Crowdfunding opgestart voor oorlogsverzamelaar

Os foto 1 : Vriendenverzamelaars Enrique Billiau en Sven Dekorf poseren met Jan Derynck en dochter Tatjana met een paar topstukken uit de verzameling aan de prachtige wandschildering van de stukgeschoten lakenhallen in de garage. (Foto RLa)
Redactie KW

Jan Derynck (55) wordt door een erfenisruzie geconfronteerd met een eis van 10.000 euro, centen waarover hij door investeringen aan zijn woning niet beschikt. Zijn waardevolle oorlogscollectie verkopen was zijn enige optie, totdat vrienden-verzamelaars in de bres sprongen en verschillende acties opzetten om het geld bijeen te sprokkelen.

“Ik ben verwikkeld in een erfenisruzie met een eis van 10.000 euro. De verkoop van mijn oorlogsverzameling als enige uitweg zag ik niet zitten. Buiten mijn weten om en tot mijn grootste verbazing sprongen verschillende vrienden in de bres. Ik heb in het verleden nogal wat verbouwingen uitgevoerd in mijn woning om mijn bejaarde moeder te kunnen verzorgen, waardoor ik niet over de nodige kredieten beschik. Mijn enige bezittingen, de woning en mijn oorlogsverzameling, maken geen deel uit van deze erfenistwist.”

“Wij, verzamelaars, vinden het een drama dat iemand, die al 45 jaar aan zijn collectie werkt dit zomaar zou moeten prijsgeven. Daarom besloten we om Jan te hulp te snellen. Samen met onder andere Sven Dekorf en Inge Fobé, verzamelaars uit Houthulst, Patrick Indevuyst uit Boezinge en diverse mensen van buiten de provincie hebben we een crowdfunding opgezet. Op de Facebookpagina van mijn museum kun je alle info terug vinden. Snoep-, T-shirtverkoop en pannenkoekenslag zijn alvast een paar van de opgestarte initiatieven“, bevestigt Enrique Billiau (21) van Bray Farm Private Collection uit Poelkapelle.

Koperen hoek

Jan Derynck woont op de wijk Lizerne, in de hoekwoning van de Lotzstraat – Steenstraat. Deze woning staat bekend als de ‘koperen hoek’, een naam die verwijst naar de vele hulzen die aan de vensters van de woning staan uitgestald. Deze woning heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van beide wereldoorlogen. In WO I werd de woning bezet door de Duitsers. De demarcatiepaal aan de overkant toont aan dat de vijand niet verder dan hier kwam. In WO II werd de woning ingenomen door Britse troepen die hier een ‘sniperpost’ of scherpschutterspost inrichtten om de oprukkende vijand te stuiten om zo de terugtrekking van de Britse troepen naar Adinkerke en Duinkerke mogelijk te maken. Hierbij sneuvelden Captain James Cartland en zijn mannen, die in Zuidschote begraven liggen.

“Ik ben van Ichtegem afkomstig, ben momenteel alleenstaande, maar heb drie kinderen”, weet Jan Derynck te melden. “Elf jaar geleden strandde ik in dit gehucht, een streek die mij evenwel niet onbekend was. Als jonge pagadder kwam ik hier regelmatig met grootvader Henricus, een vrijwillige karabinier, die de regio als zijn broekzak kende. Ik kocht deze woning die al een tijdje leegstond, een gewezen café trouwens. Van mijn grootvader heb ik ook de liefde voor het verzamelen meegekregen. Al 45 jaar verzamel ik oorlogsspullen. Vroeger verzamelde ik alles, maar in de loop der jaren begon ik het te beperken tot ‘Trench Art’. Dit is eigenlijk een verzamelnaam van kunstwerken gemaakt van oorlogsrestanten. Mijn verzameling bestaat uit zo’n 600 voorwerpen. Ik kan de waarde ervan en ook het budget dat ik er aan gespendeerd heb niet inschatten. Het gaat mij vooral om de emotionele waarde.”

Expo en herdenking

“Op 28 en 29 mei 1940 sneuvelden Captain James Cartland en zijn manschappen bij het gevecht in Lizerne. Op zaterdag 1 juni zal in Zuidschote een herdenkingsmoment plaatsvinden op initiatief van de vzw zyd eki ezo, waaraan reeds talrijke vaderlandslievende organisaties hun medewerking hebben verleend. Of de verzameling nu verdwijnt of niet, sowieso komt er een tentoonstelling in de woning van Jan Derynck”, informeert Jan Lava van de vzw. “In de garages zal een expo opgedragen worden aan WO I en in bijzonder aan de gasaanvallen van 1915.”

Er werd een rekeningnummer geopend: BE60 7310 4614 2770 onder de noemer ‘WO I Verzamelaars 14-18 & Westhoek vondsten 14-18 & The Shell Hole van Patrick & ww1 Relichunters 14-18 & Bray Farm private collection steunen Jan!’.

(RLa)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier