Cohousingproject Suikerpark is een primeur voor de Westhoek

Een 3D-voorstelling van een cohousingontwerp. © repro MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

De realisatie van het Suikerparkproject begint stilaan vorm te krijgen. Aan het masterplan met zo’n 450 woningen, een mix van verschillende woonvormen met recreatiemogelijkheden en werkplekken in een unieke parkomgeving met vijver, wordt nog een gloednieuw cohousingproject toegevoegd met 15 à 20 woningen en appartementen. Daarvoor ging projectontwikkelaar ION in zee met Cohousing Projects uit Gent.

Projectontwikkelaar ION, WVI en groepsbegeleider Cohousing Projects slaan de handen in elkaar om een cohousingproject te realiseren in het Suikerpark, een primeur voor de regio Westhoek. “Een innovatieve en duurzame woonvorm als cohousing past helemaal in het concept van het Suikerpark” zegt Matthieu Pacco, Business Unit Manager ION.

Inspraak over look&feel

Zaakvoerder Eef Tanghe en office manager Mathilde Bonne van Cohousing Projects leggen uit: “Bij cohousing is het de bedoeling dat de bewoners zelf de kans krijgen om mee te ontwerpen. De bewoners zullen inspraak krijgen over de look&feel van hun woningen in samenspraak met een architectenbureau. Natuurlijk zal het ontwerp moeten passen in het geheel. De aannemer zal in samenspraak met ION en de bewoners gekozen worden.”

“We hebben in Vlaanderen op dit moment een 15-tal projecten lopen waarvan er al twee zijn opgeleverd in Oostakker en Drongen. Ondertussen hebben we dus wel wat ervaring opgebouwd. Voor Veurne zijn er al enkele geïnteresseerden.”

“Er komen steeds meer cohousingprojecten in Vlaanderen, dus de vraag groeit. Wie het nog niet kent, is erg nieuwsgierig. We krijgen voornamelijk positieve reacties, maar iedereen moet voor zichzelf afwegen of cohousing echt iets voor hem/haar is. De ideale bewonersgroep bestaat uit een mix van singles, koppels, gezinnen met kinderen en ouderen. Naast gemeenschappelijke delen kunnen ze ook grasmaaiers, schommels, tenten, kinderfietsen, een auto delen…”

Matthieu Pacco van ION.
Matthieu Pacco van ION.© MVO

“In een cohousingproject kan je zelf de inrichting van je appartement of woning vorm geven met een eigen badkamer, keuken en leefruimtes. Daarnaast delen de bewoners een aantal gemeenschappelijke ruimtes zoals een wassalon, een coworking-locatie, een atelier, een logeerkamer, een zaaltje voor spontane ontmoetingen of om activiteiten te organiseren… Elke bewoner heeft zijn eigen privéterras, maar kan genieten van een gemeenschappelijke grote tuin en dat vlakbij het centrum van Veurne.”

De ideale bewonersgroep bestaat uit een mix van singles, koppels, gezinnen met kinderen en ouderen

Matthieu Pacco maakt het nog iets duidelijker: “Eigenlijk werkt zo’n cohousingproject in omgekeerde richting. Eerst stellen we een groep ‘gelijkgezinden’ samen, die dan samen een project uitdokteren. Je kunt het zien als een ‘bestelling op maat’ die wordt geïntegreerd in het Suikerpark. We zijn van mening dat elk facet van wonen aan bod moet komen in het Suikerpark. Dit ontbreekt nog helemaal in de Westhoek, en dit project hoort dus echt thuis in dit innoverende stadsproject en past helemaal in een deeleconomie.”

Collectieve binnentuin

“Cohousing Projects heeft een mandaat gekregen om geïnteresseerde mensen in de regio te zoeken. Wie kiest voor cohousing, krijgt daarbij heel wat voordelen. Mensen kunnen daardoor wat kleiner wonen. Zo hoeven ze bijvoorbeeld geen logeerkamer te voorzien, die ze misschien maar één keer per jaar gebruiken. Ze worden ook voor een stukje eigenaar van de collectieve delen die ze zelf mogen invullen en samen met hun buren delen. Dikwijls zit daar een goed uitgeruste keuken voor familie- of buurtfeesten bij, met veel meer mogelijkheden dan die van een individuele woning.”

“Een cohousingwijk probeert het buurtgevoel van een traditionele dorpskern op te roepen en versterkt het sociale weefsel. We zouden de cohousingwoningen willen integreren in de buurt van de grote binnentuin van de bouwblokken die samen de verschillende woonlobben errond vormen. De cohousingbewoners zouden dan de trekkers kunnen zijn van de grote collectieve binnentuin.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier