Combo JazzPopRock uit Tielt: “Onze optredens voelen zeker niet schools aan”

Inge Mestdagh, Mario Drapak, Jasper Baeyens, Karon Pante, Dany Bouckaert, Bart Dooms, Lien Vansteenkiste, Alex Feys en Thomas Devriese vormen samen de combo van de afdeling JazzPopRock van de academie. Artan Buleshkaj is hun mentor. © Foto WME
Redactie KW

Een bijzondere band in onze reeks is deze week de combo JazzPopRock van de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord Tielt. De leden van deze groep volgen les aan de academie en zijn dus bij elkaar gezet. Maar ook dat zorgt regelmatig voor magische momenten.

De combo bestaat momenteel uit negen muzikanten, onder leiding van leraar Artan Buleshkaj. “Sommige muzikanten kenden elkaar al van buiten de academie”, vertelt hij. “Sommigen spelen zelfs ook in andere bands met elkaar. Anderen zaten in de academie dan weer in dezelfde notenleer- of instrumentlessen. Nog anderen zijn er later bijgekomen, maar zijn met veel liefde in onze combo opgenomen.”

Wisselende bezetting

We hebben muzikanten in de combo die echt al heel lang les volgen aan de academie. Onze bassist Alex Feys is bijvoorbeeld iemand die al heel wat jaren aan de academie studeert. Hij vormt door zijn grote ervaring dan ook een enorme meerwaarde. Alex is daarnaast een veelgevraagde bassist in allerlei Tieltse bands. Ook zangeres Inge Mestdagh is actief in een resem groepen.”

“We proberen het repertoire ieder jaar, in de mate van het mogelijke, iets moeilijker te maken”

Omdat de combo samengesteld wordt uit muzikanten die studeren aan de academie, is de bezetting de afgelopen jaren al regelmatig veranderd. “Elk jaar verandert onze combo toch wel een beetje”, legt Artan uit. “Maar de harde kern blijft min of meer aanwezig. De grootte van de band en de samenstelling hangt samen met de inschrijvingen per schooljaar.”

Swing

De combo bestaat uit muzikanten die allemaal de richting JazzPopRock volgen, wat ook te horen is aan de muziek die ze brengen. “We proberen het repertoire ieder jaar, in de mate van het mogelijke, iets moeilijker te maken. Daarnaast houden we het elk schooljaar binnen een bepaald genre. Ik geef intussen drie jaar les aan de combo. Het eerste jaar waren het vooral funk- en soulstukken met een jazzy toets. Denk dan maar aan de muziek van onder anderen Stevie Wonder en Grover Washington Jr. Vorig schooljaar viel de keuze op jazz-fusion stukken, die harmonisch iets ingewikkelder in elkaar zitten. Denk dan bijvoorbeeld aan de late periode van Freddie Hubbard of George Benson. Dit jaar proberen we een swingrepertoire en bossanovarepertoire samen te stellen. Ik kies de stukken uit en arrangeer ze of schrijf ze af van de plaat. De leerlingen doen ook heel vaak eigen suggesties, waarop ik dan ook ga arrangeren. Zo was het repertoire van vorig jaar grotendeels door de leerlingen zelf samengesteld.”

“Onze charismatische frontvrouw Inge zorgt ervoor dat het publiek meegaat in de ambiance”

Eindexamen

De combo komt elke week samen om te repeteren. “Op zaterdagvoormiddag om 10 uur staan we paraat. We werken altijd naar toonmomentjes toe en proberen op zo’n toonmoment twee tot drie nummers te spelen. We hebben ongeveer drie dergelijke momenten per schooljaar. Op het eindexamen spelen we dan vijf tot zes nummers, zodat al onze muzikanten zeker voldoende aan bod komen. De nummers die we op het examen spelen, worden gekozen uit de songs die het beste werkten bij het publiek tijdens onze toonmomenten.”

Amuseren

Hoewel de combo vooral onder de vleugels van de academie optreedt, voelen de optredens helemaal niet schools aan. “We amuseren ons allemaal op het podium en dat straalt ook op het publiek af. Onze luisteraars kunnen dan niet anders dan mee te gaan met de ambiance. Onze charismatische frontvrouw Inge heeft er natuurlijk ook veel mee te maken. Haar bindteksten en stage presence zijn een grote meerwaarde en geven een heel relaxte vibe af aan het publiek. Als je naar onze combo luistert, voelt het niet aan als een schools optreden, maar eerder alsof je gewoon een band gaat checken op café.”

– De combo van de afdeling JazzPopRock van de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord Tielt bestaat uit Inge Mestdagh (52) uit Tielt als zangeres, Mario Drapak (18) uit Tielt op de altsaxofoon, Jasper Baeyens (35) uit Tielt op de tenorsaxofoon, Karon Pante (35) uit Tielt en Dany Bouckaert (55) uit Tielt op de elektrische gitaar, Bart Dooms (57) uit Tielt aan de piano, Lien Vansteenkiste (44) uit Oostkamp aan de piano, Alex Feys (62) uit Wingene op de elektrische bas en Thomas Devriese (22) uit Meulebeke aan de drums. Artan Buleshkaj is hun mentor.

– Voorlopig treedt de combo vooral op binnen de muren van de academie. “We hebben al enkele toffe toonmomenten gehad”, vertelt leraar Artan. “Zo was het eindexamen van vorig jaar, in De Fontein in Pittem, heel goed, een echte mijlpaal.”

– De combo hoopt zoveel mogelijk te groeien en bij te leren als muzikanten, individueel en als groep. “Nog belangrijker is echter ons amuseren.”

– Over de boekingsprijs kan onderhandeld worden. “Maar ook voldoende drankbonnetjes voor alle muzikanten is zeker mooi meegenomen!”

(Lien Depauw)