Communiefeeste bij Flor Barbry’s Volkstoneel

Zittend v.l.n.r. Roland Delannoy, Rita Mareco, Jos Mooren, Danny Geldof, Isolde Barbry, Katrien Barbry, Bert Bouve en Annelies Barbry; staand regisseur Eddy Huys. © EF
Redactie KW

Flor Barbry’s Volkstoneel voor Frans-Vlaanderen brengt met ‘De Communiefeeste’ een bewerking van een klassieker. Bij de eerste voorverkoopdag was er alvast heel wat interesse. De eerste fan stond al paraat om 6 uur. “Sommige voorstellingsdagen zijn nu al volledig uitverkocht”, zegt Roland Delannoy.

Op 6 oktober 1976 ging het toneelstuk ‘Schweig, Bub!’ van Fitzgerald Kusz in première. Sindsdien is het stuk in dertien Duitse dialecten en in het Nederlands vertaald. Tal van verenigingen hebben het stuk al opgevoerd. Alleen al in Nürnberg meer dan 700 keer. “Het stuk is eenechte klassieker“, knikt Roland Delannoy, die de komedie bewerkte tot ‘De Communiefeeste’.

Echt volkstheater

De Westouternaar neemt het publiek mee naar 1978: het jaar van de natuurramp met de Amoco Cadiz, de Tourwinnaar Bernard Hinault, het ultrakorte pontificaat van paus Johannes Paulus I, de elektrocutie in zijn bad van Claude François…

“Het stuk is niet goed voor de lijn van de acteurs, want het is er één met ‘live cooking”

In dat jaar doet personage Eddie Vanrenterghem (Danny Geldhof) zijn plechtige communie. Het feest vindt plaats thuis in de huiskamer. Mama Yvonne (Isolde Barbry) en papa Robert (Jos Mooren) ontvangen er ‘geestige’ nonkel Willie (Roland Delannoy), bazige tante Anna (Rita Mareco), nicht Jacqueline (Annelies Barbry) en buurvrouw Nicole (Katrien Barbry) en haar pantoffelheld François (Bert Bouve).

“Het stuk is niet goed voor de lijn van de acteurs”, glimlacht Roland Delannoy, “want het is er één met ‘live cooking’. Tijdens het communiefeest wordt een echt feestmenu geserveerd zoals dat in de jaren zeventig gangbaar was. De vers gemaakte aspergesoep bijvoorbeeld is te ruiken tot in het publiek. Het moet allemaal ‘echt’ zijn. We verklappen nog niet wat de hoofdschotel en het dessert is, maar het is inderdaad niet zo goed voor de lijn, zo 33 keer een communiefeest houden.”

Over de inhoud wil Roland nog niet veel verklappen, wél dat het een voorstelling wordt waarin veel wordt gegeten en gedronken, gelachen en gezwansd. Bijzonder is dat de communicant gespeeld wordt door een volwassene. “Maar dat is alleen maar een pluspunt voor de humor”, belooft Roland.

Gastregisseur

Voor het eerst sinds vele jaren heeft Roland Delannoy wel het stuk bewerkt, maar is hij niet de regisseur. Eddy Huys, die zijn sporen heeft verdiend bij De Vlaamsche Vrienden uit Reningelst en al vier keer met Flor Barbry’s Volkstoneel voor Frans-Vlaanderen op de planken stond, neemt de regie voor zijn rekening. “Ik wou op dat vlak een sabbatjaar”, aldus Roland die naar eigen zeggen goed overeenkomt met de gastregisseur.

Nieuw dit jaar is ook de grotere cast. Bert Bouve en Rita Mareco van Ic Dien Toneelkring Poperinge zetten hun beste beentje voor tijdens ‘De Communiefeeste’.

Praktisch

Flor Barbry’s Volkstoneel voor Frans-Vlaanderen brengt ‘De Communiefeeste’ 33 keer. De première vindt plaats op 17 november in Abele. Vervolgens trekt het gezelschap dit jaar elk weekend rond tot 16 december. Daarna is het stuk nog te zien van 11 januari tot 3 maart.

Op 8, 9 en 10 december vinden de opvoeringen in OC Uytendoale in Westouter plaats. “De voorstelling op zondag is al uitverkocht”, weet Roland. “Zaterdagvoormiddag is de voorverkoop gestart. Drie uur voordat de deuren opengingen had er al iemand postgevat. Hij wou per se vooraan zitten bij de première in Westouter. Ja, we hebben trouwe fans. Sommigen bestellen meteen veel kaarten. Zo komt het dat ook de voorstelling van 11 januari in Ieper al uitverkocht is”. (Katleen Van Landschoot)

Kaarten voor de voorstellingen 8 en 10 december zijn te bestellen bij Katrien Barbry (057 44 63 31). De voorverkoop voor de Poperingse voorstelling op 15 februari vindt plaats op 7 december (van 9.30 uur tot 12 uur in het VTI en op 14 en 15 december in café Oud Vlaenderen (van 9.30 uur tot 12 uur). Op 12 januari vindt de tweede voorverkoopdag voor de voorstellingen in Westouter in maart plaats. De volledige speellijst is te vinden op www.volkstoneel.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier