En de laatste leidde tot het boek dat hij nu aan het samenstellen is.

Brouwersstunt

“Biersommelier, -auteur, -gids en thuisbrouwer Belinda Eelbode van Beer To Taste daagde me uit om binnen de twee jaar een bierboek op de markt te brengen”, verklaart hij. “Ons pad kruiste al diverse keren in bierland. Bijgevolg maak ik hiervoor dus wel tijd, heb ik wel goeste, maar ontbreekt er nog altijd geld, want uitgevers willen eerst centen zien vooraleer ze je werk publiceren. Een crowdfundingsactie moet hier soelaas brengen. Maar eerst even over het boek. Het is niet de bedoeling een zoveelste bier de hemel in te prijzen of een brouwersstunt in de kijker te zetten. Ik wil het in ‘Educatieve Bierjagers’ – zoals het werk zal heten – hebben over mensen die dagelijks bezig zijn met het educatief overbrengen van onze Belgische biercultuur via lezingen, blogs of andere media. Een 50-tal mensen zal in het boek de revue passeren. Ze komen aan bod met telkens een bio, een voorstelling en foto’s.”

Wacho staat er niet alleen voor met de uitgave van zijn boek. “Ik kan voor de correctie rekenen op professor Dennis Dekeukeleire, een hopeminentie. Hij heeft ook het nawoord op zich genomen. En er zijn zelfs twee voorwoorden voorzien. Brouwend Vlaams minister Sven Gatz en Zythosvoorzitter Freddy Van Daele zonden al hun bijdrage in.”

Maar zoals aangehaald blijft de financiële drempel om een boek uit te geven een groot struikelblok. “Enkele biervrienden vonden, onder leiding van mijn biermaatje Kurt Decoene van brouwerij De Feniks uit Heule, een uitweg. Kurt zette een crowdfundingsactie op en creëerde de website www.debierjagers.be. Bedoeling is dat dit veel bekendheid werft en zo mensen aanzet tot steunen. Een bijdrage kan vrijblijvend, maar wie vanaf 30 euro stort krijgt het boek gratis thuisgezonden, inclusief een verrassing.”

Cadeau

Wacho hoopt tegen eind dit jaar zijn ‘Educatieve Bierjagers’ af te hebben. “Het zou een leuk cadeau kunnen zijn voor tijdens de feestdagen”, knipoogt hij. En mocht hij zich dan toch ooit laten overhalen om een bier te creëren? “Dan zou dat een blond bier worden. Eén zoals De Redenaar van brouwerij D’Oude Maalderij hier in Izegem. Dit is één van mijn favorieten. Maar eerst wil ik toch wel eens een brouwcursus volgen. Niet per se om een eigen bier te maken, maar om optimaal te weten hoe alles werkt…” (MI)

Alle info vind je op www.debierjagers.be. Storten kan op BE68 0636 5144 2234.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier