CJGB viert verjaardag met gloednieuw kunstwerk

Urbain Van de Parre, Guido Meyfroidt, Pascal Goeminne, Rita Vanhaverbeke, Dirk Knockaert, Luc Callens, Katrien Vandenberghe, Jan Vandenberghe, Françoise Catteeuw en Eliane Spincemaille, voorzitter provincieraad. Ontbreken : Caroline Hulpiau, Guy Piette en Christine Vangheluwe. © JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Het Centrum Jongeren- en Gezinsbegeleiding vzw is 50 jaar. Ze vierden dat met een receptie en een kunstwerk gemaakt door jongeren in begeleiding. Vzw Bolwerk uit Kortrijk ontwierp de installatie.

Het Centrum Jongeren- en Gezinsbegeleiding is een organisatie voor bijzondere jeugdzorg in het arrondissement Kortrijk. De vzw organiseert enerzijds contextbegeleiding voor gezinnen en voor jongeren, anderzijds werkt de organisatie op een constructieve manier met jongeren die feiten hebben gepleegd. De vzw kent haar oorsprong in 1967 onder de naam vzw Voogdij- en Beschermingsraad, dit in het kader van de Wet op de Jeugdbescherming van 1965. De stichters waren een mix van mensen uit de justitiële- en de bedrijfswereld. “De opdracht was provoogden te werven, te vormen en te begeleiden. Provoogden traden op als vervangende ouders in gezinnen waar de vader en/of de moeder ontzet waren uit de ouderlijke macht”, duidt huidig voorzitter van de raad van bestuur Luc Callens.

Erkend in 1984

Begin de jaren 80 waren een 100-tal gezinnen met een 350-tal minderjarigen in begeleiding. Een op drie van de kinderen verbleef thuis, de anderen waren geplaatst. De dienst bestond uit 1 voltijdse en 2 halftijdse maatschappelijk werkers en een administratieve kracht. “We werden pas in 1984 erkend binnen de bijzondere jeugdzorg voor BZW en in ’91 voor thuisbegeleiding, telkens als eerste erkende dienst in Vlaanderen. Het beleid wist daarvoor niet echt raad met onze werking.” Omdat Voogdij- en Beschermingsraad als naam niet meer paste in een gewijzigd beleid inzake jeugdbescherming, werd in 1991 de naam veranderd in vzw Centrum Jongeren- en Gezinsbegeleiding.

Het kunstwerk kwam tot stand na een traject met gezinnen en jongeren in begeleiding

In 1998 werd een nieuw project opgestart waarbij op een alternatieve wijze omgegaan werd met jongeren die een als misdrijf omschreven feit pleegden. Twee jaar later startte het project ‘herstelbemiddeling’ en in 2001 kwam er een voltijdse bemiddelaar.

“Wijzigingen in de Wet op de Jeugdbescherming, die in 2006 leidden tot de Jeugdwet, gaven meer juridische grond aan het alternatief en herstelgericht aanbod en zorgden er voor dat we in april 2007 een forse uitbreiding van personeel kenden. We konden ineens zes extra voltijdse medewerkers aanwerven.” In de Beheerstraat biedt de vzw aan 40 gezinnen contextbegeleiding aan en ondersteunen ze 16 jongvolwassenen bij het zelfstandig worden. Op vandaag zijn een 30-tal medewerkers in dienst.

Huldiging

Naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van CJGB werden enkele leden gehuldigd door Eliane Spincemaille, voorzitter van de provincieraad. Het kunstwerk kwam tot stand na een traject met gezinnen en jongeren in begeleiding. Voor het artistieke concept en de coördinatie stond de participatieve kunstenorganisatie De Figuranten uit Menen in. Vzw Bolwerk ontwierp de installatie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier