Consultatiebureau Kind en Preventie Sijsele sluit de deuren

Twee vrijwilligers aan het werk tijdens een van de laatste consultatie. Een beeld dat straks niet meer te zien is in Sijsele. © EV
Redactie KW

Op dinsdag 18 december vindt in het consultatiebureau van Kind en Gezin in Sijsele de laatste ‘weging’ plaats. Vanaf dan moeten ouders van kinderen jonger dan drie jaar hiervoor uitwijken naar nabijgelegen locaties zoals Sint-Kruis, Heist, Beernem of Maldegem. “De dokter zag in Sijsele vorig jaar 55 kindjes. Dat waren er blijkbaar vijf te weinig om open te blijven”, zegt vrijwilligster Magda Blomme.

Al 80 jaar lang kunnen ouders van jonge kinderen uit groot-Damme terecht in het consultatiebureau van Kind en Gezin voor de verplichte check-ups van hun kleine spruit. Zoals overal, was ook het Sijseels consultatiebureau een samenwerking tussen Kind en Gezin (voor ondermeer vaccinaties en doktersbezoek) en Kind en Preventie (voor ondermeer lichamelijke controle en coördinatie van de bureaus). Lange tijd vond dat alles plaats in de Rostune, tot in 2014 Het Huis van het Kind opende.

Op maat gemaakt

“De nieuwe lokalen zijn op maat gemaakt voor de consultaties”, zegt Magda, een van de acht vrijwilligers die het frequent wegen en meten van de jongste inwoners op zich namen. “Daarmee heeft Sijsele een van de beste accommodaties van West-Vlaanderen. Omdat alle diensten die gerelateerd zijn aan het welzijn van kinderen, daar op één plek zijn gecentraliseerd, kunnen ouders een bezoek aan de verschillende diensten makkelijk combineren. “

“Veel mensen komen te voet, maar er is ook een ruime parking, wat vermijdt dat ouders parking moeten zoeken langs de straat of al te veel sukkelen met draagmanden en maxi-cosi’s. Dat is bij de nabijgelegen bureaus wel even anders.”

Vier jaar na de intrek in de perfecte locatie, besliste Kind en Gezin echter om de navelstreng met Sijsele en nog vier andere West-Vlaamse gemeenten, door te snijden. Die beslissing kwam als een donderslag bij heldere hemel, zowel bij de vrijwilligers als bij het Damse stadsbestuur.

“Kaakslag voor vrijwilligers, inwoners en stadsbestuur!”

“Kind en Gezin meldde ons dat we vijf registraties te weinig hadden vorig jaar”, zegt Marie-Jeanne Debruyne, vrijwilligster met 33 jaar dienst. “De beslissing is onomkeerbaar. Zowel het stadsbestuur als onze regiocoördinator Lieve De Zutter hadden niets in de pap te brokken. Lieve kreeg zelfs na ruim dertig jaar dienst haar ontslag, onbegrijpelijk.”

“Dit treft vooral de kwetsbaren van de gemeenschap. Niet iedereen beschikt immers over een wagen om zich naar een ander consultatiebureau te verplaatsen. Bovendien kampt het dichtstbijzijnde bureau in Sint-Kruis nu al met enorme drukte in een te kleine ruimte en daar komen dan nog de kindjes uit Groot-Damme bij.”

Sociale aspect

“Als wij merkten dat jonge ouders raad of tips konden gebruiken, namen we de tijd om hen een hart onder de riem te steken of hen door te verwijzen naar andere nuttige diensten, maar daarvoor is er in overbevolkte bureaus geen tijd. Het toch ook belangrijke sociale aspect verdwijnt dus samen met ons.” De vrijwilligers van Sijsele gaven al aan niet te verhuizen naar andere locaties.

Ook voor het Damse stadsbestuur komt de sluiting hard aan. “Samen met OCMW-voorzitter Inge Bisschop ijverde ik lang en hard om Het Huis van het Kind én de lokalen voor Kind en Gezin in Sijsele te krijgen en dit ligt ons dus na aan het hart”, zegt jeugdschepen Eveline Van Quekelberghe.

Wij en de voltallige gemeenteraad vinden het erg jammer dat de op maat gemaakte consultatieruimte voor Kind en Gezin verloren gaat, na al het harde werk en de investeringen om het daar te krijgen. We spraken dan ook al onze contacten aan en deden werkelijk alles binnen onze macht om deze sluiting tegen te houden, maar tevergeefs.”

“Ook een samenwerking met andere gemeenten kon de beslissing niet terugdraaien. Burgemeester Coens ging hiervoor zelfs persoonlijk langs bij minister Jo Vandeurzen. Na het vieren van 80 jaar Kind en Gezin in Sijsele, komt dit nieuws extra hard aan.”

Babymassage

“We moeten nu een kwalitatieve invulling vinden voor de lokalen. Wat al vaststaat, is dat de prenatale sessies en de babymassage er blijven plaatsvinden.”

“De sluiting is niet alleen een kaakslag voor ons, maar ook voor de bevolking én de vrijwilligers, die zich jarenlang met hart en ziel inzetten. Ik blijf ze dan ook eeuwig dankbaar. Indien we in Damme in de toekomst opnieuw de quota behalen, is een heropening niet uitgesloten.” Vanaf 18 december kan worden uitgeweken naar de nabijgelegen consultatiebureaus van Kind en Gezin in onder meer Sint-Kruis, Maldegem, Beernem of Heist. (EV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier