Cipier Luc Neirynck getuigt: "De gevangenis in Brugge is de grootste miskleun uit de geschiedenis"

18/05/18 om 07:10 - Bijgewerkt op 16/05/18 om 18:25

"Als jij respect toont voor mij, heb ik respect voor jou. Maar als je in het deurgat mijn weg naar mijn vrijheid belemmert, vermoord ik je. Met die woorden probeerde ontsnappingskoning Murat Kaplan mij bang te maken. Maar als cipier mag je nooit tonen dat je bang bent, anders ben je verloren", zegt gewezen gevangenbewaarder Luc Neirynck. In zijn boek 'van cipier tot vakbondslijder' met lange 'ij'! schreef hij 35 jaar ervaring in het Belgisch gevangeniswezen neer.

U startte uw loopbaan als cipier in 1979 in de beruchte gevangenis van Sint-Gillis...

"Ik kwam in de middeleeuwen terecht. Anno 2018 is er daar nog niet veel veranderd. Voor mijn doop als cipier moest ik naast de gedetineerden gaan staan, toen ze hun wc-pot uit kieperden. Die stank bleef jaren nazinderen, je wordt voor minder kettingroker! In Sint-Gillis heb ik ook mijn eerste zelfmoord meegemaakt. Op 24 december 1979; Kerstmis is een zeer moeilijke periode in de gevangenis. Je bent wel eventjes van de kaart, als je op ronde een levenloze gevangene aantreft, die zich in zijn cel opgehangen heeft."
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!